Kako odabrati pravi šampon

I koje faktore treba uzeti u obzir?

Izboru šampona treba pristupiti ne manje odgovorno od izbora sredstva za čišćenje ili kreme za lice.

Koža glave može biti suva, masna i osetljiva, a pogrešan proizvod može pogoršati situaciju. Situacija je složenija sa vrstom kose: jednostavno je nemoguće utvrditi jednom zauvek kom tipu pripada. Promene u hormonima, životnoj sredini i mnogi drugi faktori utiču na stanje vaše kose.

Za suvu i oštećenu kosu stručnjaci preporučuju biranje proizvoda sa blagim sastojcima za čišćenje i prirodnim hranljivim sastojcima - shea maslacem, avokadom, bademom. Ne treba računati na obnovu kose nakon jednog pranja (ovo nije ništa drugo nego reklamni trik), međutim, negujući sastojci kosi će dati zdraviji izgled i zaštititi je od daljeg oštećenja.

Za masnu kosu mogu dobro delovati specijalni proizvodi koji sadrže sastojke koji regulišu sebum, poput aloja vere ili limunske trave. Oni efikasno deluju na kožu glave i, uz redovnu upotrebu, kosu mogu učiniti manje masnom.

Za kovrdžavu kosu potreban je šampon bez sulfata sa hidratantnim sastojcima. Sulfati su jedan od najčešćih sastojaka za „pranje“ u kozmetici, ali mogu biti štetni za kovrdžavu kosu: oštećuju poroznu strukturu kose i iz nje doslovno crpe vlagu. Zbog toga stručnjaci preporučuju svim kovrdžavim osobama da pažljivo pročitaju sastav šampona - ne bi trebalo da postoji sastojak SLS (natrijum lauril sulfat) ili SS (natrijum sulfat).

Isto se odnosi i na obojenu kosu - ona već pati od različitih hemijskih komponenti, zbog čega struktura kose postaje znatno tanja. Obojenoj kosi je potrebna obilna hidratacija, nežno čišćenje i nizak pH kako bi se boja održala duže.

Stručnjaci preporučuju pranje kose onoliko često koliko je potrebno. Nekome treba 1-2 puta nedeljno, dok neko to treba da čini svaki dan.

Što je najvažnije, ne očekujte čuda od šampona. Prvenstveno je namenjen čišćenju kose, a ne nezi. Ne zaboravite na maske, regeneratore i sprejeve za zaštitu od toplote.

Pročitajte još

Pročitaj još