Harper's Bazaar Srbija

Oskar 2022: Ovo su 5 nominovanih za najbolju mušku ulogu

Možda su Oskari pomereni za mart, ali interesovanje ne jenjava baš kao da smo u jeku sezone.

Pet nominacija za vodeću mušku ulogu donosi izvedbe dobro poznatih imena iz sveta filmske industrije, ali i neka za koje dugo nismo čuli.

U galeriji pogledajte koja imena su  ovogodišnji nominovani, kao i za koja ostvarenja.

Nagrada Akademije (Academy Awards), poznatija kao Oskari, najprestižnija je umetnička nagrada Holivuda u filmskoj industriji.

Najnagrađivaniji filmovi u istoriji Oskara su “Ben-Hur”, “Titanik” i “Gospodar prstenova: Povratak kralja” sa 11 statueta. Najnominovaniji filmovi u istoriji Akademije su “Sve o Evi”, “Titanik” i “La La Land” sa 14 nominacija. “La La Land” je jedini od tri filma koji je izgubio nagradu za najbolji film. Najistaknutiji “gubitnici” za Oskara, što znači najviše nominovanih a bez nagrada, su: “The Turning Point” iz 1977. i “The Color Purple” iz 1985. sa svakim 11.

Najviše pobeda u kategoriji za najboljeg glumca ima Daniel Day-Lewis sa tri, dok Marlon Brando, Gary Cooper, Tom Hanks, Dustin Hofman, Fredric March, Jack Nicholson, Sean Penn and Spencer Tracy imaju dve. Tracy i Sir Laurence Olivier imaju najviše nominacija u ovoj kategoriji, čak devet.

Anthony Hopkins je trenutno najstariji pobednik i nominovani ikada sa 82 godine za film „Otac“, a nedavno je nadmašio Henry Fondu za „Na zlatnom ribnjaku“ i Richarda Farnswortha za „Strašnu priču“. Adrien Brody je najmlađi pobednik ikada za ulogu u “Pijansti” sa 29 godina, dok je Jackie Cooper najmlađi nominovan za “Skippi” sa 9 godina.

Tekst: Maja Bunčić

Foto: Profimedia

Najnovije