Harper's Bazaar Srbija

Wakanda Forever: Sve prednosti i mane najnovijeg Marvelovog ostvarenja

Spojleri u tekstu su zagarantovani

Sećam se trenutka kada je objavljen trejler za ovaj film. Porođaj u vodi, moćni govor kraljice Ramonde, koju tumači Angela Basett i misteriozna šaka novog Black Panthera. Takođe se sećam i uzbuđenja koje je taj klip od 30 sekundi izazvao u meni. Još jedna stvar koja je dodatno podgrejala iščekivanje bila je najava čak dve Rihannine pesme koje su je naterale da posle 6 godina uđe u muzički studio.

Sve je bilo kako treba. Uzbuđenje je raslo sve do trenutka premijere. S obzirom na to da je bila zakazana za 19 časova, imao sam ceo dan da sumiram svoja očekivanja od projekcije. Na pauzi sa koleginicom govorio sam “mislim da previše očekujem od filma, i da mi se na kraju neće svideti”. Nažalost to se donekle i dogodilo.

Neću reći da mi se nije svideo, ali neću reći ni da sam izgubio razum kada sam ga pogledao. Recimo da je realna ocena 6.8/10, ako pitate mene, velikog zaluđenika za Marvel filmove i osobu koja je svaki od njih odgledala minimum 2 puta (End Game čak 6 puta, GOTG 5, Thor Ragnarok 4).

Kako bih vam što bolje obrazložio svoju ocenu, mislim da bi trebalo da napravim spisak, za i protiv i bolje objasnim ovu jaku šesticu koju je dobila Wakanda Forever.

Za

Kostimi – ako neko zaslužuje Oskara ili bilo koju drugu nagradu na ovom svetu a tiče se kostima na filmu to je definitivno Ruth E. Carter, žena koja je svaki detalj promislila i uradila besprekorno. Tradicionalne nošnje, savremeni herojski kostimi, aksesoari i sve ostalo bili su na svom mestu sa takvom preciznošću da je to neverovatno. Shuri, Ramonda, Okoye i mnogi drugi likovi izgledali su očaravajuće.

Muzika (ton) – Pamtim razgovor sa jednim toncem koji mi je rekao “svi primete kad je ton na filmu loš, ali kad je dobar svi ga ignorišu”, e pa Wakanda Forever je onaj tip filma gde svaki zvučni efekat, svaka pesma i svaki tonski zapis oslikavaju emociju koja se ne može izbeći. Tenzija, tuga, sreća i uzbuđenje govorili su kroz zvučnike svakom gledaocu ponaosob.

Humor – Svi koji ste gledali bar jedan Marvelov film novijeg datuma, primetili ste da još od Guardians of the Galaxy, humorističke doskočice postaju glavni aduti likova pored njihove fizičke spremnosti. U drugom delu Black Panthera, generalica Okoye, briljira iz scene u scenu, a gotovo svaka njena sarkastična replika je naterala čitavu bioskopsku salu u grohotan smeh.

Protiv

Prva stvar koja mi je zasmetala tokom čitavog filma je način na koji su pokušali da izazovu emociju kod gledalaca konstantnim prikazivanjem lika Chadwicka Bosemana. Film počinje tako što njegova sestra Shuri pokušava da ga spasi od misteriozne bolesti od koje on na kraju prve scene umire. Nakon toga kreće Marvelova špica koja je animirana samo scenama iz filmova u kojima se Chadwick pojavljuje, nakon toga ide scena sahrane sa ogromnim muralom u prvom planu, nakon toga spominju ga u svakoj trećoj rečenici. Fast forward, u after credits sceni (po kojima je Marvel čuven), upoznajemo njegovog sina kojeg je dobio sa Nakiom (Lupita Nyong’o) koji dobija ime po njemu. Previše potenciranja na tragično preminulom glumcu pokvarilo je osećaj emocije koju je trebalo da izazove. Da su se zadržali samo na špici sa njegovim kadrovima, sve bi bilo mnogo bolje, jer je to jedina scena koja je uspela da izazove žmarce kod mene.

Sudar svetova – U Wakanda Forever ostvarenju imali smo spoj Afrike, Maya, Inka, Južne Amerike, Atlantide, sirena i mnogo toga još, što je odavalo utisak da kako bi se što obuhvatnije predstavio plemenski način života, na kraju smo dobili paprikaš različitih mitova, običaja i kultura.

Nedostatak after credits scene – Već sam spomenuo kako je Marvel poznat po svojim kratkim scenama koje najvaljuju dešavanja iz narednih filmova i uvek ih bude dve. Međutim reditelj Wakande je odlučio da nas uskrati za jednu, opravdavajući time da je ovaj film zaokružena priča kao i Endgame i da nema potrebe za ovakvim scenama. Svaki fan i poznavalac Marvelovog multiverzuma će vam reći dve stvari o ovome: prva je da Wakanda Forever ne može ni na koji način da se uporedi sa Endgameom, a druga je ta da after credits produbljuje i povezuje sve ostale filmove u celinu, čega smo bili uskraćeni ovog puta zbog loše zamisli reditelja.

Sve u svemu, ako ste stigli do kraja ovog teksta, možda ni ne morate da gledate ovaj film dok se ne pojavi na Disney+ platformi, ali ukoliko želite da vidite da li delite moje mišljenje onda pravac u bioskope jer od danas kreću projekcije. Ukoliko imate neka druga zapažanja ili smatrate neko moje pogrešnim, molim vas ne oklevajte da me kontaktirate kako bismo razmenili mišljenja, jer sve što želim u životu je neko sa kim mogu da komentarišem Marvelove filmove a da ima dovoljno znanja o njima.

Tekst: Aleksandar Nastasijević

Foto: Profimedia

Najnovije