Samo jedna porcija ovog povrća dnevno dovoljna je da biste održali zdravo srce

Poznato je da svo povrće i začinsko bilje pruža blagodeti našem organizmu, ali neke vrste imaju prednosti u odnosu na druge - posebno kada je reč o zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Konzumiranjem samo jedne porcije povrća sa tamnozelenim listovima dnevno može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti i sniziti krvni pritisak, prema novoj studiji. Ljudi koji su redovno uzimali nitratno povrće ili lisnato povrće u ishrani bili su u manjem riziku od ovih bolesti kasnije u životu.

Mali deo sirovog bilja ili kuvanog zelenog lisnatog povrća značajno smanjuje verovatnoću srčanih problema u budućnosti. Povrće bogato nitratima gotovo minimizira rizik od problema sa perifernim arterijama kada se suze krvni sudovi na nogama. A to, pak, ima direktan uticaj na mogućnost srčanog udara, moždanog udara ili manifestacije srčane insuficijencije.

Australijski istraživači su dokazali da suplementacija nije potrebna da bi se povećao nivo nitrata sve dok unosite dovoljno lisnatog povrća ishranom. Jedna porcija lisnatog zelenila odlično će obaviti sav posao.

Kada govorimo o lisnatom povrću koje treba da bude zastupljeno u vašoj ishrani pre svega govorimo o spanaću - bogat je i folnom kiselinom, kao i manganom, vitaminima A i K. Zatim, tu je kelj koji sadrži antioksidante, lutein i beta-karoten. Ne zaboravite na rukolu, bogata je i karotenoidima, vitaminima B9 i K. Na ovoj listi nalaze se i zelena salata i cvekla.

Kako dodati lisnato zelenilo u svoju ishranu?

Idealna opcija je salata sa začinskim biljem i vašim omiljenim povrćem. Međutim, ako ste umorni od takve hrane, onda postoji alternativa. Testenina sa piletinom ili ćuretinom idealno se kombinuje sa začinskim biljem. Pored toga, ovo lisnato povrće se može dodati u supe, pa čak i kao dodatak kajgani za doručak.  

foto:hb.ru

Pročitajte još

Pročitaj još