Harper's Bazaar Srbija

Gradska agenda: Šta radimo za vikend?

Predlažemo šta da gledate, slušate i čitate ove subote i nedelje.

Navucite omiljene patike, obucite lagane pantalone i majicu i spremite se da šetate ovog vikenda. Ako želite da se izmestite i malo pobegnete iz grada, obavezno posetite Palićki filmski festival – lokacija je savršena, gledaćete najbolja svetska i domaća kinematografska ostvarenja pod vedrim nebom, družiti se sa finim svetom, a preko dana uživati u prirodi.

Ukoliko ostajete u Beogradu, večeras se otvara izložba ilustracija na Kalemegdanu, pa kad je posetite idite pravo na Kišobranov piknik (17. jul). Tu su i novi filmovi, ako vam se ide u bioskop, kao i jedna knjiga, ako poželite malo mira u toplini svog doma.  

Krećemo.

Film 

Festival evropskog filma Palić

Ovogodišnje izdanje festival održava se od 16. do 22. jula, na Paliću i u Subotici – tradicionalno na više lokacija, među kojima su Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, tu su brojni koncerti, izložbe, promocije, radionice i stručna predavanja.

U glavnom takmičarskom program biće prikazano 12 evropskih ostvarenja, među kojima su Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša reditelja Andreasa Dresena, Strahinja Banović Stefana Arsenijevića, Ne Ditriha Brugemana, Nežno Lasla Čuja i Ane Nemeš, Rimini Ulriha Zajdla, Lepe devedesete Lorenca Di Amika De Karvalja, Muka mi je od sebe Kristofera Borglija, Devojački film Ali Hapasalo, Magnetna rezonanca Kristijana Munđiua, Blizu Lukasa Donta, Pušenje izaziva kašalj Kventina Dupijea, i Rez Mišela Azanavisijusa. Tu su i selekcije Paralele i Sudari, pa Novi evropski dokumentarni film i Eco Dox.

Vortex

Film kontroveznog francuskog reditelja Gaspara Noe prikazan je ove godine na jubilarnom, pedesetom Festu. Sada je u redovnoj bioskopskoj distribuciji, a u glavnim ulogama su slavni reditelj, otac glumice Azije Argento, Dario Argento, i Françoise Lebrun. Radnja se bavi odnosom starijeg para i to izgleda ovako: stariji muškarac i žena nazdravljaju jedno drugome na terasi svog stana, izgleda da su srećni i zadovoljni. Ali njihove mirne jesenje dane polako razdire podmukla bolest zbog koje se Fransoaz prvo izgubi na ulicama Pariza, a ubrzo i u svom umu.

Arturovo prokletstvo

Evo jednog horora koji se oslanja na poznatu filmsku avanturu – Artur i Minimoji. Film Arturovo prokletstvo režirao je Barthélémy Grossmann, ali je scenario pisao čuveni Luc Besson. Aleks je 18-godišnji mladić koji godinama obožava sagu o fantastičnom filmu Artur i Minimoji. Grupa prijatelja mu predlaže da odu i posete napuštenu kuću u kojoj je sniman film. Nisu ni svesni da će odlaskom tamo upasti u smrtonosnu zaveru.

Pozorište

Leto je idealno vreme za letnju pozorišnu scenu, dakle onu koja se nalazi negde napolju, a baš takva je scena pozorišta Teatrijum. Nalazi se u dvorištu čuvenog Kapetan Mišinog zdanja, koje je pozorištu ustupio Univerzitet u Beogradu. Pozorište je prošle godine imalo vrlo uspešnu (nultu) sezonu u kojoj je odigrano čak 50 predstava. Ako želite da ga posetite za vikend, idite na predstavu Luča Mikrokozma, Petra Božovića. Ona počinje u 21 sat, a o svom komadu glumac je rekao: “Želim da ljude oslobodim neopravdanog straha da je ovo Njegoševa “teška knjiga” puna dubokih filozofskih razmišljanja. Luča Mikrokozma nam govori o osnovnim koordinatama sveta i čovekovom mestu u njemu”.

Fotografija: Konstantin Novaković

Izložbe

Ilustrofest

Međunarodni festival ilustracije, Ilustrofest, koji se održava četvri put ove godine okuplja 146 umetnika iz 27 zemalja sveta, otvara se u petak, 15. jula, i traje do 22. jula – na Savskom šetalištu na Kalemegdanu. Izložba je takmičarskog karaktera, a dodela nagrada najboljim autorima i radovima obaviće se u pet kategorija – ilustracija knjige, ilustracija u štampanim i online medijima, ilustracija u dizajnu i lični i društveno – odgovorni projekti. Slogan ovogodišnjeg Ilustrofesta je Lakoća, životni poziv.

Market 

Dorćolski buvljak

U subotu 16. jula, sa početkom u 18 časova, Dorćolski buvljak ponovo okuplja  sve komšije, prijatelje, poznanike i prolaznike. Mesto na kojem se razmenjuju uspomene, sitnice, antikviteti, aksesoari, unikati, uspomene, buduće amajlije, odevni komadi i sve ostalo najrazličitije moguće odvijaće se na Dorćol Platzu, a ovo je događaj koji je namenjen ljubiteljima vintidž odevnih komada, obuće, kvalitetnih retro odevnih i kućnih aksesoara, knjiga, ploča, igračaka, audio i video opreme.

Priroda i društvo 

Kišobranov piknik

Jedna od omiljenih beogradskih manifestacija, Kišobranov piknik se već šest godina održava pod sloganom Odvedimo grad u prirodu.  Ovog puta zakazan je za nedelju, 17. jula, sa početkom u 12 sati, na Kalemegdanu (poljana donjeg grada Kalemegdana). Uz standardnu joga seansu instruktorki Jovane i Olivere, muzički program će biti propraćen beogradskim DJ-evima: Feloneezy, Thinker i Little Lu, dok su za hranu i piće zaduženi Zaokret i Burger House. Prisustvo na Pikniku je besplatno, dobrodošle su osobe svih uzrasta kao i bilo koja vrsta kućnih ljubimaca.

Knjiga

Knjiga Dani slave i očaja Erika Larsona bestseler je Njujork tajmsa, a pruža izuzetan uvid u život poslednjeg velikog državnika sveta Winstona Churchilla. U pitanju je priča o političkom riziku, ali i intimna drama o tome šta su Winston i njegova okolina svakodnevno preduzimali da izdrže godinu dana, od 10. maja 1940. do 10. maja 1941, tokom Churchillove prve godine na položaju premijera, što se poklapa s nemačkim vazdušnim napadima na London. Oslanjajući se na dnevnike, izvornu arhivsku građu i tajne obaveštajne izveštaje – neki su otvoreni za javnost tek nedavno – Larson nam kroz novo sočivo pokazuje najmračniju godinu u istoriji Londona kroz svakodnevicu Churchilla, njegove porodice i grupe savetnika iz Tajnog kruga kojima se obraćao u najtežim trenucima.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Pexels, Instagram, Promo 

 

Najnovije