Harper's Bazaar Srbija

5 načina da postignete savršene lokne

Sa i bez pegle!

Od urednih i elegantnih kovrdža do ludih afro – lokne će uvek biti u trendu.

I, što je najvažnije, lokne možete napraviti sami, bez posebnih veština, pa čak i bez pomoći pegle. Otkrivamo 5 načina kako možete postići savršene lokne – uz pomoć profesionalnih saveta i narodnih metoda.

Klasične lokne sa peglom

Najočigledniji i najpoznatiji način postizanja kovrdžave kose je uvijanje peglom. Ne zaboravite da nanesete sredstvo za termičku zaštitu kose pre oblikovanja kako ih ne biste pokvarili, namotajte pramenove, češljajte ih ili jednostavno razbarušite i nanesite sredstvo za oblikovanje. Ako uzmete velike pramenove, onda ćete dobiti uglađene uvojke, a ako su mali, možete čak pokušati da dobijete afro efekat.

Koristeći „punđice“

Ako niste ljubitelj pegle, koja, koliko god se trudili, i dalje kvari strukturu kose, postoji mnogo drugih načina. Lokne možete napraviti vrlo jednostavno: dovoljno je vlažnu kosu podeliti na nekoliko delova, uviti pramenove u punđice uz pomoć elastične trake i tako šetati nekoliko sati. Kada se kosa osuši, imaćete lepu kovrdžavu kosu. Ali metoda nije pogodna za gustu ili dugu kosu – takve lokne ne mogu dugo trajati.

Koristite viklere

Možda je ovo najstariji i najklasičniji način uvijanja kose. To su radile naše majke i bake, kada pegle nisu bile ni izmišljene. Kosu delimo na pramenove, navijamo je na viklere – i spavamo s njima preko noći. Nije najprikladniji, ali vrlo efikasan način kada pri ruci nema uvijača. Pored toga, moderne verzije viklera se veoma razlikuju od onih koje su ranije korišćeni, pa su pogodnije za upotrebu.

Sa trakama od tkanine

Ako je spavanje sa viklerima veoma neudobno, možete se izvući iz situacije na jednostavan način. Da biste to uradili, biće vam potrebne uske trake od tkanine koje sigurno možete pronaći kod kuće. Baš kao i na uvijače, na njih namotavamo vlažne pramenove kose, ostavljajući komade tkanine oko ivica da bi ih kasnije mogli vezati. Ujutro ih uklanjamo i oblikujemo kosu.

Pletenice

Još jedan stari (i bezvremenski) trik za savršene lokne su pletenice. Posle pranja, mokru kosu pletemo u pletenice, a obim budućih lokni zavisi od njihovog broja i spavamo sa njima preko noći. Ujutro otpletemo pletenice, nanesemo sredstvo za fiksiranje – i kovrdžava kosa će sigurno izdržati tokom dana. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zendaya (@zendaya) on

Najnovije