Harper's Bazaar Srbija

Rimejk čuvenog filmskog klasika: Nova igračka, urnebesna komedija ili društvena satira?

Film koji treba da poklonite sebi za praznike.

Komedija koju od sutra možete da pogledate u domaćim bioskopima, Nova igračka, jedan je od onih filmova koji će vas naterati da se zamislite u kakvom društvu živimo i mogu li novac i posao da budu važniji od porodice i ljubavi. Baš kao i ostvarenje Franka Capre, It’s a wonderful life, koje sigurno gledate uoči Božića ili Nove godine, praznično vreme je idealno da pogledate i ovaj film i, ako su pogrešno postavljeni, reorganizujete prioritete u svom životu.  

Reklamiran kao “urnebesna kodmedija” Nova igračka je zapravo rimejk čuvenog filmskog klasika Le Jouet (Igračka) iz 1976, koju je kasnije obradio i Richard Donner 1982, The Toy, u kojem glavnu ulogu ima čuveni komičar Richard Pryor. Sada u glavnim ulogama gledamo sam krem francuskog glumišta – Jamela Debbozea i Daniela Auteila.

Da li razmaženom detetu novac može obezbediti novu igračku i to u vidu čoveka ?

Inspirisan kultnim klasicima reditelj James Huth snima The New Toy, za koji piše i adaptira scenario. 

– Gledao sam ga desetinu puta ranije. I razmišljajući o njemu, uvek sam želeo da ga prilagodim, jer je on i komedija, ali i društvena satira, ispričao je o filmu producent  Richard Grandpierre. 

Daniel Auteil kao otac Philippe Étienne

A zašto se ovaj film dopada svim generacijama – onima koji su ga gledali sedamdesetih, pa publici koja ga je ispratila osamdesetih i zašto ga sada obožava savremena svetska publika? Zbog priče, naravno.

U centru zbivanja nalazi se Sami, koji živi srećno sa svojom suprugom Alice, radi kao noćni čuvar i stanuje u siromašnom, ali urbanom pariskom naselju. Život mu se menja iz korena (ili on drugima počinje da menja život iz korena) kada ga jedan od najbogatijih ljudi u Francuskoj, vlasnik robne kuće u kojoj Sami radi, “primora” da uradi nešto neobično. Naime, za rođendan svog sina, bogati čovek nudi dečaku da izabere šta god poželi, a on bira Samija, živog čoveka kao svoju novu igračku.

Menjajući dečakov život na bolje, Sami ujedno menja i dečakovog oca, ali i sve ljude oko sebe, učeći ih ljubavi, porodičnim vrednostima, poštovanju. I sami ćete se podsetiti nekih važnih životnih lekcija gledajući ovaj film, ali i dobro zabaviti i prisetiti zašto su komedije sa zdravim humorom i porodični filmovi najbolji način da se provede vreme u bioskopu.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Promo 

Najnovije