Kako se izboriti sa masnom kosom?

13 je srećan broj za masnu kosu!

Jedan od najčešćih problema sa kojim se žene suočavaju jeste masna kosa, problem kome se ne pristupa s mnogo pažnje, a često i bez dovoljno informacija o uzrocima prekomernog lučenja sebuma.

Problem masne kose može da se reši, ali je potrebno otkriti šta je to što uzrokuje njeno mašćenje. Razlozi mogu biti raznoliki: nepravilna nega, zdravstveni (disbalans hormona), uticaj naslednog faktora, neodgovarajuća ishrana, stres, promena godišnjih doba (početak proleća i jeseni). Mi ćemo se ovde fokusirati na pravilnu negu, što ne znači da ne treba da povedete računa o ishrani, koja je ključna za zdravlje uopšte, pa i kose. Gazirana pića, slatkiši, grickalice, nedovoljan unos voća i povrća, sve to su faktori koji loše utiču na naš organizam koji nas opominje na različite načine, pa i u vidu masne kose.  

Uz malo brige do blistave kose

1 Izbor šampona je veoma važan. Izaberite onaj koji odgovara strukturi i potrebama vaše kose (tanka, masna, rascvetali krajevi, perut), odnosno šampon koji sadrži odgovarajuće sastojke za tretiranje određenog problema. Birajte šampone providne teksture, izbegavajte one kremaste.

Budite veoma izbirljivi kada je reč o proizvodima za negu kose. Nemojte ih koristiti previše, izbegavajte gelove jer mogu izazvati efekt masne kose kada ona to i nije. Izbegavajte preparate koji sadrže belančevine, ulja, silicijum, sulfate.

2 Pre pranja dobro raščešljajte kosu. Na vlažno vlasište nanesite malu količinu šampona, trljajući rukama dok se ne stvori pena koju ćete rasporediti po celoj površini, pa isperite. Potom, direktno na kožu glave stavite još malo šampona, nežno masirajući teme, pa temeljno isperite.

3 Topla voda podstiče lučenje sebuma, a i teže se češlja, zato kosu perite mlakom vodom

4 Koristite češalj, a ne četku. Češljanje četkom će razneti sebum po celoj kosi, od korena do krajeva.

5 Često pranje ne utiče loše na kosu, uprkos uvreženom suprotnom mišljenju. Pod uslovom da to činite blagim, neagresivnim šamponima, u malim količinama.

6 Balzam ne prija masnoj kosi. Ukoliko vam je neophodan balzam kako bi lakše raščešljali kosu, upotrebite sasvim malu količinu, jer masnoj kosi on ne godi.

7 Preterano češljanje podstiče lučenje masnoće, pa je češljajte samo onoliko koliko je dovoljno da izgleda uredno.

8 Pakovanje od lekovite gline praktikujte povremeno jer ćete na taj način dubinski odstraniti sebum. Glina apsorbuje masnoću i blagotvorno utiče na kosu i teme glave.

9 Ujutru perite kosu. Lojne žlezde su posebno aktivne tokom noći.

10 Izbegavajte dodirivanje kose što je više moguće. Kod kuće, kada nešto radite, kuvate, spremate, učite ili se pak šminkate, kosu pokupite, vežite u rep i ne dodirujte je.

11 Redovno šišajte ispucale krajeve. To je veoma važno za održavanje zdravlja kose, brže će da raste, biće čvršća i bolje će da izgleda.

12 Ne sušite kosu toplim fenom i ne preterujte sa peglanjem kose. Prese i pegle za kosu štete vlasima zbog direktnog uticaja toplote koja podstiče lučenje sebuma. Zato, kad god ste u mogućnosti, ostavite kosu da se prirodno osuši, bez ikakvih dodatnih tretmana.

13 Suvi šampon kao povremeno rešenje između dva pranja. Nekada jednostavno niste u mogućnosti da operete kosu, a želite da izgledate pristojno. Za to vam mogu poslužiti šamponi za suvo pranje, specijalno forumulisani da ne štete vlasištu. Jednostavno ga utrljate u koren kose, pa je očeščljate.

Najnovije