Harper's Bazaar Srbija

9 sastojaka za negu kože koje će voleti i vaša kosa

U redu, ako do sada nismo masterirali negu kože i listu sastojaka koji se moraju naći u našim umivalicama, kremicama i serumima – nikada nećemo! Doduše, moramo da vam kažemo da se u beauty sferi ponovo dešava update ili bolje rečeno switch – svi ti sastojci koji su se do sada starali za to da naša koža izgleda perfektno, sada su počeli da zauzimaju svoje mesto i u proizvodima za negu kose. Pogađate, da bi kosa bila zdrava, a samim tim izgledala lepo, izuzetno je važno sa čim ona dolazi u dodir. 

Ovo su frizure koje nikada neće izaći iz mode

Ukoliko ste raspoloženi za (konstruktivno) eksperimentisanje sa negom kose, u nastavku otkrijte koji su to sastojci obavezni u vašim šamponima, balzamima i maskama. 

Mlečna kiselina

Mlečna kiselina, korišćena na skalpu, može biti vaše magično rešenje ukoliko imate problem sa prekomernim mašćenjem korena kose. Lučenje sebuma zajedno sa proizvodima za negu i stilizovanje ubitačna su kombinacija za ravnu kosu, ali ukoliko oni sadrže mlečnu kiselinu moći će da uklone sve viškove, ostavljajući kosu savršeno čistom i lepršavom. 

Hijaluronska kiselina

Bez obzira na to da li hijaluronsku kiselinu koristite za kožu ili kosu, njen efekat je isti – podsticanje vlažnosti, što je od ključne važnosti kada su vaša koža ili kosa prirodno suvi. Ipak, imajte na umu da je ovu vlažnost potrebno “zaključati”, te je u tom slučaju potrebno da koristite namenske proizvode poput ulja koje ćete naneti samo na krajeve kose. U suprotnom, verovatno nećete primetiti nikakav efekat hijaluronske kiseline na vašu kosu. 

Micelarna voda

Znate kako micelarna voda savršeno čisti kožu, ali potpuno nežno? Isti efekat ima i na kosu – šamponi na bazi micelarne vode čiste kosu detaljno, ali ne agresivno i ne isušuju je. 

Salicilna kiselina

Kada se ovaj sastojak nađe u serumima, pilinzima ili drugim tretmanima za kosu, perut nema nikakve šanse! Osim toga, on će vašu kosu učiniti sjajnom, što je dodatni benefit salicilne kiseline. 

Kofein

Kofein na kosu ima isti efekat kao i na nas – razbuđivanje, živost i poletnost. Osim toga, kofein će podstaći rast kose, ali imajte na umu da ćete efekat primetiti nakon nekoliko meseci te morate biti uporni i dosledni. Uostalom, na ovo smo već navikli zahvaljujući nezi kože – ništa se ne dešava preko noći. 

Glicerin

Glicerin je još jedan sastojak koji poput hijaluronske kiseline privlači vlažnost što ga čini savršenim za negu suve kose. No, setite se da je i u kombinaciji sa glicerinom potrebno da koristite silikone ili ulja za kosu koji će “zaključati” vlažnost. 

Vitamin C

Ukoliko se farbate i redovno vam se dešava da vaša boja izbledi i postane “dosadna” već nakon nekoliko pranja, trebalo bi da počnete da koristite proizvode za negu koji sadrže vitamin C. Predlažemo vam proizvode za stilizovanje koji ce, dodatno, zaštititi vašu kosu od UV zračenja i zagađivača iz spoljašnje sredine. 

Niacinamid

Niacinamid utiče na jačanje barijere kože, što se odnosi i na kožu glave. Pomaže u obnavljanju površine kože, zaustavlja gubitak vlage i prekomernu suvoću.

Glikolna kiselina

Još jedna prava poslastica za kožu glave, glikolna kiselina, podstiče obnavljanje ćelija kose u samom korenu. Na ovaj način, kosa će rasti zdravije i izgledaće punije zbog oslobađanja vlasišta od dodatnog sebuma koji može da učini vašu kosu “slepljenom”.

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić

Najnovije