Harper's Bazaar Srbija

Kuda za vikend: Sva gradska dešavanja na jednom mestu

Predlažemo šta da gledate, slušate i čitate ove subote i nedelje.

Pred nama je još jedan vreli vikend, ali ako uzmete u obzir da je ovo leto najhladnije leto koje nas očekuje u narednih pedeset godina, nemate razloga da se žalite već da pronađete najbolje načine da u njemu uživate. Mi, kao i svakog petka, predlažemo šta da pogledate, preslušate i pročitate. Iščekirajte našu listu i krećemo.

Lovefest

Za početak predlažemo da se, ako želite, izmestite iz grada i odete do jedne od najlepših srpskih banja, Vrnjačke banje, gde se trenutno održava Lovefest. Jubilarno, 15. izdanje festivala, održava se u subotu, 6. avgusta, i ima spektakularnu završnicu – legendarna Fire bina ugostiće dva kultna imena elektronske muzike. To su Marco Carola i Joseph Capriati, i to u tročasovnom back to back setu. Više o svemu na sajtu Lovefesta, lovefest.rs.

Solidarna kuhinja

Muzej Jugoslavije i Solidarna kuhinja vas pozivaju na Solidarnu matine žurku u subotu 6. avgusta, u muzejskom Parku skulptura. Ovoga puta, umesto hrane, Solidarna kuhinja skuvala je pikantnu raspravu, ali i sjajan provod, kako bismo se podsetili zašto i koliko nam je solidarnost vredna i važna, a gde bolje no u Muzeju Jugoslavije. Program počinje u 17 časova, razgovorom sa članovima i članicama kolektiva Solidarne kuhinje u kome će se preispitivati načini organizovanja i prakse uzajamne pomoći. Diskusija će razmatrati pitanja koja su predmet rasprave u društvu, na primer da li su ljudi u situaciji beskućništva sami krivi za svoj status, da li organizacija treba da prihvati bilo čiji novac i da li treba da sarađuje sa institucijama, ali i druga pitanja za čijim odgovorima i sama Solidarna kuhinja i dalje traga. Publika je pozvana da aktivno učestvuje u ovoj debati i ponudi svoju perspektivu. Ulaz je slobodan.

Film

Brzina metka

Film koji je poznat širom sveta kao ostvarenje na čijim je premijerama Brad Pitt nosio suknju, stigao je konačno i kod nas, pa ako ste ljubitelj akcije, šaljivih dosetki, radnje sa mnogo preokreta, pravac u bioskope. Osim Breda, i ostatak glumačke ekipe je sjajan. Tu su Sandra Bulock, Brian Tyree Henry i Aaron Tylor Johnson, ali i fenomenalna Joey King (sigurno je znate iz Netflixovih filmova The Kissing Booth).

Parazit

Najlepši bioskop ovog leta je definitivno onaj koji se nalazi na krovu Doma Vojske Jugoslavije, nastao u okviru projekta A1 Kinoteka. On radi do kraja avgusta, svakog dana, sa početkom projekcije filmova u 21 sat. Karta je 300 dinara, neke projekcije su beslatne, a valja znati da se, u slučaju kiše, projekcije se održavaju u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1. Za ovaj vikend predlažemo film Parazit (6. avgusta, u subotu). 

Radnja filma Parazit: Priča o tri porodice, jednoj bogatoj i dve siromašne. Koja će od dve siromašne dobiti priliku da služi bogatoj? Za siromašne i prilika da nekome služe je sama po sebi privilegija. Radnja filma Parazit smeštena je u Južnoj Koreji, ali mogla bi da se odigrava u Londonu, ili u bilo kom drugom kapitalističkom gradu. Ovaj film nam otkriva ono što znamo, da u svetu postoje klasni sukobi zapakovani u luksuzne fine papire kapitalizma.Film je režirao Bong Joon-ho, a glavne uloge tumače Song Kang-ho, Lee Sun-kyun

Pozorište

Leto je rezervisano za predstave na otvorenom, a već nekoliko nedelja pratimo repertoar pozorišta u jednom od najlepših mesta u Beogradu – dvorištu Rektorata ili Kapetan Mišnom zdanju. Ovog vikenda gledamo sledeće komade:

Osam žena

Subota, 06. avgust u 21 sat

Predstava je po žanru komedija, u kojoj ravnopravno učestvuju 8 devojaka koja su za božićno veče zatvorene u vikendici. Tog dana u kući se dešava ubistvo, jedini muški član i glava porodice, Marsel, je pronađen ubijen u svojoj sobi. Žene shvataju da je samo jedna od njih može da bude ubica. Komad je režirao Igor Đorđević.


 

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja

Nedelja, 07. avgust u 21 sat

Mentorka i rediteljka na ovom projektu je Milica Kralj, a u glavnim ulogama gledamo Andreja Jemcova, Đorđa Mišinu, Jovana Petrovića, Luku Markišića, Nedu Vuković, Nikolu Petrovića i druge. Ovo je diplomska predstava studenata glume u klasi Igora Đorđevića i Milice Kralj – dramski biser Ive Brešana iz vizure jedne nove generacije mladih umetnika. U seosku zabit stiže partijski zadatak koji nalaže da se radni narod mora početi kulturno prosvećivati. A partijski zadatak je jači od svakog pisanog zakona, važniji od pravde i ubedljiviji od istine. Kroz niz komičnih situacija, ovaj komad postavlja pitanje tragike pojedinca u društvu koje ne trpi istinu onog pojedinca koji je spreman za pobunu i postavlja pitanje ima li pobuna pojedinca ikakvog smisla i ima li ikakve vajde od istine.

Foto: Marija Petrović 

Knjiga

Kopenhaška trilogija, Tove Ditlevsen

Jedno od najznačajnijih imena danske književnosti, koje je inspirisalo i čuvenog Knausgora, u Kopenhaškoj trilogiji govori o usponu do statusa književne zvezde, o sebi kao ćerki, supruzi, majci i, najpotresnije, o sebi kao zavisnici. Pisati o svojim pokušajima da se probije na književnu scenu i bude nezavisna u svetu koji podrazumeva da žena može uspeti samo uz muškarca, govoriti ogoljeno o svojim autodestruktivnim porivima i postupcima koji nisu nailazili (a pitanje je da li bi i danas) na razumevanje predstavlja radikalan čin, utoliko veći jer Ditlevsen ne ulepšava stvari, ne pravda se, niti traži saosećanje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bookastore (@bookastore)

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Pexels, Instagram, Promo 

Najnovije