Kako brzo zaspati ako se probudite usred noći

Četiri efikasna načina za borbu protiv nesanice.

Naše telo je nepredvidivo i sposobno je da se probudi u bilo koje doba noći, iz različitih razloga.

Leti se to najčešće objašnjava visokim temperaturama i ranim izlascima sunca, ali ponekad postoje i drugi motivi: anksioznost, stres, prejedanje.

Naš izbor efikasnih načina će vam pomoći da zaspite za samo nekoliko minuta.

Izbegavajte stimulaciju mozga

Ukoliko se probudite u sred noći, nemojte početi sa planiranjem dana, mislima o poslu ili studiranju i nikako nemojte uzeti mobilni telefon u ruke. Pokušajte da ostanete u krevetu i, na primer, reprodukujte u glavi deo filma ili knjige sa kojim ste se nedavno upoznali ili koristite dobro poznati metod: brojite ovce.

Koristite opuštajući sprej za spavanje

Takav sprej, na primer lavanda, može se naprskati na jastučnicu. Njegova formula neprestano ispušta svoj terapeutski miris tokom cele noći, na taj način olakšava spavanje, a u nekim slučajevima čak i sprečava neplanirana buđenja.

Probajte sa meditacijom

Kada se ljudi probude usred noći, često ih zbunjuje uznemirujuća misao da ne mogu spavati. Zbog protoka negativnih pretpostavki, um će ostati budan, čak i ako je telo iscrpljeno. U takvoj situaciji, isplati se skrenuti pažnju sa stresa usredsređivanjem na disanje, a u ekstremnim slučajevima, potrebno je posegnuti za telefonom i uključiti opuštajuću muziku.

Koristite masku za spavanje i čepove za uši

Ova metoda je pogodna za one koji se redovno probude zbog jutarnje svetlosti čak i kroz zatamnjene zavese ili zbog buke koja dolazi od komšija i sa ulice. I zapamtite da je preporučljivo izabrati masku od prirodnih materijala, jer je mnogo prozračnija.

 foto:bazaar.ru

Najnovije