Harper's Bazaar Srbija

10 glavnih kandidata za Oskara koje možete da pogledate odmah

Možda još uvek ne možemo da tvrdimo da se svet oko nas vratio u normalu, ali makar možemo da tvrdimo da se filmska industrija polako oporavlja – uprkos svemu što nas je snašlo, najzad smo dobili toliko novih ostvarenja da, otpilike, ne znamo kad i šta pre da pogledamo. Ali, to nam se i dopada, zar ne?

Naredna, 94. dodela Oskara zakazana je za 27. mart 2022. što je sasvim dovoljno vremena da se posvetimo otkrivanju novih naslova i navijanju za svoje favorite. Uzgred, da li se i vi pitate da li će Lady Gaga i ovoga puta dobiti Oskara, kao za ulogu u filmu “A Star Is Born”? Ili će to ipak biti Kristen Stewart?

Kad smo već kod toga, za sada imamo nekoliko odličnih filmova koji ozbiljno pretenduju da čuvenu zlatnu statuu odnesu kući, a s obzirom na to da je vikend, eto pravog trenutka da ih odgledamo i – sami procenimo koliko će biti uspešni u tome. 

King Richard

Ovaj film možda nije ostvario očekivane rezultate kada je reč o prodaji karata, ali to nikako ne znači da ne treba da se nađe na vašoj watch listi. Will Smith koji glumi oca Venus i Serene Williams važi za jednog od kandidata za Oskara u kategoriji najbolji glavni glumac, dok Aunjanue Ellis možda osvoji Oskara za najbolju sporednu glumicu. 

Belfast

Ova lepa crno-bela priča savršena je za aktuelni period ušuškavanja, naročito ako ga gledate u toploj prazničnoj atmosferi. A, Jamie Dornan koji peva “Everlasting Love” nešto je što morate da doživite – verujemo da će baš ova izvedba obeležiti ovogodišnje praznike! Možda ste već čuli, ali ovaj film je ozbiljan kandidat za Oskara i to u više kategorija među kojima je ona za najbolji film. 

Power of the Dog

Ova drama već je pohvaljena od strane kritičara, naročito zbog neočekivanog obrta zbog kog ćete vrlo verovatno ponovo poželeti da je pogledate. Glavne uloge su poverene genijalnom Benedictu CumberbatchuKirsten DunstKodiju Smit-McPheeju.

Dune

Adaptacija čuvenog naučno-fantastičnog romana obiluje ne samo predivnim pejzažima, već i obiljem pretalentovanih glumaca – Timothée Chalamet, Oscar Isaac, Zendaya… Koga pre spomenuti? Ukoliko ste ljubitelji ovakve tematike, sigurno ćete jedva čekati nastavak koji je najavljen za 2023.

Spencer

Dopada vam se The Crown? Obavezno pogledajte ovaj film – reč je o sasvim drugačijem pogledu na omiljenu princezu, ali baš zato je i vredan gledanja. Radnja filma se vrti oko praznika koje Diana pokušava da preživi zbog pritisaka kraljevske porodice, a Kristen Stewart je ovo sasvim sigurno uloga života! Još od kad je počela priča o ovom ostvarenju, Kristen se smatra glavnim kandidatom za nagradu za najbolju glavnu glumicu zbog savršenog predstavljanja zarobljenog života Lady Di. 

Licorice Pizza

Iza ovog naslova krije se zanimljiva priča o 15-godišnjem glumcu (Cooper Hoffman) koji se zaljubljuje u deset godina stariju devojku (Alana Haim), a osim njih u filmu ćete gledati i Bradleyja Coopera i Seana Penna, što je sasvim dovoljno da mu date šansu. 

House of Gucci

I dalje nismo sigurni da li je iščekivaniji film ovaj, ili pak Spencer! Sve u svemu, čak i da vas Gucci ne zanima toliko sa modne strane, potpisujemo da će vas zanimati sa ove krajnje porodične. Lady Gaga se, po našoj slobodnoj proceni, odlično snašla u ulozi Patrizije Reggiani; tu je i presladak Adam Driver, tako da… Šta čekate?

C’mon C’mon

Ljubitelje dirljivih porodičnih priča Mikea Millsa oduševiće njegovo najnovije ostvarenje, oda očinstvu iz njegovog ličnog iskustva. Priču je dodatno upotpunio naš dragi Joaquin Phoenix, zajedno sa novom nadom glume, Woodyjem Normanom. Ova intimna priča definitivno donosi mnogo pitanja o deci i budućnosti…

The French Dispatch

Bill Murray, Frances McDormand, Jeffrey Wright, Benicio del Toro, udružili su se u ovom zanimljivom predstavljanju stare ere novinarstva kroz iskustva i priče novinara i pisaca New Yorker-a. Vredi pogledati.

CODA

Još jedan film koji je dobio brojne pohvale od strane kritičara. Radnja filma prikazuje tinejdžerku (Emilia Jones) koja pomaže gluvim roditeljima (Marlee Matlin i Troy Kotsur) sa njihovim poslom čime se u etar pušta priča koja nije toliko česta na Holivudskom meniju. Baš zato, obavezno je treba pogledati. 

Foto: Profimedia

Priredila: Ivana Tomić

Najnovije