Harper's Bazaar Srbija

Nekada su ovaj roman i film bili skoro zabranjeni 

Nova, Netflixova ekranizacija “Ljubavnika Lady Chatterley” podseća zašto je ovaj roman D.H. Lawrencea proglašen jednim od najkontroverznijih književnih dela 20. veka.

Koliko se vremena menjaju, dobro govori činjenica da je film Ljubavnik Lady Chatterley nekada morao da prođe devet krugova cenzure, a da ga danas jedva iščekuju na Netflixu. Reč je, naime, o ekranizaciji jednog od najkontroverznijih romana 20. veka, iz pera čuvenog D.H. Lawrencea. Opisivanje seksualnih scena i zabranjene ljubavi između pripadnika visokog i niskog staleža bilo je previše za tadašnje društvo. Njegove knjige su bile poznate po temama koje nisu bile česte ni u britanskom, ni u evropskom društvu prve polovine prošlog veka.

Sam autor je zato morao da objavi Ljubavnika o sopstvenom trošku, a prve primerke je štampao u Firenci 1928. godine, potom u  Francuskoj. Tek pošto je 1930. preminuo od tuberkuloze, u Larenceovu domovinu je roman stigao, ali dobro cenzurisan. Štaviše, 30 godina bilo je potrebno da britansko društvo pročita njegovu originalnu verziju. Roman je dočekao i Netflixovu ekranizaciju, s tim da će i sada o njoj suditi slobodoumniji gledaoci, pošto je i nova verzija sadrži golotinju, neprimeren jezik i seksualne scene. Ima mlađih gledalaca koji misle da je ovakav sadržaj dodat u filmskoj adaptaciji, ali treba znati da je i roman, koji će uskoro napuniti čitav vek, jednako pun opisa scena seksa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Netflix Film (@netflixfilm)

Pošto i roman i film imaju dosta veza s autorovim životom, publika se oduvek pitala koliko je radnje fikcija, a koliko romansirana autobiografija. D.H. Lawrence je bio pripadnik radničke klase, baš kao i Oliver Mellors, radnik na imanju Četerli. U njega se zaljubila lady Chatterley, što polako dovodi do senzualnog buđenja strasti, eksplicitno prikazanog i u filmu i u knjizi. Lawrence detaljno opisuje uživanje žene u seksu, pružajući tadašnjem britanskom društvu uvid u svet o kojem mnogi nisu ništa znali.

Takođe, kontroverze je izazivala i činjenica da je reč o udatoj ženi čiji je suprug ranjen u ratu. To je još jedna upadljiva veza autora i glavnog lika u delu. Mnogi veruju da je lady Chatterley zapravo autorova žena Frieda von Richthofen, koja je ranije bila supruga Lawrenceovog učitelja. Zanimljiva je i teorija da je reč o članici kraljevske porodice, lady Ottoline Morrell. Rođaka kraljice Elizabete zaista je imala ljubavnu aferu sa radnikom koji je radio u vrtovima dvora, što je tada bio velik skandal. Kontroverzno delo su u tajnosti čitali pripadnici svih slojeva britanskog društva, naročito visokog, a sada je dostupno i filmoljupcima na Netflixu.

Tekst: M. Đ. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

 

 

Najnovije