Harper's Bazaar Srbija

#Balayage: Odgovaramo ti na sva pitanja o beauty trendu koji nas ne napušta ni ove sezone

Daleko od toga da je balayge nov na beauty sceni, ali čini nam se da i dalje ne znamo mnogo o ovoj tehnici farbanja – kako se tačno izvodi, zbog čega spada u skuplje tretmane, da li je uopšte isplativo krenuti u ovu avanturu i, na kraju krajeva, koja je zapravo razlika između pramenova i ombre tehnike? Ukoliko i tebe muče ova pitanja, ne brini, nisi jedina, a mi smo danas tu da ti odgovorimo na svako od njih!

Da ponovimo – šta je balayage?

Za početak, hajde da razjasnimo jedno – balayage je zapravo tehnika farbanja, a ne finalni “proizvod” iako u poslednje vreme isti termin koristimo za obe stvari. Pretpostavljaš, reč je o trendu koji je potekao od Francuskinja i koji je prepoznatljiv po mekom, nežnom i gotovo gracioznom izgledu kose koja kao da je “sun-kissed”. Upravo zato, kosa tretirana na ovaj način deluje prirodno, a boja se sa krajeva postepeno preliva u punu boju korena. Ono što je zanimljivo i svakako korisno za znati jeste to da se balayage postiže slobodnom rukom, bez folija, a da je moguće primeniti ga na baš svaki tip kose ili frizure – počevši od sasvim kratke do ekstremno duge, od potpuno ravne do sasvim kovrdžave kose. I nijanse su te koje možeš da biraš (plava, smeđa ili neka potpuno drugačija), što znači da postoji balayage za svaku od nas!

Da li je balayage bolji od pramenova?

Na ovo pitanje ne postoji tačan odgovor jer zapravo sve zavisi od toga šta želiš da postigneš. Pramenovi su odlični za one koji žele veću promenu svoje prirodne boje kose, dok je balayage više za one koji vole prirodan izgled i koji su zapravo zadovoljni svojom prirodnom bojom, ali bi želeli da je malo osveže i učine zanimljivijom i modernijom. Balayage je onaj detalj koji pravi razliku, ali nije toliko upadljiv i primetan, samo obezbeđuje glow up!

Postoje li različiti tipovi balayage tehnike?

Svaki frizer ima svoj način da postigne balayage i može se reći da je to svojevrsna umetnost! Ono što se pak razlikuje od balayage-a do balayage-a je to da li se koriste sredstva za posvetljivanje ili pak boje, a uz to možemo da biramo da li želimo da finalni look bude svetliji ili tamniji u odnosu na našu boju kose. U tom smislu, mogućnosti su zaista beskrajne!

Zašto je balayage malo skuplji?

Iako deluje tako prirodno i lagano za izvesti, balayage to uopšte nije. To jest, on izgleda prirodno, ali nije lak za izvesti. Osim toga, ukoliko na farbanje odeš sa nekim posebnim zahtevom, eto razloga više da i cena bude viša. Ipak, najveća prednost ovakvog načina farbanja je upravo ta prirodnost koja čini da ne moraš često da ideš kod frizera – izrastak se neće ni primetiti! S tim na umu, isto je da li ćemo jednom platiti više, ili ćemo platiti manje, ali više puta i češće.

Koliko traje balayage farbanje?

Ukoliko si ikada izvlačila pramenove, onda znaš koliko to ume da se oduži. Kod balayage-a je trajanje tretmana čak i duže, ali i to zavisi od tvojih želja – koliko želiš da tvoja kosa bude posvetljena ili potamljena. S obzirom na to da se balayage ne radi sa folijama, to dodatno komplikuje proceduru, pa bi i to moglo da utiče na višu cenu. 

Kako se balayage održava?

Balayage se lako održava – ali se ipak održava! Dakle, potrebno je da vodiš računa o svojoj kosi jer je ona ipak i dalje ofarbana i tretirana, koliko god to bilo neprimetno. Osim tretmana u salonu koje možeš praktikovati, važno je da i kod kuće koristiš profesionalne preparate za farbanu kosu koji će produžiti trajanje boje. Svakako, najbolje je da se posavetuješ sa svojim frizerom u vezi sa tim koji preparati će najbolje uticati na tvoju kosu. 

Možemo li da postignemo balayage kod kuće?

Možemo, ali samo sa profesionalcem! Ne, ozbiljno, sama nikada ne možeš da postigneš željeni efekat koliko god bila vešta sa četkicom i farbom jer nije reč o ravnomernom nanošenju boje koje maltene može da odradi bilo ko. Uz to, bolje je sprečiti beauty katastrofu nego lečiti, zar ne? Ako se profesionalni frizeri ne upuštaju u avanturu zvanu DIY balayage – ne bi trebalo da to radimo ni mi!

Da li je balayage vredna investicija?

So much yes! Tačnije, balayage je savršen izbor za one koji ne vole toliko da brinu o održavanju boje, preziru izrastak i žele da što ređe idu kod frizera, a da ipak imaju lepu boju kose. Savršen je izbor i za one koji vole prirodnost, a ipak žele da na neki način osveže izgled svoje kose. Ukoliko ne živiš konstantno na plaži i imaš prirodne pramenove od sunca, a sviđa ti se ovakav look, nema šta – zakaži svoj termin kod frizera već danas!

Tekst: Ivana Tomić

Fotografije: Unsplash

Najnovije