Kan je otkazan, živeo Kan

Režiseri Wes Anderson i Steve McQueen, te glumica Kate Winslet, samo su neka od velikih imena među takmičarima za Zlatnu palmu, a prestižni filmski festival našao je rešenje za spektakl koji nije mogao da održi u maju 

 

Kanski festival, ili, među ljubiteljima filma poznat jednostavno kao “Kan”, otkazan je prošlog maja, tako da su prvi put od osnivanja, 1946. godine, izostale obe revije – najboljih kinematografskih ostvarenja i glamura na crvenom tepihu Kroazete. Ipak, organizatori su pronašli način da ne iznevere vernu publiku. – Otkazivanje nikad nije bilo opcija – rekao je umetnički direktor Thierry Frémaux pošto je nedavno objavio spisak od 56 filmova, takmičara za glavnu nagradu, Zlatnu palmu, kao i  onih iz netakmičarskih kategorija: Ponoćne projekcije, Van konkurencije i Iz drugog ugla.

Thierry Frémaux, umetnički direktor festivala

Kanski festival, 73. po redu, trebalo je da se održi između 12. i 23. maja. Otkazan je pošto je francuska vlada usled pandemije koronavirusa zabranila masovna okupljanja najranije do polovine jula. Za razliku od mnogih drugih festivala, organizatori u Francuskoj su odbili da sa pravog događaja pređu na virtuelni. Umesto toga, radije će sačekati druge prestižne festivale, uključujući Toronto, San Sebastijan i Veneciju, koji su već najavili da će, kasnije ove godine, biti održani “uživo”, i njima će ponuditi svoju selekciju.

Režiseri Wes Anderson i Steve McQueen, te glumica Kate Winslet, samo su neka od velikih imena kojima je kanska komisija odobrila učešće. Andersonov novi film “Francuska depeša” opisan je kao “ljubavno pismo novinarima”. Radnja je postavljena u francuskom dopisništvu izmišljenog njujorškog magazina, a režiser je ponovo izabrao omiljenu glumačku postavu u sastavu: Bill Murray, Tilda Swinton i Benicio del Toro. McQueen učestvuje sa dva dugometražna filma “Stena ljubavnika” i “Mangrove”. Oba pripadaju antologiji “Mala sekira” koja će uskoro biti predstavljena na BBC-ju, a proučava istoriju doseljeničke zajednice u Zapadnoj Indiji od 60-tih do 80-tih godina prošlog veka. “Mangrove” je dramatizacija stvarnog slučaja “Mangrove 9” iz 1970. godine, koji je izneo svu dubinu policijskog rasizma u Velikoj Britaniji. Glavna junakinja je Letitia Wright, zvezda filma “Crni panter”, dok u “Steni ljubavnika” glavni lik tumači Michael Ward.

 

Kate Winslet

Wes Andersoon, reditelj

Steve McQueen, britanski scenarista, reditelj i producent

Ove filmove posvećujem Georgeu Floydu i svim ostalim crncima koji su ubijeni, javno ili tajno, zbog toga što su to što jesu, bilo da su u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugde u svetu – izjavio je McQueen. – Ako ste vi veliko drvo, onda smo mi mala sekira – poručio je režiser, koji se, kao i mnogi iz sveta filma, priključio pokretu #Black Lives Matter.

Mural posvećen Georgeu Floydu, žrtvi policijske represije

Iako u ovogodišnjoj selekciji nema mnogo holivudskih zvezda, Kan sa ponosom predstavlja dve glumice, Kate Winslet i Saoirse Ronan, protagonistkinje u filma Ammonite, britanskog režisera Francisa Leeja. “Ammonite” se bavi životom još jedne istorijske ličnosti, Mary Anning, paleontološkinje i kolekcionarke fosila u engleskoj oblasti Lajm Ridžis početkom 19. veka. Nju igra Winslet, a Ronan je bogata, udata žena koja naučnici postaje intimna prijateljica. Kan je odabrao i “Dušu” režisera Petea Doctera, u kojem Jamie Foxx igra džez muzičara čija se duša odvaja od tela. U takmičarsku selekciju je dodat i film “Padanje”, režiserski debi glumca Viggoa Mortensena, pošto je ovaj film kritika pohvalila na Sundance festivalu početkom godine.

 

Autor: Milica Đorđević

Foto: Profimedia

Najnovije