Harper's Bazaar Srbija

Koji Betmen vam je najdraži?

Sudeći prema trejleru koji je objavio režiser novog nastavka, možda ćete dati glas Robertu Pattinsonu, najmističnijem od svih Mračnih vitezova do sada. Ako primetite sličnost sa proslavljenim “Džokerom”, znajte da je - namerna

Ljubitelji serijala o Betmenu nisu dobro podneli vest da je za najnoviju verziju Marvelovog junaka izabran Robert Pattinson. Iako on danas ima 34 godine i dobro se pomučio da izađe iz lika vampira-stoika u tinejdžerskoj horor bajci “Sumrak saga”, trebalo je snaći se u rogatom kostimu koji su do sada proslavile zvezde Michael Keaton, Ben Affleck, i po mnogima najbolji čovek šišmiš, Christian Bale. Snimanje filma je bilo zatvoreno zbog pandemije koronavirusa, pa prvi put nisu procureli snimci sa seta. Tek kada je, ovih dana, režiser Matt Reeves montirao i objavio trejler, sluti se da će to biti film koji se ove godine iščekuje sa najviše radoznalosti.

Za početak, novi Betmen će biti najmračniji i najmističniji do sada, i to ne samo zato što ga takvim reklamiraju. Prepoznatljiva melodija Nirvaninog hita, “Nešto na putu”, nagoveštava kontroverznog antiheroja u maskiranom protagonisti koji još od pre Drugog svetskog rata oduševljava ljubitelje stripa i mnogobrojne filmske adaptacije. Čini se da je veličanstveni uspeh “Džokera” Toda Philipsa iz istog, Marvelovog studija, otvorio put dubljim temama od crno-belog sukoba dobra i zla. O tome, pored upotrebe Kobejnove pesme, svedoči sam reditelj. Odlučan u ideji da odvede svoje delo u neistražene vode, Reeves se nije toliko fokusirao na tehničke uređaje i oružja, koliko na Betmena kao muškarca i detektiva. Već u trejleru se vidi Betmobil, redizajniran tako da, bar spolja, ne izgleda futuristički. Novom Betmenu je mladalačka smelost i neopreznost ostavljena kao vrlina, a činjenica da ulazi u megdan sa više zlikovaca odjednom, zadovoljiće i najveće obožavaoce serijala.

Sve ovo stvara zaokret ka zanimljivoj krimi priči sa angažovanim zapletima i problemima iz stvarnog sveta. Postavljajući ton iz noir filmova o detektivu i njegovom policijskom pomoćniku, pred nama je, sasvim moguće, jedan od najboljih filmova o Betmenu do sad. Kombinacija realistične priče iz trilogije o Mračnom vitezu Christophera Nolana sa scenama epske borbe u izvođenju Bena Afflecka dobar je početak. Reeves je otkrio i da mnogi likovi tek postaju ono po čemu su prepoznatljivi. Selina Kyle, na primer, još nije Žena mačka, a i drugi Betmenovi neprijatelji, Riddler i Pingvin, tek su na početku kriminalne karijere. Glumačka podela je takođe zanimljiva: pred Zoe Kravitc je nimalo lak zadatak da odigra Betmenovu protivnicu koja se do kraja filma pretvara u antiheroinu. Prvi put jedan crni glumac, James Gordon, igra Betmenovog klasičnog saveznika, ovde šefa policije Gotama, dok  Colina Farell nećemo prepoznati u kostimu Pingvina.

Mnogi obožavaoci Betmena kojima Pattinson nije po volji, zaboravljaju da ovaj mladi glumac ima dosta iskustva sa likovima poput Brucea Waynea. I sa figurama pop kulture uopšte. Čak u “Sumrak sagi”, ako se zanemari komercijalizovana priča i besmisleni dijalozi, on igra Edwarda Cullena više kao složenu i emotivnu dušu nego besmrtno čudovište iz mita. Štaviše, Pattinson je verovatno jedini glumac kojem je ovakva uloga donela slavu, umesto da mu uništi karijeru. Ovih dana, gledamo ga i u jednoj od glavnih uloga u novom Nolanovom filmu “Tenet”.

Reakcije na prvi trejler novog Betmena nisu ujednačene, ljudi su ili oduševljeni ili razočarani što Ben Afleck ipak neće igrati čoveka-šišmiša. Ko je u pravu, videće se posle premijere, koja je najavljena za oktobar 2021. godine.

Autor: Milica Đorđević

Fotografije: Profimedia

 

Najnovije