Harper's Bazaar Srbija

Deset najljubavnijih filmova svih vremena: Među njima nisu Notebook i Love Actually!

Za razliku od mnogih ljubavnih priča, ovo su filmovi koji odolevaju zubu vremena.

Pred nama je Dan zaljubljenih što znači samo jedno – pravo je vreme da se prepustimo čarima romantike i uživamo u društvu partnera. Najbolji saveznik u tome može da bude dobar ljubavni film, rasadnik strasti i nežnih emocija. Ali, čak i ako niste u vezi – dobro je vreme da pogledate neki ljubavni film i otvorite se za sve ono lepo što u vašem životu dolazi, a u vezi je sa ljubavlju i partnerskim odnosima. “Notebook”, “Love Actually” i, recmo, “Casablanca”, neki su od najlepših ljubavnih filmova ikada i gotovo uvek se nalaze ma listama predloga za zaljubljene. Ovog puta smo otišli malo dalje i šire, i predstavili ostvarenja od kojih neka možda nemaju happy-end ili ona, koja ga imaju, ali je put do tog romantičnog kraja nesvakidašnji. Spremite se za deset naslova koji će “otopiti” vaša srca.

About time 

Film Richarda Curtisa, autora ostvarenja Notting Hill i Love actually. Ovo je romantična drama o potrazi za ljubavlju i putovanju kroz vreme. Iako ima i elemente komedije, zapravo britak engleski humo, ovo je priča koja će otopiti najkamenija srca. Spremite tonu maramica. 

Romeo + Juliet

Jedna od najlepših adaptacija čuvene Šekspirove drame, Romea i Julije, definitvno predstavlja film Baza Luhrmanna. Romeo je Leonardo DiCaprio, Julija Claire Danes, a priča o ratu između dve porodice, Capuletija i Montagija, smeštena je u Verona Beachu. 

 

Before Sunrise 

Amerikanac upoznaje Francuskinju u vozu za Beč. On,  izgubljen, luta starim kontinentom u potrazi za samim sobom, a ona se vraća za Pariz, iz Budimpešte. Posle prvih nekoliko rečenica, jasno je da su se dopali  jedno drugom. Ona je Julie Delpy, a on Etan Hawke. 

Amelie

Film čuvenog Jeana Pierrea Jeuneta, sa Audrey Tautou i Mathiew Kassovitzom u glavnim ulogama. Priča o neobičnoj devojci, koja pronalazi ljubav na neobičnom mestu, pokušavajući usput da, na neobičan način,  usreći neobično-obične ljude oko sebe. 

(500) Days of Summer 

Romantična komedija o ženi koja ne veruje da postoji prava ljubav i mladiću koji se zaljubljuje u nju. 

Nothing Hill

Dobar i simpatičan dečko zaljubljuje se u holivudsku zvezdu, ali šta se dešava kad se ona zaljubi u njega? Romantični evergrin, ljubavni klasik Richarda Curtisa. 

Francuski poljubac 

Meg Ryan je kraljica romantičnih komedija, od kojih su najpoznatije “Kad je Hari sreo Sali” i “Stigla vam je pošta”, ali nikako ne treba prevideti ni njenu, možda malo skrajnutu komediju “Francuski poljubav”. A,merikanka odlazi u Pariz ne bi li vratila dečka koji ju je prevario, a usput sreće francuskog zavodnika i kradljivca nakita. 

Playing by Heart

U roku od nekoliko dana sudbine mnogih ljudi se spajaju i prepliću, sa različitim ishodima. Mnogi su razočarani, a nekima se desilo nešto najlepše u životu. Film koji se godinama nalazi ispod radara, malo je remek delo psihologije karaktera, a da ne pominjemo fenomenalnu glumačku ekipu koju čine Angelina Jolie, Sean Connery, Ryan Philippe, Gillian Anderson i mnogi drugi. 

Dobro da bolje ne može biti 

Ovo je jedna od najlepših ljubavnih priča, koja uopšte nema nameru da bude ljubavna. Kako jedna konobarica, puna životnih problema i nedaća, menja život džangizavog i ciničnog pisca, koji, osim što je navikao da sve bude po njegovom, pati od serije poremećaja, od kojih je opsesivno-kompulsivni samo jedan. 

 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, YouTube

 

Najnovije