Harper's Bazaar Srbija

5 najboljih filmova Marilyn Monroe

Najveća ikona XX veka, danas bi napunila 96 godina.

Na današnji dan (prvi jun), pre tačno 96 godina, rođena je jedna od najvećih holivudskih diva ikada, Marilyn Monroe.

Rođena kao Norma Jean, Marilyn je bila poznata američka glumica, pevačica i model, a danas je najveća pop ikona XX veka (njen portet, koji je 1964 naslikao Andy Warhol, nedavno je prodat za 195 miliona dolara što predstavlja najskuplju sliku ikad).

U javnosti je, osim glume, pažnju privlačila svojim izgledom i privatnim životom koji je bio obeležen brojnim aferama, ali, iako sama često nije bila zadovoljna svojim ulogama, američka (i svetska) publika cenila ju je zbog njenih komičarskih veština i smatrala je jednom od najvećih filmskih zvezda pedesetih i šezdesetih godina XX veka.

Pred kraj karijere okrenula se ozbiljnijim ulogama, a Američki filmski institut smestio ju je na šesto mesto najboljih glumica svih vremena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ı make stuff (@devswox)

Na Netflixu možete pogledati najnoviji dokumentarac o njenom životu, a trenutno je u žiži javnosti i zbog toga što je na poslednjoj Met gali, Kim Kardashian nosila njenu haljinu – istu onu koju je obukla za rođendansku zabavu Johna F. Kennedy-ja, kada mu je otpevala “Happy Birthday Mister President”. 

Neke od njenih najpoznatijih (i najboljih) uloga su one u filmovima How to Marry a Millionaire, Some Like It Hot (za ulogu u ovom filmu nagrađena je Zlatnim globusom za najbolju glumicu), Gentlemen Prefer Blondes, Seven Years Itch, Niagara, a kritika je volela njen film All About Eve, u kojem igra uz legendarnu Bette Davis.

Predstavljamo pet filmova u kojima je Marilyn ostvarila fantastične uloge, a koje možda niste gledali.

Monkey Business

Američka crno-bela komedija snimljena 1952. u režiji Howarda Hawksa. Protagonist, čiji lik tumači Cary Grant, naučnik je koji nastoji pronaći eliksir mladosti, pri čemu jedan od njegovih pokusnih šimpanza slučajno smeša pravu formulu. Naučnik, njegova supruga, kolege i poznanici opiju taj napitak i počinju da se ponašaju poput nezrelih adolescenata.

The Misfits

Predstavivši 1960. klasični vestern “The Unforgiven” s Burtom Lancasterom i Audrey Hepburn u glavnim ulogama, proslavljeni američki redatelj John Houston (Blago Sierra Madre, Afrička kraljica) je još iste godine krenuo u realizaciju nove priče o izazovima američkog zapada. U odnosu na prethodni film Huston je sada ekranizovao kompleksni scenario Arthura Millera (Smrt trgovačkog putnika), jednog od najvećih američkih dramskih pisaca s kraja 20. veka, pa su i očekivanja oko ove savremene drame o urušavanju mita o Divljem zapadu bila kudikamo veća. 

The Asphalt Jungle

Doc Riedenschneider, poznat kriminalni um i velik ljubitelj mladih, osobito meksičkih devojaka, odmah po izlasku iz zatvora kreće u organizovanje pljačke dijamanata u vrednosti od milion dolara. U Docovoj pljačkaškoj ekipi nađu se revolveraš Dix, u kojeg je zaljubljena srdačna i plaha Doll, vlasnik bara Gus i porodični čovek Louis. Po izvedenoj pljački dragulje bi trebalo da otkupi otkupiti advokat Emmerich, oženjeni kultivisani ljubitelj  mladih djevojaka. 

Don’t Bother to Knock

Ovaj psihološki triler je režirao Roy Ward Baker, a radnja filma prati atraktivnu lepoticu Nell Forbes (Marilyn Monroe) koja je psihički nestabilna osoba i tek puštena s lečenja, a koja dobija posao bejbisiterke u jednom uglednom hotelu. Njoj počinje da se udvara pilot Jed Towers (Richard Widmark) koji boravi u hotelu i koji se je upravo posvađao sa svojom verenicom. No, Jed ubrzo saznaje koliko je lepotica Nell psihički nestabilna i opasna.

The Prince and the Showgirl

Ovo je film koji je režirao i u kojem je glumio jedan od najvećih glumaca ikada, Laurence Olivier. No, na snimanjima se često svađao sa glavnom glumicom, koju je sam odabrao. Marilyn Monro je, navodno, kasnila na snimanja, ponašala se neodgovorno i nikad nijednu rečenicu nije izustila, a da se prethodno nije konsultovala sa svojim trenerom glume. Do kraja snimanja, Laurence i Marilyn su se otvoreno mrzeli, a glumica se, opet navodno, najviše naljutila na njega kada joj rekao: “Pokušaj da budeš seksi”. Naravno, ništa od toga se ne vidi na filmu, na kojima je hemija između njih vrlo realna i jaka.

Tekst: J, M. 

Fotografije: Profimedia, YouTube, Instagram 

Najnovije