Harper's Bazaar Srbija

Pogledajte filmove nominovane za Oskara na ovogodišnjem Festu!

Tu su Belfast, Mračna kći, Paralelne majke i drugi.

Počeo je Fest! Za ljubitelje bioskopa, to su najradosnije vesti ovog meseca. Pravi filmofili su sigurno već kupili karte za sve što žele da vide, a ako niste među njima, znajte da se na ovogodišnjem, jubilarnom – pedesetom Festu, prikazuje preko 450 filmova, među kojima su i ostvarenja koja se ove godine takmiče za prestižnu filmsku nagradu Oskar. U različitim kategorijama, to su “Belfast”, “Pica od sladića”, “Mračna kći”, “Paralelne majke” i “Sirano”. Pogledajte trejlere i pročitajte o čemu se radi u filmovima nominovanim za Oskara, a onda ih obavezno pogledajte na Festu, koji traje do 6. marta. Inače, ovogodišnja manifestacija Dodele Oskara održava se 28. marta u Dolby Theatru u Los Anđelesu.

Belfast

Film Kennetha Branaghe (potpisuje scenario i režiju), nominovan je u nekoliko kategorija: za najbolji film, režiju, originalni scenario, sporednu mušku ulogu i sporednu žensku ulogu. Pored Kenetha, u njemu igraju Caitriona Balfe, Jamie Dornan, Judi Dench i drugi. Radi se o odrastanju devetogodišnjaka tokom nemira u Severnoj Irskoj kasnih šezdesetih godina 20. veka. Mladi Badi se kreće kroz pejzaž borbe radničke klase, nasilja i kulturoloških promena. On sanja o glamuroznoj budućnosti koja će ga odvesti daleko od nevolja, a u međuvremenu utehu nalazi u svojoj harizmatičnoj porodici: tati, mami, babi i dedi. 

Pica od sladića (Licorice Pizza)

Dugoiščekivani film Paula Thomasa Andersona, kome su pripale nominacije za najbolju režiju, najbolji film i najbolji originalni scenario, takođe je coming of age ostvarenje koje prikazuje odrastanje Alane i Gerija, i otkriće prve ljubavi u dolini San Fernando, 1973. godine. Alana i Geri nikada se nisu sreli pre dana fotografisanja u njegovoj srednjoj školi. Ona je mlada žena koja želi da pronađe sebe van svog posla pomoćnika fotografa. On se već etablirao kao glumac i brzo će to reći Alani u pokušaju da je impresionira. Ana je zadivljena njegovim natprirodnim samopouzdanjem i oni uspostavljaju iskren, ali nezgodan odnos. U filmu igraju, između ostalih, Sean Penn i Bradlley Cooper. 

Mračna kći (Lost Daughter)

Film Maggie Gyllenhal, nastao po romanu Elene Ferrante, nominovan je za najbolju žensku ulogu (Olivia Coman) i sporednu žensku (Jessie Buckhley). Film govori o Ledi koja je sama na odmoru na moru, i postaje zaokupljena mladom majkom i ćerkom dok ih posmatra na plaži. Uznemirena njihovim skladnim odnosom, ona je preplavljena sopstvenim sećanjima na teror, konfuziju i intenzitet ranog majčinstva. Jedan čin šokira Ledu i uvodi je u čudan i zlokoban svet njenog uma, gde je primorana da se suoči sa nekonvencionalnim izborima koje je donela kao mlada majka i njihovim posledicama.

Paralelne majke (Madres Paralelas)

Film Pedra Almodovara nominovan je za najbolju glavnu žensku ulogu koju tumači Penelope Cruz. Ovo je priča o dve trudnice koje se sreću u porodilištu. Obe su neudate i zatrudnele su slučajno. Sredovečna Janis ne žali zbog toga i raduje se bebi, a adolescentkinja Ana je uplašena i kaje se. Nekoliko reči koje razmenjuju dok šetaju kroz hodnike porodilišta, čekajući da se porode, stvara blisku vezu među njima, koja se igrom slučaja razvija, menjajući im živote na neočekivani način.

Sirano (Cyrano)

Film Joea Righta, u kojem glavnu ulogu igra Peter Dinklage, nominovan je za najbolji kostim. Priča je odavno poznata – čovek ispred svog vremena, Sirano de Beržerak zaslepljuje istovremeno žestokom igrom reči i sjajnim mačevanjem u dvoboju. Ali, ubeđen da ga njegov izgled čini nedostojnim ljubavi prema odanoj prijateljici Roksani, Sirano tek treba da joj otkrije svoja osećanja. Ali, Roksana se zaljubljuje na prvi pogled u Kristijana.

Tekst: Jelena M.

Fotografije: Profimedia, Promo 

 

Najnovije