Harper's Bazaar Srbija

Otkivamo: Kuda za vikend?

Predlažemo šta da gledate, slušate i obiđete ove subote i nedelje.

Iako nije počelo zvanično, leto je odavno stiglo u naš grad. Vreme je da uživate napolju, na beogradskim rekama, Adi Ciganliji ili odete malo dalje – na Kosmaj, Frušku Goru, izlet u neko etno selo ili na planinu. Uživajte u prirodi dok možete, a konzumiranje kulturnih sadržaja ostavite za veče. U bioskopima ima nekoliko novih filmova, na Netflix (ali i ostale streaming platforme) stigli su noovi sadržaji, tu su izložbe i naravno – koncerti. Vidimo se u subotu u klubu Dragstor na prvom samostalnom koncertu grupe Vizelj

Bioskop

Dauntonska opatija – nova epoha

Od nagrađivanog stvaraoca Džulijana Felouza dolazi filmski događaj Dauntonska opatija – nova epoha. Dugo očekivani bioskopski povratak ovog globalnog fenomena ponovo ujedinjuje voljenu glumačku ekipu koja odlazi na veliko putovanje na jug Francuske kako bi otkrili misteriju novonasleđene vile udovice Ledi Grantam. Film je režirao Simon Curtis, a u glavnim ulogama su Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Michelle Dockery, Kevin Doyle, Joanne Froggatt, Harry Hadden-Paton i drugi.

Bez signala

Mislite da je rustikalni odmor bez mobilne usluge, interneta ili društvenih medija romantičan način da popravite svoj brak i seksualni život? Razmislite ponovo. U filmu Debre Neil-Fisher glavne uloge tumače Eva Longoria, Matt Walsh, Lea Thompson i Keith David, a gledajte ga u Cinestarovim bioskopima.

Festival

Beldocs

Jubilarni 15. festival Beldocs održava se od 11. do 18. maja i premijerno će prikazati nagrađivane dokumentarne filmove koji dolaze sa velikih svetskih festivala. Ovi filmovi nude alternativu masovnoj zabavi i uniformnosti, zadiru duboko i podstiču nas na razmišljanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beldocs (@beldocsfest)

– Pronalazimo, volimo i delimo sa publikom najbolje dokumentarne filmove iz celog sveta. Kao filmska organizacija koja organizuje jedan od vodećih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, verujemo u moć dokumentarnih filmova koji postavljaju pitanja i inspirišu ljude da stvaraju i veruju u promene, izjavio je Igor Stanojević, selektor Beldocs festivala.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beldocs (@beldocsfest)

Gledajte najbolje dokumentarne filmove (podeljene u 12 programskih celina), koji će se prikaivati na sedam različiztih lokacija u Beogradu. Ne propustiti:   Kurt Vonegat: Otkačen u vremenu, Italo Disko. Blistavi zvuk 80-ih, Žmurke, Zapisničari večnosti, Roselinijevi, JFK: S druge strane ogledala, Zidovi puni snova, Seks – Kamera – Moć, Nik Kejv: Barem za to znam da je istina.

Izložbe

Od 14. do 20 maja održava se manifestacija Muzeji za 10 u pedeset gradova i mesta širom Srbije, u više od 90 muzeja i drugih institucija. Manifestacija Muzeji za 10 objedinjuje Evropske noći muzeja (14. maj), Međunarodnog dana muzeja (18. maj), kao i Nacionalne nedelje muzeja (od 14. do 20. maja). Ulaz će biti slobodan za sve posetioce.

Po tradiciji, u muzejima i drugim ustanovama kulture u Beogradu i širom Srbije biće organizovani i dodatni, besplatni programi poput: gostujućih izložbi, autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, projekcija arheoloških, etnoloških i dokumentarnih filmova i koncerata.

Koncert

Subota, klub Drugstore, bend Vizelj

Posle pune tri godine, beogradski bend Vizelj održava prvi samostalni koncert u klubu Dragstor, 14. maja. Mladi beogradski bend Ubili su batlera otvara veče, dok će za celovečernji program u crnoj sobi biti zadužena ekipa iz kolektiva B.R.O.

– Ova obdarena, talentovana, ali pre svega fizički privlačna grupa vas poziva na celovečernju feštu 14. maja! Verovali ili ne, Vizelj nije imao ni jedan samostalni beogradski koncert od kada je krenuo da dominira novim singlovima i novim zvukom. Jedinstvena prilika da čujete najbolji srpski live bend će biti u klubu Dragstor 14. maja, navedeno je u saopštenju benda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by vizelj (@vizelj)

Finale Evrovizije

Jedna od najlepših stvari koju možete da uradite u subotu uveče, 14. maja, jeste da navijate za našu predstavnicu na muzičkom takmičenju “Evrovizija”. Ana Đurić Konstrakta plasirala se u pesmom In Corpore Sano i ako je verovati pregledima, komentarima, kladionicama ima velike šanse za pobedu.  

Subota, 14. maj, od 21 sat navijamo za Konstraktu!

Netflix

Along For the Ride

Film nastao po istoimenom romanu, režirala je Sofia Alvarez, a u galvnim ulogama su Emma Pasarow, Belmont Cameli, Andie MacDowell, Dermot Mulroney, Kate Bosworth, Laura Kariuki, Marcus Scribner, Genevieve Hannelius, Samia Finnerty i drugi. Priča prati studioznu Alen, devojku koja je uprova maturirala u srednjoj školi i leto planira da provede kod oca. Leto pre koledža, a Alen upoznaje misterioznog Elia koji joj, u noćnim lutanjima, pomaže da doživi bezbrižni tinejdžerski život koji joj je nedostajao.

Knjiga 

Ćutanje devojaka, Pat Barker 

Briljantno napisan, prožet prizorima užasa i vanredne lepote, roman “Ćutanje devojaka” Pat Barker daje glas izuzetnoj ženi — i odeva drevnu priču u novo ruho. Ovo je priča o “Ilijadi” kakvu nikada ranije nismo čuli jer će nam je pripovedati Briseida, trojanska kraljica i Ahilova zarobljenica. Homer je pominje u nekoliko reči, a istorija ju je često zaboravljala. Pa ipak, Briseida je bila jedna od ključnih figura u Trojanskom ratu. Sada pred nama oživljava njena priča. Ona je ljutita, oprezna, spremna da povede u pobunu zarobljene Trojance. Neće pokleknuti ni kad se nađe između sukobljenih heroja Agamemnona i Ahila. Dok se bore smrtnici i bogovi, a legendarni rat fatalno galopira, Briseida progovara u ime hiljada žena koje su živele iza kulisa logora grčke vojske – robinja, konkubina, vidarki, pralja koje su pripremale mrtve za sahranu, svih onih koje su nestale iz sećanja. 

Tekst: J.M.

Fotografije: Pexels, Instagram, Promo 

 

 

 

 

Najnovije