Harper's Bazaar Srbija

Kuda za vikend?

Predlažemo šta da gledate, slušate i obiđete ove subote i nedelje.

Kad je kulturni program u pitanju, pred nama je sjajan vikend. Dok i kod nas ne stigne nastavak Top Gana, sa legendarnim Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi, repertoar domaćih bioskopa je više nego bogat – tu su nove avanture, trileri, akcije, drame, romantične komedije. U Beogradu je otvoreno nekoliko novih izložbi, a mi skrećemo pažnju na rad Slavimira Stojanovića Futra. Na policama u knjižarama pojavili su se neki ovi naslovi, a isto je i sa streaming platformama – mi izdvajamo seriju “Clark” na Netflixu. I zato, kad posle ispunjenog dana, provedenog negde u prirodi, uveče dođete kući – imaćete šta da gledate i slušate. Spremite se, krećemo. 

Film 

Potera 

U ovom jedinstvenom, napetom trileru, Gerard Butler tumači lik bogatog preduzetnika Vila Spena, koji svoju, uskoro bivšu ženu Lisu, vozi kod njenih roditelja. Nakon što su se zaustavili na benzinskoj pumpi, Lisa misteriozno nestaje, a Vil će očajnički pokušati da je pronađe, pre nego što bude kasno. Obraća se policiji za pomoć, a detektiv Peterson primoran je da donese odluku da li da mu pomogne ili da ga osumnjiči, jer i Lisini roditelju sumnjaju da bi Vil mogao da bude umešan u njen nestanak. U trci sa vremenom koja zaustavlja dah, Vil odlučuje da uzme stvar u svoje ruke i pronađe svoju ženu, po bilo koju cenu. Prateći tragove, ulazi u podzemni svet kriminala, a ključ za rešenje ove misterije mogao bi da bude Nikolas, čovek koji je povezan sa Lisinim roditeljima. Film Potera pokazaće koliko ekstremne poteze, u beznadežnoj situaciji, čovek može da povuče kako bi spasao nekog koga voli.

Pariz – ljubavna priča

Pariz, 13. distrikt, danas. Emili upoznaje Kamila koji privlači Noru koja pak pronalazi put do Amber. Tri devojke i momak redefinišu pojam moderne ljubavi danas. Oni su prijatelji, ponekad ljubavnici a često oboje. U ovom filmu Jacquesa Audiarda, glavne uloge tumače Noemie Merlant, Stephen Manas, Jehnny Beth. 

Izložba

Galerija Haos, Slavimir Stojanović Futro

Galerija Haos želela je da predstavi crteže najnagrađivanijeg dizajnera sa ovih prostora, umetnika sa preko tri stotine domaćih, regionalnih i svetskih nagrada i priznanja, istinskog majstora, po njegovom sopstvenom priznanju, vizuelnog driblinga. Evo prilike da se vidi nešto drugačije u domenu crteža, jedna duhovita i ironična igra koja pomera naša ustaljena pravila i večitu težnju ka savršenom. A da je savršenstvo dosadno (perfection is boring) podvlači nam ovaj autor u nekim prethodnim svojim radovima.

Slavimir Stojanović Futro za ovu priliku realizovao je seriju od 25 crteža grafitnim olovkama, formata 42 x 60 cm. Njih čine figuralne i apstraktne predstave u kombinaciji sa tekstom, naslovljene Percfet. Reč je o igri, bežanju i premeštanju slova, izmotavanju, svojstvenom ovom stvaraocu od ugleda. To je svet u kome dominantnu ulogu ima ironija.

Koncert

Eva Braun, Klub Fest (Zemun), početak u 21 čas

Nakon sjajnog koncerta održanog 2018. godine, grupa Eva Braun vraća se 21. maja u klub Fest u Zemunu. Prefinjena melodična muzika i poetski tekstovi benda Eva Braun, postali su standard u ovom žanru na domaćoj sceni. Četiri drugara, Milan Glavaški (gitara, vokal), Petar Dolinka (gitara, vokal), Goran Vasović (bas, vokal) i Ljuba Rajić (bubnjevi) prve demo snimke uradili su 1985. godine i grad Bečej posatavili na rock mapu naše zemlje. Zvanično, grupu Eva Braun osnovali su u proleće 1991. godine u Novom Sadu, kada su nastale i prve pesme. U septembru iste godine, pridružuje im se Ljuba Rajić. Prvi koncert održali su krajem 1991. godine, u bečejskom DB Klubu. Tokom svoje duge karijere, stvorili su visokostilizovan opus koji na srpskom jeziku nema pandan. Eva Braun trenutno promoviše svoj novi singl “Ti si sve”, koji je već bio hit nedelje Radija 202. Pre Eve Braun, zemunskoj publici će se predstaviti mladi sastav Fjordovi iz Novog Bečeja.

Knjiga

Sedam muževa Evelin Hjugo, Taylor Jenkis Reid

Od autorke bestselera “Dejzi Džouns i Šestorka” Taylor Jenkis Reid stiže nam “Sedam muževa Evelin Hjugo”, dirljiva priča o mladoj novinarki i ostareloj divi velikog ekrana umotana u raskošni glamur starog Holivuda. Povučena holivudska diva Evelin Hjugo konačno je spremna da kaže istinu o svom glamuroznom i skandaloznom životu. Za svog biografa odabire nepoznatu novinarku Monik Grant. Ovim izborom niko nije više iznenađen od same Monik. Zašto ona? Zašto sada? Muž ju je napustio, a njena nepostojeća karijera je na dodatnoj nizbrdici. Ipak, Monik odlučuje da ovu priliku maksimalno iskoristi. Diva i novinarka se susreću u Evelininom luksuznom stanu i Monik očarano sluša glumicu dok priča. U mladosti Evelin nije prezala ni od čega da bi dobila ono što hoće, a prvenstveno je želela da pobegne od gladi, siromaštva i batina pijanog oca. Kad dospe do Holivuda, uvek će želeti više novca, više slave, više priznanja. Međutim, ispod te proračunate, ambiciozne maske krila se nesigurna devojčica na čijem spisku želja je ljubav uvek bila na prvom mestu. Iako je svi obožavaju, gotovo niko u njoj ne vidi ženu, već slavnu seks-bombu koju muškarci žele samo kao trofej.

Tekst: J.M. 

Fotografije: Pexells, Instagram, Promo 

 

 

 

 

Najnovije