Harper's Bazaar Srbija

Vikend u gradu: Šta da gledate, čitate i slušate ove subote i nedelje

Pred nama je bogat kulturni vikend.

Došlo je proleće, a sa njim se, sigurno, povećala i naša želja da provodimo vreme napolju. Za vikend koji je pred nama, najavljeno je lepo vreme, pa zgrabite voljenu osobu za ruku i odvedite je na trodnevni 2Hot4Stage festival, nazvan Re:aktivacija, koji se održava u Beogradu od 25. do 27. marta. Manifestacija koja traje već nekoliko godina, okuplja veliki broj srpskih i inostranih stvaralaca iz sveta muzike, plesa, grafita i drugih street-art umetnosti. Festival počinje u re-kreativnom centru Silosi, a ljubitelji ulične kulture uživaće u brojnim kreativnim i interaktivnim događajima, kao što su takmičenja u plesu i crtanju, igra asocijacije, radionica za ručni dizajn patika, uz sjajne DJ setove. Glavni program održava se u subotu, 26. marta, u pozorištu KPGT. Plesna takmičenja, u nekoliko kategorija, traju od 11 do 21 čas, za decu i odrasle, osim istaknutih koreografa iz naše zemlje, o pobedniku će odlučivati internacionalne sudije iz Bugarske, Španije, Austrije, Francuske, Rusije, Italije, Hrvatske i Slovenije.

Osim takmičenja u plesu, u 2Hot4Stage festivalski program ulaze i Live Street art i Graffiti session, Barbers showcase, Tattoo showcase, TikTok kutak, Gaming i VR kutak, a možete da pogledate i nekoliko umetničkih instalacija, uključujući mozaik napravljen od limenki. Tu je i bogat muzički program. Koncerti počinju u 21 čas, a nastupaju Kendi sa celom Aristokrat Muzik postavom, Marko Šelić Marčelo, Stereo Banana, bend Iskaz, Buzz Rap Showcase sa svojom ekipom, DJ BKO na afterpartiju. Nedelja (27.mart) rezervisana je za plesne i muzičke radionice, koje će se održati u prostorijama KUD Gradimir, dok je veče rezervisano za chillout u Leila Records, prodavnici ploča, uz DJ Shoomadisca.

Film

Belfast

Posle premijernog prikazivanja na ovogodišnjem Festu, film Belfast stiže na redovne bioskopske repertoare. Ostvarenje Kennetha Branaghe, koje ima čak sedam nominacija za Oskara, među kojima i nominaciju za najbolji film i najbolju režiju, govori o ljubavi, smehu i gubitku, a sve to tokom odrastanja jednog dečaka. Priča je obojena muzikom i društvenim nemirima  kasnih 1960-ih, a Belfast je film koji je je proistekao iz rediteljevog iskustva. Devetogodišnji dečak mora da pređe put ka odrastanja kroz svet koji se iznenada preokrenuo. Njegova stabilna i voljena zajednica i sve što je mislio da razume o životu promenilo se zauvek.  

Hoću muža

Nakon što je imao premijeru na ovogodišnjem Festu, novi ruski film Miloša Bikovića, Hoću muža, počeo je da se prikazuje u domaćim bioskopima. U pitanju je romantična priča o ljubavi u kojoj su glavni akteri TV novinarka Ljuba, kod koje se sve odvija po planu – ima super posao, uspešnog i bogatog verenika, sređen život. Međutim, situacija se menja kada ona, jednog dana, pozajmi telefon od slučajnog prolaznika Sergeja. Ova banalna situacija pomutiće životne planove Sergeja i Ljube i pokrenuće seriju neočekivanih događaja. Iza ovog filma stoji autorska ekipa hit komedije Sluga, koji je najgledaniji ruski film svih vremena, a u kojoj je Biković takođe nosio glavnu rolu, dok produkciju potpisuju kuće Peak Media i Start.

Pozorište

Klaustrofobična komedija (150. put)

Klaustrofobična komedija Dušana Kovačevića, u režiji Darka Bajića, 27. marta slavi 150. izvođenje, od kada je ova kultna predstava ponovo oživala na sceni Zvezdara teatra, sa novom glumačkom postavom. Po odabiru Darka Bajića, ekipu ove iznova ispričane “gorke komedije”, prvi put odigrane 1987, čine: Ljubomir Bandović, Nevena Vukes/Anja Pavićević, Marko Janketić/Stefan Trifunović, Zoran Cvijanović/Stefan Trifunović, Slavko Štimac, Jovana Stojiljković/Nina Nešković, Igor Grabovica/Milan Gromilić i Vanja Janketić. Predstava počinje u 19:30. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NA SCENI 🎭 (@nasceni.rs)

Izložba

Galerija X Vitamin

Dodirne dušu skoro svaka stvar, Sonja Gajić

Nakon dugogodišnjeg rada kao vajarka, umetnica prvi put istupa iz svoje prakse i predstavlja potpuno nove radove, kojima sam mediji akvarela odvodi u kotekst multimedijalnog.  Sonja Gajić akvarele je radila prošle i ove godine, inspirisana sagledavanjem sopstvenih emotivnih procesa. Koristeći motive mitoloških bića, muških i ženskih atletskih figura, slikarka je formirala narativ slobodnih asocijacija. Zaljubljenost, iskrenost, traume i porodični odnosi samo su neke od tema koje umetnica artikuliše, a sam naziv izložbe Dodirne dušu skoro svaka stvar preuzet je iz istoimene pesme R. M. Rilkea, koja arikuliše Sonjinu slikarsku liriku. Izložba će biti otvorena do 12. aprila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sonja Gajic (@sonjagajicart)

Knjiga

2020

Zajednički dnevnik šestoro mladih pisaca s prostora bivše Jugoslavije u kojem opisuju godinu što je zaustavila svet. Lana Bastašić, Rumena Bužarovska, Luiza Bouharaoua, Danilo Lučić, Dijana Matković i Nikola Nikolić, svako na svoj način i specifičnim stilom, u ovom neuobičajenom formatu bez zadrške pišu o zbunjenosti, strahovima, čežnji za drugima, usamljenosti i frustracijama koje smo svi osećali te godine. (Izdavačka kuća Booka)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bookastore (@bookastore)

Tekst: Jelena M.

Fotografije: Promo, Instagram (Naslovna fotografija iz filma Belfast) 

 

 

 

Najnovije