Harper's Bazaar Srbija

Kako izbeći proređivanje kose sa godinama

Probudite se, očešljate se i s tugom primetite da je na češlju ostalo više kose nego obično – zvuči kao noćna mora, ali, avaj, s godinama to može postati uobičajeno.

Nemojte očajavati, jer se sve može popraviti. Glavni uzrok proređivanja kose je nedostatak gvožđa.

Tokom godina menjamo se ne samo spolja – telo počinje sporije da obrađuje vitalne hranljive materije, uključujući gvožđe. Na smanjenom nivou, gotovo je nemoguće isporučiti kiseonik do ćelija, a kiseonik je neophodan za rast kose. Srećom, postoje jednostavni i efikasni načini za sprečavanje gubitka kose i održavanje njene lepote.

Masažer vlasišta

Ovaj uređaj treba dodati svakodnevnom ritualu nakon tuširanja. Masažer povećava cirkulaciju krvi, sprečava gubitak kose i stimuliše koren. Kao bonus tu je i prijatno opuštanje.

Tečni biotin

Vitamin B7 ubrzava rast kose i jača nokte. Trebalo bi da počnete redovno da uzimate ovaj dodatak ishrani – a na rezultat nećete dugo čekati.

Terapija plazmom za kosu

Suština ovog postupka je da se sprovodi niz injekcija sa lekom dobijenim na bazi krvne plazme, uključujući trombocite, leukocite, citokine i faktore rasta. Sve ovo u kompleksu poboljšava cirkulaciju krvi i regeneraciju vlasišta, uključujući oštećene folikule dlake.

Prirodni serumi

U šampon i regenerator treba dodati serum. Obično se nekoliko kapi takvih proizvoda utrlja duž korena kose – u početku kosa može izgledati masno, ali nakon 20 minuta će se isušiti i serum neće biti primetan.

Češalj od drveta Nim

Neem ili margoza je drvenasta biljka koja se nalazi u tropskim regionima Pakistana, Indije i Mjanmara. Ovaj češalj ne samo da poboljšava zdravlje kose, već pomaže i u smanjenju peruti. Češalj od prirodnog drveta prijatan je čak i na dodir, što je njegov neosporni plus u odnosu na druge alternativne opcije.

foto:Instagram

 

Najnovije