Harper's Bazaar Srbija

Patite za svojom prirodnom bojom kose? Ovo su načini da je vratite

Nije svako vraćanje na staro loše.

Čim smo napunili dovoljno godina da možemo sami da odlučujemo o svojoj boji kose – odlučili smo da je promenimo. Naša kosa je zajedno sa nama prolazila kroz razne životne faze. Kada smo se inatile bivšim ljubavima farbale smo se u plavo, kada smo bile najvatrenije igrale smo se sa vatrenim nijansama, a patile smo gotovo uvek u bojama meda i bakra. Sada, kada smo odrasli i dovoljno zreli da boja kose ne mora da otkriva da prolazimo kroz težak period, mi želimo našu divnu, negovanu boju nazad. Da, mama je bila u pravu. Nema lepše boje od prirodne. Iako zvuči kao nemoguća misija, postoji par načina da u ogledalu ponovo vidimo onu originalnu verziju sebe – a evo i koji su to načini.

Isprobajte kraće frizure

Da, u suštini ovo je bio samo lep način da vam kažemo da se do prirodne boje dolazi šišanjem. Devojke se uglavnom plaše frizerskih makaza, ali u doba kada je bob sve popularniji, možda biste zaista trebali da razmislite o novoj frizuri. Kako vam izrastak raste, vi skraćujte za ono što vam je izraslo (na svakih 4 do 6 nedelja) dok vremenom ne išišate svu boju koje želite da se otarasite. Sem što ćete vratiti svoju prirodnu boju, ona će biti zdrava i bez ispucalih krajeva.

Ofarbajte se u svoju prirodu boju

U suštini, ovo je kao da požar gasite benzinom jer na već tretiranu kosu dodajete hemikalije koje joj štete, ali ako ne možete da odvojite vreme za više od jednog tretmana kod frizera, ovo je jedan od načina da vratite svoju prirodnu boju kose. Najteži deo je “ubosti” nijansu koja je ista kao vaša, ali kada to uradimo izrastak se gotovo neće ni videti. Onda možete da je pustite da raste i da menja oštećenju kosu da prirodnu, ali ipak treba da nađete vremena i da potšišate ispucale krajeve.

Uradite balayage

Kada vam kosa dovoljno poraste i tamni izrastak krene da vas iritira, možete da uradite tretman koji će vam mnogo olakšati tu tranziju. Balayage će vam osvežiti kosu, sakriti izrastak i pripremiti za promenu koju priželjkujete. Njegova prednost je i što ga ne morate uopšte raditi često – budući da je deo kose bliže korenu tamniji, izrastak se ni ne vidi.

Pramenovi su uvek IN

Ukoliko je vaša prirodna kosa svetlija, a vi ste odlučili da je farbate u tamnije, nemojte je dodatno štetiti depigmentacijom – pogotovo ne sami. Budite strpljivi jer će vam se to više isplatiti, pa se odlučite pre za svetlije pramenove. Oni takođe mogu da prikriju izrastak, a i prelaz iz tamne u svetlu će biti postepen, ali i mnogo zdraviji.

Negujte vašu kosu

Da bi vas kosa brže rasla (pa samim tim i izrasla) bitno je da joj posvećujete pažnju i da je negujete. To znači da sem šampona i regeneratora izaberete masku koja odgovara vašem tipu kose, ali i da pre nego što zgrabite neki proizvod da police dobro pogledate sastav. Gledajte da šamponi koje koristite ne sadrže u sebi sulfate, jer je to jak deteržent koji sem nečistoća ubija i zdrava ulja na vašem vlasištvu, pa može vašu kosu ostaviti suvom i ispucalom.

Fotografije: Profimedia

Najnovije