Harper's Bazaar Srbija

Od čega je kralj Viserys zapravo umirao u “House of the Dragon”?

I šta je "makovo mleko"?!

Ako ste ogledali barem jednu od osam epizoda serije “Kuća zmaja”, koja se trenutno emituje na HBO kanalima, velike su šanse da ste svedočili stanju (telesnog) propadanja kralja Viserysa Targaryena.

Kralj, kog igra Paddy Considine, polako fizički trune tokom dugog perioda od skoro dve decenije – koji je prva sezona do sada pokrivala. Viserys se prvi put pojavljuje u seriji ceo i sposoban, ali do trenutka smrti u 8. epizodi, on je samo senka od čoveka kakav je bio.

Koju bolest je imao Viserys?

Sam glumac je u jednom intervjuu otkrio da Viserys “zapravo pati od oblika gube”. “Njegovo telo propada, kosti mu propadaju. On zapravo nije star. On je još uvek mlad čovek, tamo unutra. On je, nažalost, samo dobio tu pošast koja je preuzela njegovo telo.”

Guba je gadna, zarazna bolest koja može izazvati lezije kože i oštećenje nerava. Infekcija takođe može prouzrokovati da obolela osoba izgubi osećaj u određenim delovima tela.

Gledaoci vide kako bolest polako preovladava Viserysovo zdravlje, dok gubi snagu i ne može da se izleči ni od manjih posekotina nastalih od oštrih ivica Gvozdenog prestola. Vremenom, Viserysu se uklanjaju različiti ekstremiteti, uključujući prste, celu ruku i jednu od njegovih očnih jabučica.

Zašto je uporno pio “makovo mleko”?

U 8. epizodi, princ Daemon (Matt Smith) dovodi u pitanje medicinski tretman Viserysa, koji se prvenstveno sastoji od konzumiranja mleka od maka i drži ga u gotovo trajnom stanju delirijuma. Kraljica Alicent (Olivia Cooke) brani napitak, objašnjavajući da je ova tečna mešavina jedini lek koji olakšava Viserysu bol.

U suštini, mleko od maka je opijat napravljen od cvetova maka. Tinktura uključuje morfijum, čime se ublažava bol. Može imati snažne sedativne efekte, posebno ako se konzumira u velikim količinama.

Serija Game of Thrones je i ranije spominjala mleko od maka. U 1. sezoni, kralj Robert Baratheon (Mark Addy) uzima lek nakon što ga je vepar smrtno uboo u lovu. U 6. sezoni, Arya Stark (Maisie Williams) pije mleko od maka nakon što ju je ubola Waif.

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.M.

Najnovije