Harper's Bazaar Srbija

Milioni dolara za E.T.-ja

Model vanzemaljca predstavlja inženjersko remek-delo.

Kada biste imali toliko novca da ga ne možete potrošiti do kraja života, a smatrate sebe osvedočenim filmofilom, koju biste memorabiliju kupili na aukciji? Da li bi to bio, recimo, štap kojim je glumac Charlton Heston razdelio Crveno more u filmu Deset zapovesti ili je to pre slavni štap Nimbus 2000 Harryja Pottera koji se proslavio u metloboju? Možda bokserske rukavice koje nosio Robert de Niro u filmu Razjareni bik ili buzdovan iz filma Tor?

Znamo: više volite SF filmove, i onda ćete birati između zastrašujuće makete Osmog putnika iz istoimenog klasika i miroljubivog vanzemaljca iz drugog kultnog filma, E. T. Svi ovi predmeti su nedavno bili ponuđeni na “Ikone i idoli: Holivud” Julien’s Auctions.

Održana u partnerstvu sa Turner Classic Movies, aukcija je predstavila više od 1.300 holivudskih artefakata. Zvezda događaja bio je originalni animatronik koji je glumio vanzemaljca E.T.-ja u istoimenom filmu Stevena Spielberga – prodat je za rekordnih 2,6 miliona dolara, objavili su organizatori.

Simpatični, miroljubivi i emotivno osetljivi vanzemaljac jedan je od najslavnijih likova pop kulture i naučne fantastike otkako se film E.T. pojavio u bioskopima 1982. godine i ostvario kolosalni uspeh. Gotovo celi robot ima članke: njegove okrugle oči, njegov dugi vrat i slavni “svetleći” prst koji se pamti iz filma. Inače, Hestonov štap je dostigao iznos od neverovatnih 448.000 dolara, a Poterov “svega” 128.000 dolara.

Tekst: M. Đ. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije