Harper's Bazaar Srbija

Vodič za gradska dešavanja: Šta radimo od 30. jula do 5. avgusta

Predlažemo šta da gledate, slušate i posetite u narednih sedam dana.

Nadamo se da kiša neće pokvariti vase planove jer ovog vikenda predlažemo uglavnom aktivnosti na otvorenom. Stiže nam najtopliji mesec u godini, dani su dugi, noći veoma kratke i valja ih iskoristiti za uživanje. Obucite nešto lepršavo i udobno i krenite u obilazak gradskih dešavanja.

Tu su novi, ali i stari filmovi (obavezno posetite neki bioskop pod zvezdama), predstave pozorišta Teatrijum (naravno da su na otvorenom), kreativne radionice i žurke na Silosima, omiljenom gradskom mestu ovog leta. A ako boravite sa novobeogradske strane Brankovog mosta, posetite izložbu Erwina Wurma u Muzeju savremene umetnosti, traje još samo do 9. avgusta.

Kreativna radionica za decu

30. jul, Silosi

Svet kakav želim

Oživeli smo Silose da bismo stvarali svet kakav želimo, a kao i mnogo puta dosad, na tom putovanju sa sobom vodimo i naše najmlađe, jer taj svet najviše pripada njima, kažu iz Silosa povodom Kreativne radionice za decu koja se tamo organizuje ovog vikenda. U saradnji sa kreativno-edukativnim centrom Košnica i uz podršku kompanije A1 i programa Svet kakav želim, Gaia pokret poziva vas i vaše klince na kreativnu radionicu za decu uzrasta 6+ ove subote i nedelje od 18 do 20 časova. Radioničari su slikari Aleksandar Jevtić, Nevena Ostojić, Aleksandra Nikolić i master učiteljica Tijana Kovačević, a superviziju vrši Marija Jocić, muzički pedagog, dirigentkinja i suosnivačica Košnice. Na radionici će biti zastupljeno više tehnika, od crteža drvenim i grafitnim olokvama, preko flomastera i markera, pa sve do kolaža, a odabrani radovi biće izloženi u galeriji Silosa od 5. avgusta. Zato siđite do reke i dovedite najmlađe ovog vikenda, da nam baš oni pokažu svet kakav želimo za njih.

Film

A1 Kinoteka, 30. jul, subota, 21 sat

Kerol

Na krovu Doma Vojske Srbije imate priliku da, do 31. avgusta, pogledate najznačajnija ostvarenja svetske i domaće kinematografije. Program se organizuje u saradnji Jugoslovenske kinoteke, kompanije A1 Srbija i Doma Vojske Srbije. Svake večeri od 21 sat možete pogledati neki film pod otvorenim nebom, a mi vam predlažemo da to uradite ovog vikenda, 30. jula u subotu, kad je na repertoaru Kerol, sa Cate Blanchett i Rooney Marom. Radnja je smeštena u Njujork tokom pedesetih godina prošlog veka, a priča prati dve žene različitog društvenog staleža koje doživljavaju ljubavnu aferu.

Bioskopi

Siroče – Prvo ubistvo

Ako volite horore i psiho trilere, film Siroče je sigurno na vašoj listi top pet filmova sa neobičnim raspletom. A sada imate priliku da uživate u nastavku Esterine zastrašujuće sage i to u novom i uzbudljivom uvodu u originalni i šokantni horor hit.  Nakon što je organizovala briljantno bekstvo iz estonske psihijatrijske ustanove, Ester putuje u Ameriku imitirajući nestalu ćerku bogate porodice. Ipak, dolazi do neočekivanog obrta koji stvara sukob sa majkom, koja će po svaku cenu da zaštiti svoju porodicu od “deteta” ubice. Film je režirao William Brent Bell, po scenariju Davida Coggeshalla, Davida Leslie Johnson-McGoldricka i Alex Mace, a u glavnim ulogama su Julia Stiles, Isabelle Fuhrman, Rosiff Sutherland.

Pozorište

Pozorište Teatrijum (Dvorište Kapetan Mišinog zdanja), 31. jul, nedelja, 21 sat

Pozovi M radi užitka

Pozovi “M” radi užitka je priča o o nama danas i ovde. To je tragikomična priča, priča o umetnicima u tranziciji, o dvema glumicama i jednom piscu koji se snalaze kako znaju i umeju u vreme sunovrata svih vrednosti. O našim životima koji su imitacije onoga o čemu smo sanjali, o nevidljivim rukama koje kroje našu nesreću, i o našem batrganju da preživimo. Ali, snovi su jedno, a stvarnost je sasvim drugo. Zato svi lažu. Ovaj komad režirala je Mirjana Bobić Mojsilović, a u njemu igraju fenomenalni Ivan Jevtović, Katarina Žutić, Petar Mihajlović i Snežana Savić. 

Fotografija: Vukica Mikača

Banović Strahinja

30. jul, subota, 1.avgust, ponedeljak, u 21 sat

Priča o Banović Strahinji, koja počinje u predvečerje boja na Kosovu, svima je dobro poznata. To je priča u kojoj Banović Strahinja prkosi tradicionalnim, patrijarhalnim vrednostima i surovosti tog doba i umesto moći i sile on hrabro bira plemenitost. Ali, priča o Banović Strahinji je uvek aktuelna, jer se bavi temama koje su oduvek imale najviše uticaja na ljudski život, a to su politika i ljubav. Po tekstu Borislava Mihajlovića–Mihiza, u režiji Bojana Lazovića, predstava je rađena u koprodukciji Pozorišta Teatrijum i CEBEF-a (Centar beogradskih festivala). Glumačku podelu čine Vladan Gajović, Gala Šalipur, Fedor Đorović, Elizabeta Đorevska i Nikola Živanović. Scenografiju je radila Vida Stanisavac Vujčić, a kostim Vladislava Krstić.

Fotografija: Vladislava Krstić 

Muzički festival

Lovefest, Vrnjačka banja, od 4. do 6. avgusta

Evo predloga šta da radite krajem nedelje i obavezno sledećeg vikenda! Ove godine Lovefest proslavlja 15 godina postojanja, a jubilarno izdanje obeležava fenomenalnim lineupom! Samo neka od imena koja nastupaju su Jamie Jones, Kollektiv Turmstrasse, William Djoko, Danny Tenaglia, Folamour, Kolsh, Sonja Mooner, Archie Hamilton. Spektakularna završnica, na legendarnoj Fire bini, pripada kultnim imenima elektronske muzike, a to su Marco Carola i Joseph Capriati, koji će imati tročasovni back to back set. Ulaznice možete kupiti na lovefest.rs (gde imate i ceo muzički program), kao i u svim poslovnicama Gigstixa i tickets.rs. Više informacija o kampu, lokaciji, kao i kako do ulaznica, možete pronaći na sajtu lovefest.rs.  

Serija

Najomraženiji čovek na internetu, Netflix

Trodelna serija na Netflixu već je najgledaniji sadržaj na streaming platformama. Ako ostajete kod kuće ovog vikenda, obavezno pogledajte priču o majci koja je, odlučna u nameri da ukloni ćerine fotografije sa stranice za osvetničku pornografiju, pokrenula kampanju protiv okrutnog (najomraženijeg) osnivača stranice.

Knjiga

Dovoljno hladno za sneg, Jessica Au

Roman Dovoljno hladno za sneg Jessice Au žanrovski je teško definisati, ali će vam se ovo pronicljivo, neuhvatljivo delo uvući pod kožu i obuzeti vase misli. Majka i ćerka dolaze iz inostranstva i sreću se u Tokiju: u jesenjim večerima šetaju se duž kanala, beže od tajfunske kiše, obeduju u kafićima i restoranima, u galerijama razgledaju revolucionarna dela moderne umetnosti. Za sve to vreme, razgovaraju – o vremenu, horoskopu, odeći i predmetima, o porodici, udaljenosti i sećanju. Ipak, štošta tu nije jasno. Čiji se glas zapravo ovde čuje – samo ćerkin? I koji je stvarni razlog nedokučivog, možda čak sablasnog putovanja?


Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Pexels, Instagram, Promo
 

Najnovije