Harper's Bazaar Srbija

Kuda ovog vikenda?

Šta da gledate, slušate i čitate ove subote i nedelje.

Za vikend koji je pred nama, vremenska prognoza kaže – sunčano, ali hladno, što je idealno vreme za šetnje preko dana, ispijanje pića na reci, posetu nekom muzeju. Večeri neka budu rezervisane za ušuškavanje kod kuće ili u toplim pozorišnim salama. Ako niste odgledali “Mračnu kći” na Festu, uradite to ovog vikenda u nekom od beogradskih bioskopa ili pogledajte novi film Slobode MIćalović i Viktora Savića, “Bilo jednom u Srbiji” – romantičnu i toplu priču o “srpskom Mančesteru”, između dva svetska rata. Ako volite druženje uz đuskanje, posetite neki od beogradskih klubova, koji su uvek imali bogat program, pa je tako i ovog vikenda (Brka se nakon tri meseca vraća na 20/44, žurke su i u Hangaru i KC Gradu). Ukoliko pak odlučite da subotu i nedelju provedete kod kuće – predstavljamo novu seriju na Netflixu, a izašle su i dve nove knjige. Vulkan je objavio autobiografiju slavnog fudbalera Zlatana Ibrahimovića, a izdavačka knjiga Booka novi roman čuvene Lejle Slimani (Uspavaj me, U vrtu ljudoždera), “Zemlja drugih“. 

BIOSKOP: 

Mračna kći 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Binge Babe (@binge_babe)

Rediteljski debi Maggie Gyllenhaal, dobitnik je mnogobrojnih nagrada, uključujući i nagradu Golden Osela za najbolji scenario na festivalu u Veneciji, uz nominacije za ovogodišnji Zlatni globus. Zasnovan na uspešnom romanu italijanske spisateljice Elene Ferrante, radnja prati sredovečnu ženu, čiji će se letnji odmor uz more, nakon što postane pomalo opsednuta mladom majkom i detetom koje posmatra, pretvoriti u mračnu sagu suočavanja sa demonima iz prošlosti, odnosno propitivanje sebe kao majke. Glavnu ulogu tumači oskarovka Olivia Colman, a u filmu igraju Jessie Buckley, Dakota Johnson, Ed Harris. 

Bilo jednom u Srbiji

Tokom i posle Prvog svetskog rata, dva mladića i dve devojke iz Leskovca: Cone i Dine, i Zorka i Ružica imali su različite sudbine. Dineta su saveznici odveli do Pariza, gde je naučio sve o lepotama života i svetlima metropole. Cone je, posle ranjavanja i amnezije, završio u Mančesteru, tadašnjoj prestonici industrijskog razvoja, gde je načio kako se samo kroz crni fabrički dim i težak rad stiže do uspeha. Opijeni pobedom u ratu i nepovratno inficirani “duhom slobode i napretka” koji su osetili u “velikom svetu”, dva mladića vraćaju se u svoj oronuli Leskovac – Dine u svoj mali, sada već nepostojeći bioskop, a Cone svojoj verenici Zorki, koja posle pet godina čekanja, nevoljno daje pristanak da je otac uda za ratnog liferanta. Cone će pokušati svoju staru ljubav da vrati, a Dine da svoju novu ljubav pronađe.

POZORIŠTE: 

Veliki Getsbi 

Glumačka postavka “Velikog Getsbija” ovog vikenda dobija pojačanje – u ulozi Toma gledamo popularnog hrvatskog glumca Janka Popovića Volarića (ovog vikenda i 30. marta menja Miloša Timotijevića). “Veliki Getsbi” je vrlo intimna ljubavna priča koja zaobilazi raspuštenost glamuroznih proslava u velelepnoj vili novopečenog bogataša Džeja Getsbija koga, od početka 2022, igra Branislav Trifunović. Na sceni se ogoljava namučena duša Getsbija, vojnika koji je zbog rata izgubio svoju veliku ljubav, devojku Dejzi (u toj ulozi i dalje gledamo Tamaru Aleksić). Ljubavna priča, raskošni kostimi, fantastična scenografija (upotpunjena automobilima iz Muzeja automobila Bratislava Petkovića), melodramska muzika i odlična ekipa koju čine i Borka Tomović/Danina Jeftić, Ljubomir Bulajić, Sofija Juričan, Milica Janketić, Maja Lukić i drugi.

KNJIGE: 

Adrenalin (Moje neispričane priče), Zlatan Ibrahimović 

Izdavačka kuća Vulkan objavila je autobiografiju Zlatana Ibrahimovića, u kojoj možete saznati – šta znače makazice igraču sa najlepšom i najuzbudljivijom fudbalskom pričom? Kakvu vrednost danas ima gol za fudbalera koji proslavlja svoj četrdeseti rođendan, a u punoj je snazi i još uvek aktivno igra? I šta za njega predstavljaju dribling ili pâs? Zlatan Ibrahimović više ne mora da pokazuje svoju snagu ili da nas podseća na velike sportske uspehe zbog kojih je postao šampion, i zato je rešio da se otvori i da iskreno i pošteno ispriča kako se jedan bog lopte menja i nosi sa godinama koje prolaze: bez licemerja, a sa zrelošću i sumnjama koje je morao da nauči i prihvati. U stalnoj ravnoteži između dva sveta, između adrenalina i balansa, otkriva se jedna priča bogata nepoznatim detaljima i anegdotama, u kojoj se kroz vanserijske podvige provlače strah, nežnost i krhkost, osećanja koja u njemu postoje pored snage, odlučnosti i hrabrosti. Ta osećanja su dečkića iz Rosengorda dovela do vrha sveta, odakle nam sada priča o trenerima, penalima, svlačionicama, protivnicima, fudbalu – ali i o sreći, prijateljstvu i ljubavi.

Zemlja drugih, Leïla Slimani

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bookastore (@bookastore)

Smeštena u Maroko sredinom prošlog veka uoči rata za nezavisnost, ovo je ubedljiva i snažna priča o ženama i potčinjavanju, različitosti i identitetu, često suprotstavljenoj odanosti porodici i zemlji, i pobuni protiv tradicionalnih vrednosti. Živahna mlada Francuskinja Matilda zaljubljuje se u Amina, marokanskog vojnika koji se u Drugom svetskom ratu borio u francuskoj vojsci. Posle rata par se naseljava u Maroku. Dok Amin pokušava da obrađuje jalovu zemlju na farmi koju je nasledio, Matilda se bori s nepoverenjem koje izaziva kao strankinja i pokušava da odgaji dvoje dece u svetu čija pravila ne razume. Lejla Slimani se u Zemlji drugih, prvoj knjizi iz planirane trilogije, oslanja na inspirativnu priču svoje porodice. Deset godina koje roman pokriva su godine sve većih tenzija koje će dovesti do nezavisnosti Maroka 1956. godine. Svi likovi žive u „zemlji drugih“: doseljenici, starosedeoci, seljaci, izbeglice, i pogotovo žene, primorane da žive u svetu muškaraca. Ovim romanom autorka snažno aplaudira njihovoj emancipaciji.

NETFLIX: 

The Andy Warhol Diaries 

Dokumentarna serija o Andyju Warholu, koju je producirao Ryan Murphy – to bi trebalo da bude dovoljno informacija da biste gledali Netflixovih šest epizoda o jednom od najkontroverznijih umetnika XX veka. Reditelj Andrew Rossi koristio je Warholovu autobiografiju, odnosno dnevnike kao izvorni materijal, pa pratimo umetnikove uspone i padove, onako kako ih je on sam ispričao. Videćete sve, počevši od njegovog odrastanja u Pitsburgu kod roditelja austrijsko-mađarskog porekla, rada u njegovom “The Factory” studiju, do odnosa sa Edie Sedgiwick… Ceo serijal prate anegdote i lične priče onih koji su mu bili najbliži, a uz AI tehnologiju autori serije stvorili su čak i digitalni glas identičan umetnikovom, koji je poslužio za čitanje dnevnika. U-ž-i-v-a-j-t-e!

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Netflix (Mračna kći), Instagram

 

Najnovije