Da li ricinusovo ulje zaista pospešuje rast kose?

Stručnjaci su se detaljnije pozabavili ovim čudesnim sastojkom.

Ricinusovo ulje verovatno je jedan od najpoznatijih sastojaka ikad za koji se garantuje da će učiniti čudo za vašu kosu, kako u pogledu nege, tako i u pogledu izgleda i dužine. Guglajte gde i šta želite; informacije su mahom iste – ricinusovo ulje nema mana!

No, da li je zaista tako? Stručnjaci odgovaraju na ključna pitanja. 

Šta je ricinusovo ulje i koje su njegove prednosti?

Ricinusovo ulje je biljno ulje bogato hranljivim materijama koje potiče iz istočne tropske Afrike, ali se u kozmetičke i medicinske svrhe najviše koristi u Indiji. Obično je providno ili bledožuto, osim ukoliko nije dobijeno ključanjem kada nastaje takozvano crno ricinusovo ulje. 

Masne kiseline u ricinusovom ulju obezbeđuju ključne proteine i hranljive materije koje štite, jačaju i neguju folikule dlake. Zato, glavni benefiti ovog ulja za kosu uključuju sjaj, jačinu, fleksibilnost i glatkost. 

Da li ricinusovo ulje stimuliše rast kose?

Zanimljivo je da ne postoji istraživanje koje potvrđuje da ricinusovo ulje čini da vaša kosa poraste 1 cm mesečno. Pa ipak, iskustva mnogih često govore drugačije. Zbog svojih sastojaka, ricinusovo ulje podstiče širenje krvnih sudova što znači da, kada se nanese na kožu glave, podstiče protok krvi bogate kiseonikom i hranljivim materijama do centra folikule dlake i njenog korena čineći je jačom i zaštićenijom od spoljašnjih faktora koji uništavaju njeno zdravlje i vitalnost. 

Da li se ricinusovo ulje može koristiti i za obrve i trepavice?

Ukoliko ne postoje alergije, za obrve se može koristiti, ali kada je reč o trepavicama, budite oprezni i za svaki slučaj se posavetujte sa oftamologom. 

Kako se koristi ricinusovo ulje?

Iako prirodno i rasprostranjeno, ricinusovo ulje neće odgovarati svakome (već smo spomenuli alergije). Zato, za početak, nanosite malu količinu ulja iza ušiju ili unutrašnju nadlakticu nedelju dana i ispratite reakciju kože. Kada utvrdite da je sve u redu, postupite na sledeći način:

  • Tanka, ravna do srednje ravna kosa – koristite ricinusovo ulje samo na poslednja 2-3 cm kose kao dubinski tretman ili pre šamponiranja da biste olakšali raščešljavanje (obavezno dooobro isperite).
  • Srednje do gusta ravna ili talasasta kosa – nanesite na kožu glave i celu kosu pre šamponiranja za intenzivan tretman.
  • Talasi do opuštenih kovrdža – ricinusovo ulje pomešajte sa svojim regeneratorom ili maskom i koristite regularno.
  • Kovrdže – koristite ricinusovo ulje po potrebi, pre šamponiranja, kao dodatni tretman ili u kombinaciji sa maskom za kosu jednom nedeljno. Izuzetno je važno da koristite adekvatan detoks šampon kada koristite ovako teška ulja.

Koje ricinusovo ulje treba koristiti?

Hladno ceđeno ulje možete koristiti za kosu, ali crno ricinusovo ulje se koristi samo za kožu glave. 

Foto: Pexels

Priredila: I. T.

Najnovije