Harper's Bazaar Srbija

Evo kako i gde da gledate filmove koji su nagrađeni Oskarom

Prvi put u istoriji Oskara za najbolji film proglašeno je ostvarenje sa nekog striming servisa.

Ova, 94. dodela Oskara bila je posebna po mnogo čemu. Oskara za režiju osvojila je žena (Jane Campion za film “Pasje šape”), Troy Kotsur proglašen je za najboljeg sporednog glumca i to je prvi put od 1987. da nagradu dobije gluvonema osoba, najbolja sporedna glumica je Ariana DeBose za “West Side Story”, a ono što je najzanimljivije od svega jeste to što je u kategoriji za najbolji film pobedio “CODA”, nezavisno ostvarenje prikazano na Sandensu prošle godine, nakon čega je prava na distribuciju otkupila Apple kompanija i to za 25 miliona dolara (najviši iznos ponuđen za neko ostvarenje sa tog festivala u njegovoj istoriji). Rizik se isplatio, budući da je zahvaljujući tom potezu, Apple TV + postao prvi striming servis koji je osvojio glavnu nagradu Akadamije filmskih umetnosti i nauka. On je tako za samo tri godine postojanja pretekao Netfliks, koji je godinama “pripremao teren” na Oskarima za trenutak da striming servisi stanu rame uz rame sa klasičnim filmskim studijima. Film “CODA” (Child of Deaf Adult) možete gledati ako ste pretplaćeni na Apple TV + striming servis, a evo kako I gde daa pogledate ostale nagrađene filmove.

Dune

Apsolutni pobednik Oskara, sa šest zlatnih statueta (za scenografiju, zvuk, kameru, originalnu muziku, montažu i vizualne efekte). Dune se možda još uvek prikazuje u nekom od domaćih bioskopa, ali ako to nije slučaj, možete da je pogledate na HBO Max striming servisu koji je početkom marta stigao u Srbiju.

Belfast

Belfast je nagrađen Oskarom za najbolji originalni scenario, a koji je napisao reditelj ovog ostvarenja, glumac Kenneth Branagh. Iako je bio nominovan u sedam kategorija, ovo mu je jedina nagrada, ali kritika i publika obožavaju ovaj film koji se trenutno prikazuje u svim domaćim bioskopima. Ako želite da ga gledate kod kuće, tu su Amazon i Apple TV + servisi.

Cruella

Film koji je osvojio Oskara za najbolji kostim, sa predivnom Emmom Stone u glavnoj ulozi, možete pronaći na Disney + kanalu.

Drive My Car

Japanski film koji je proglašen najboljim filmom sa stranog govornog područja, može da se pogleda u DKC-u (od 31. marta do 6. aprila, sa projekcijama od17 časova), ali ako ne živite u Beogradu, možete ga videti na HBO Max platformi (ukoliko ga još uvek nema, stići će). 

Encanto

Ovo predivno ostvarenje, koje je osvojilo Oskara za najbolji animirani film, gledajte na kanalu Disney +. 

The Eyes of Tammy Faye

Film za koji je Jessica Chastain nagrađena Oskarom za najbolju žensku ulogu (za ulogu Tammy Faye), a koje je dobilo zlatnu statuetu i za šminku i kostim, gledajte na HBO Max. 

King Richard

Film za koji je Will Smith osvojio zlatnu statuetu za naboljeg glumca govori o Richardu, ocu teniserki Serene i Wenus Williams, a možete ga još danas pogledati na striming servisu HBO Max.

The Power of the Dog (Pasje šape)

Iako je bio nominovan u 13 kategorija, ovaj film osvojio je Oskara za najbolju režiju (Jane Campion). Već mesecima ste mogli da ga pogledate na Netflixu, a ako niste, učinite to još danas.

Summer of Soul

Ovaj film proglašen je za najbolji dokumentarac. Možete ga pronaći na Hulu striming servisu.

West Side Story

Rimejk istoimenog filma, u režiji Stevena Spielberga, film je nagrađen Oskarom za najbolju sporednu glumicu. Osvojila ga je Ariana DeBose, a možete ga videti na Disney + kanalu i striming servisu HBO Max.

Tekst: J.M. 

Fotografije: Belfast (Promo), YouTube 

 

 

 

 

 

 

 

Najnovije