Sve što znamo o petoj sezoni serije Stranger Things

Pre nego što se upustimo u finalnu sezonu, osvrnućemo se na ključne događaje iz prethodnih.

Dok se spremamo za premijeru pete, finalne sezone serije Stranger Things, uzbuđenje među fanovima je na vrhuncu. Od kada je serija prvi put emitovana, brzo je postala globalni fenomen, osvajajući srca gledalaca svojim spojevima naučne fantastike, horora i nostalgije osamdesetih godina. Priča o grupi mladih prijatelja iz Hawkinsa, koji se suočavaju sa natprirodnim pretnjama iz paralelnog sveta poznatog kao Naopako, postala je nezaobilazni deo pop kulture.

Pre nego što se upustimo u sve što nas čeka u petoj sezoni, osvrnućemo se na ključne događaje iz prethodnih sezona.

Sezona 1

Stranger Things

Radnja prve sezone serije Stranger Things odvija se 1983. godine u malom gradu Hawkinsu, Indijani. Priča počinje kada dečak po imenu Will Byers nestaje pod misterioznim okolnostima. Njegovi prijatelji Mike, Dustin i Lucas kreću u potragu za njim i nailaze na devojčicu sa natprirodnim moćima, Eleven.

Stranger Things

Ona im otkriva postojanje paralelnog sveta nazvanog Naopako, gde je Will zarobljen. Dok istražuju, saznaju da tajna vladina laboratorija u njihovom gradu izvodi opasne eksperimente koji su otvorili prolaz ka tom svetu. Sezona se završava Willovim spasavanjem, ali sa naznakama da Naopako nije u potpunosti zatvoreno.

Sezona 2

Druga sezona se odvija godinu dana kasnije, 1984. godine, i prati posledice Willovog boravka u Naopakom. Will počinje da ima vizije tog sveta, što ukazuje na dublju povezanost sa njim. Novi zlikovac, Mind Flayer, pokušava da preuzme kontrolu nad Willom i koristi ga kao portal za invaziju na naš svet. Eleven, koja sada živi sa policijskim šefom Hopperom, saznaje više o svojoj prošlosti i svojim moćima. Tim se ponovo okuplja kako bi se suočio sa pretnjom iz Naopakog i uspeva da privremeno zatvori portal, ali ne pre nego što shvate da Mind Flayer još uvek ima uticaj na njihov svet.

Sezona 3

Stranger Things

U trećoj sezoni, koja se dešava tokom leta 1985. godine, grad Hawkins se suočava sa novom pretnjom. U trgovačkom centru Starcourt Mall, ruski naučnici tajno pokušavaju da ponovo otvore portal ka Naopakom. Mind Flayer koristi ovu priliku da se vrati i preuzima kontrolu nad stanovnicima Hokinsa, uključujući Billyja Hargrovea. Tim, sada sa pojačanjima u vidu novih prijatelja, mora da se bori protiv Mind Flayera i zatvori ruski portal. Nakon teških borbi i gubitaka, uključujući navodnu smrt Hoppera, uspevaju da zatvore portal. Sezona se završava emotivnim rastankom Eleven i Byersovih koji se sele iz Hawkinsa.

Sezona 4

Stranger Things

 Četvrta sezona se dešava u proleće 1986. godine i donosi novu, mračniju pretnju – Vecnu, moćnog entiteta iz Naopakog koji ima sposobnost da ulazi u misli ljudi i ubija ih. Eleven, koja je izgubila svoje moći, pokušava da ih povrati dok istražuje svoju prošlost. Tim je podeljen, sa nekima u Kaliforniji i drugima u Hawkinsu, ali se ujedinjuju kroz komunikaciju i zajedničke napore. Vecna cilja na tinejdžere Hawkinsa, što dovodi do serije strašnih ubistava. Kroz niz opasnih misija i otkrića, tim otkriva Vecninu povezanost sa Naopakim i Eleven. Sezona se završava napetom borbom u kojoj uspevaju da osujete Vecnine planove, ali sa naznakama da će se borba sa Naopakim nastaviti.

Kada počinje snimanje pete sezone serije Stranger Things?

Već je u toku! Od 8. januara 2024. godine, Stranger Things je zvanično ponovo u produkciji. Pogledajte fotografiju glumačke ekipe koja se vratila na set ispod. Takođe, pogledajte Instagram Ross Duffer-a za više fotografija iza scene sa glumcima, kao što su Gaten Matarazzo kao Dustin Henderson sa opisom “Hellfire živi!”; snimak Finn Wolfhard-a kao Mike Wheeler u sobi sa, iznenađujuće, posterom Star Wars; i Millie Bobby Brown sa braćom Duffer.

Takođe, obratite pažnju na Natalia Dyer u umetničkom kadru dostojnom novina Hawkinsove gimnazije, The Weekly Streak; Caleb McLaughlin i Sadie Sink zajedno na setu u bolničkoj sobi; David Harbour kao Hopper spremnog da ode do Enzo’s; i Noah Schnapp koji slavi rođendan Will Byers-a 22. marta.

Twitter nalog @strangerwriters imao je još jedan poklon za sve fanove: Prvi redovi pete sezone, Prvo poglavlje, Prva scena.

Mrak 
Zvuk hladnog vetra. Škripanje drveća. I… 
Dečiji glas. Peva poznatu pesmu:

Kako se zove prva epizoda pete sezone serije Stranger Things?

Stranger Things

Saznali smo naziv premijerne epizode pete sezone: “The Crawl.” Nadamo se da ste se pridružili našim teorijama o tome šta to može značiti: Šta je The Crawl? Ko puzi? Zašto puze? Gde puze?

Scenaristi serije Stranger Things počeli su da rade na petoj sezoni 2. avgusta 2022, gotovo tačno mesec dana nakon premijere druge polovine četvrte sezone. Od tada, fanove su redovno obaveštavali o procesu pisanja pete sezone, od početka rada na mreži pisanja svake epizode (25. avgusta 2022) do završetka te mreže (20. septembra 2022).

Da li ima novih članova glumačke ekipe u petoj sezoni serije Stranger Things?

Linda Hamilton najavila je da će se pridružiti glumačkoj ekipi pete sezone serije Stranger Things na događaju Tudum: Globalni događaj za fanove 2023. Što se tiče detalja o njenoj ulozi – to je tajna, kao i Naopako. Ali znamo da je ona veliki fan serije. “Ne znam kako da budem obožavateljka i glumica u isto vreme,” rekla je tokom svoje video najave na Tudumu. “Radim na tome.”

O čemu se radi u petoj sezoni serije Stranger Things?

Kreatori serije, Matt i Ross Duffer, ranije su za Tudum izjavili da su napisali dokument od 25 strana o mitologiji za Netflix još u prvoj sezoni, koji se bavi mitologijom i lore-om Naopakog. “Bili smo kao, ‘Znamo šta se dešava u Naopakom, manje-više, ali želimo da ostane nepoznato. Želimo da bude tajanstveno,’ ” objasnio je Matt Duffer. “Ali oni su rekli, ‘Da, ali možete li to da napišete?’ I tako smo sve napisali.”

Stranger Things

Iako je publika saznala dosta o Naopakom u četvrtoj sezoni, definitivno ima još toga što dolazi u petoj sezoni. “Preostala pitanja koja su odgovorena u tom dokumentu, odložili smo neka od njih da bismo imali velike objave u petoj sezoni,” rekao je Ross Duffer tokom Geeked Week-a u junu 2022. “I to će stvarno uticati na to o čemu će biti peta sezona.”

Foto: Instagram, Profimedia, X

Najnovije