Harper's Bazaar Srbija

Promenjena pravila dodele Oscara zbog koronavirusa

Promena je neizbežna!

Nagrada Akademije za filmsku umetnost i nauku promenila je svoja pravila, kako je najavljeno na njenom zvaničnom veb sajtu.

Pre svega, promenjena su pravila za izbor filmova koji će biti kvalifikovani za nagradu 2021. godine. Pre toga, kako bi bio nominovan za Oscara, film je morao biti prikazan u jednom od komercijalnih bioskopa okruga Los Anđeles, sedam dana i najmanje tri puta dnevno. Međutim, u vezi sa izbijanjem COVID-19 u Sjedinjenim Državama 16. marta, svi bioskopi u Los Anđelesu bili su zatvoreni. Iz tog razloga, organizatori su odlučili da na takmičenje priznaju one filmove koji su planirani za bioskop, ali koji su sada dostupni na internetu.

„Vlasnici filmova koji se prijavljuju za Oscara moraju članovima Akademije dostaviti njihove kopije za gledanje u roku od 60 dana od dana objavljivanja filmova na mreži. Štaviše, filmovi moraju ispunjavati sve ostale kriterijume neophodne za nominaciju za Oscara“, navodi se u saopštenju Akademije.

Pored toga, organizatori su odlučili da kombinuju nominacije za „Najbolji miks zvuka“ i „Najbolja montaža zvuka“ u jednu – „Najbolji zvuk“. Takođe, da bi bio nominovan u kategoriji “Najbolji zvučni zapis” u filmu mora biti prisutno najmanje 60% originalne muzike.

Najnovije