Harper's Bazaar Srbija

Kuda za vikend?

Otkrivamo šta da gledate, slušate i obiđete ove subote i nedelje.

Leto je stiglo! Najtoplije godišnje doba počelo je u utorak prošle nedelje, a vi ste verovatno mnogo ranije počeli da planirate svoj godišnji odmor. Dok se to ne desi – uživajte maksimalno u malim odmorima, vikendima. Ove subote i nedelje izbegavajte da izlazite napolje u periodu kad je sunce najjače, od 12 do 16 sati, i provedite vreme odmarajući u prirodi. A uveče izađite na neki od brojnih beogradskih koncerta, posetite zanimljivu izložbu na Silosima ili pogledajte novi film o Elvisu.

Bioskopi

Elvis, Baz Luhrmann

Dovoljno je reći da je Baz Luhrmann napravio film o najvećem muzičaru svih vremena – kralju rokenrola Elvisu Presley-ju, pa da pohrlite u bioskope. Ako vam to nije dovoljno, evo još malo: u glavnoj ulozi našao se Austin Butler, a tu je i Tom Hanks, koji igra Elvisovog menadžera i zapravo priča priču o njemu.

Elvisa upoznajemo kao klinca koji je odrastao u crnačkom getu, čija ga je kultura prihvatila, a od koje je on pozajmljivao toliko da je napravio sebi problem u rasističkoj Americi. Gledamo još i slanje u Nemačku na odsluženje vojnog roka, upoznavanje sa ženom (reditelj se nije bavio razlikom u godinama i činjenicom da je Prisila u to vreme imala 14 godina), propadanje u filmovima koje je snimio, vraćanje na scenu, kao i ponovo trulenje u hotelima u Las Vegasu. Za to vreme, Luhrmann je uspeo da snimi odlčne muzičke spotove za Presley-ja, da izrežira njegove nastupe, da preklopi stari zvuk njegovih pesama sa novim modernim tokovima kako je to i ranije radio u Mulan Ružu. Od poznatih likova koji parodiraju kroz film videćete i BB Kinga, Little Richard, Big Mama Thornton i Mahalia Jackson. 

Festivali

Art link festival, Beogradska tvrđava, subota 19:30

Novi pravci u muzici trenutno su u opticaju pod maštovitim imenima, dok se kategorije fjužna i krosovera neprestano šire. U duhu tih kretanja, Ansambl Janoška, širom sveta prepoznat po svom muzičkom poliglotizmu prevazilazi sve granice, a da ga pritom i dalje odlikuje klasično stilsko poreklo. Ni sa čim uporedive transformacije muzičkog sadržaja prilagođenog publici delo su tri brata iz Bratislave – Ondreja i Romana Janoške koji sviraju violinu i Františeka Janoške za klavirom – i njihovog zeta Juliusa Darvasa iz Konstance na kontrabasu, koji će nastupiti na otvaranju sezone regionalnog Art Link Festivala na Beogradskoj tvrđavi 25.juna. Ulaz je slobodan, a program počinje u 19.30.

Posle nastupa Ansambla Janoška na velikoj festivalskoj sceni kod Pobednika, na Letnjoj sceni Nebojšine kule nastupiće Adi Nojhaus, potomak čuvenih klavirskih pedagoga i pijanista, Hajnriha i Stanislava Nojhausa. Za njim će, svega dva dana posle, beogradskoj publici se predstaviti i svestrana umetnička ličnost Luisa Ahiusa, kompozitora i pijaniste, pisca i muzičkog novinara, urednika važnih muzičkih publikacija na španskom govornom području. 

Izložbe

Tvoj pogled na svet, Silosi 

U atraktivnom ambijentu beogradskih Silosa, pod pokroviteljstvom kompanije Roche, otvorena je izložba fotografija “Tvoj pogled na svet”, koja je okupila deset najboljih umetničkih fotografa na našim prostorima.

Miša Obradović, Braca Bratislav Nadeždić, Nebojša Babić, Sever Zolak, Jelena Jovanov, Marko Vulević, Miloš Nadaždin, Vukica Mikača, Dušan Milenkovic i Danilo & Sharon predstavili su svoj umetnički pogled na svet, koji će posetioci moći da otkriju posmatrajući ga iz drugačije perspektive – iz perspektive osoba sa smetnjama u razvoju.

Društveno odgovorna kampanja kompanije Roche, kroz izložbu “Tvoj pogled na svet” ima za cilj da podstakne brigu o zdravlju očiju, obavljanjem redovnih oftalmoloških kontrola.

Izložba će trajati od 23. do 30. juna i možete je posetiti svakog dana od 18-22 sata. 

Knjiga

Južno predgrađe, Donatella Di Pietrantonio

Fenomenalan nastavak bestselera Vraćena, uzbudljiva i emotivna priča o neugodnim istinama i izneverenim očekivanjima, kao i žestokoj odanosti dve sestre koja opstaje uprkos njihovim različitostima. Roman je bio u izboru za nagradu Strega 2021. godine.

Glavna junakinja Južnog predgrađa, obzirna i popustljiva žena, predaje na Univerzitetu u Grenoblu, dok njena sestra Adrijana, divlja i nepromišljena, živi nesigurno u ribarskom predgrađu u Peskari. Nakon godina razdvojenosti, naratorka dobija poziv da se hitno vrati u rodno mesto zbog nesreće koja se dogodila. Povratak izaziva bujicu sećanja: na detinjstvo puno neizgovorenih reči, na veridbu i neslućeni raskid braka, na noć kada je Adrijana došla s bebom na njena vrata, na sve neugodne istine i izneverena očekivanja. U Peskari će saznati šta se desilo Adrijani i pokušaće da se pomiri sa prošlošću.

Donatella Di Pietrantonio, spisateljica koja se ne plaši da se suoči s bolom i prikaže ga onakvim kakav jeste, bez ulepšavanja, u Južnom predgrađu se vraća mestu i likovima iz romana Vraćena. Opisujući ambivalentan, frustrirajući odnos dve sestre prožet žestokom odanošću, Di Pietrantonio nam daruje emotivnu priču o porodici, sećanju, ljubavi i vezama koje nas definišu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bookastore (@bookastore)

Tekst: Jelena. M. 

Fotografije: Pexels (Ron Lach), Instagram 

 

 

Najnovije