Lepota / Kosa

Da li ulje ruzmarina pospešuje rast kose?

Otkrivamo sve o ovoj čudesnoj biljci.

Ulje ruzmarina je u poslednje vreme goruća tema na TikTok-u, i to ne zbog svog predivnog mirisa. U pitanju je njegov potencijal za rast kose. Ali ima li istine iza svih čavrljanja na društvenim mrežama? Otkrivamo vam!

Koje su prednosti ulja ruzmarina?

  • Može pomoći u zgušnjavanju kose, tačnije, volumenu dlake.
  • Ima antimikrobna i antiinflamatorna svojstva koja mogu umiriti kožu glave.
  • Pomaže kod peruti. Ta antimikrobna i antiinflamatorna svojstva pomažu da se perut i akne na vlasištu drže na odstojanju.
  • Pomaže kod lomljenja kose. Ulje ruzmarina pomaže u sprečavanju proređivanja kose usled starenja ili hormonalnih stanja.
  • Bezbedan je za sve tipove kose. Skoro svako može da koristi ulje od ruzmarina.

Može li ulje ruzmarina pomoći u zadebljanju dlake?

Da – pa, verovatno. Studija iz 2015. uporedila je ulje ruzmarina sa minoksidilom za rast kose i nakon šest meseci, dve grupe, koje su bile podvrgnute testu, su primetile značajan napredak u rastu kose.

Tehnički, minoksidil je otvarač kalijumovih kanala, koji izaziva hiperpolarizaciju ćelijskih membrana. Teoretski, širenjem krvnih sudova i otvaranjem kalijumovih kanala, omogućava da više kiseonika, krvi i hranljivih materija stigne do folikula. Ako više volite da probate ulje ruzmarina, samo znajte da su još potrebna dodatna istraživanja

Dakle, koliko je vremena potrebno ulju da “proradi”? Zbog ciklusa rasta kose, bilo kakvim efektima na rast kose može biti potrebno šest meseci da se pokažu (studija sa uljem ruzmarina iz 2015. pokazala rezultate nakon šest meseci).

Koliko često treba nanositi ulje ruzmarina?

Može se nanositi svakodnevno ili nakon svakog pranja. Ulje ruzmarina možete koristiti na kosi kad god želite da dodate prirodnog ulja kosi ili da se pozabavite problematičnim područjem.

Kako se koristi ulje ruzmarina?

Ulje ruzmarina se može primeniti direktno ili putem proizvoda. Ako vam je cilj rast kose, nanesite direktno na vlasište i umasirajte nekoliko minuta.

Ako se nadate da ćete rešiti problem lomljenja ili suvoće kose, nanesite na kosu da deluje kao provodnik koji pomaže u prenošenju sebuma na dlaku, koji deluje kao zaštitnik.

 

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.

Pročitajte još