Harper's Bazaar Srbija

Otkrivamo: Kako da znate da li je vašoj kosi potreban tretman keratinom?

Kada se kaže keratin, većina pomisli na ispravljanje kose, ali keratinski tretman, poznat kao brazilsko feniranje, nema samo tu namenu. Ovaj revolucionarni postupak pravi je spas za suvu, oštećenu i neposlušnu kosu budući da joj vraća gustinu, sjaj i vitalnost, i što je najvažnije – efekat je dugotrajan. Zahvaljujući njemu, nekada oštećena, beživotna kosa postaje zdrava, sjajna i svilenkasta. Postoji vrše različitih tretmana keratinom – za ispravljanje, regeneraciju, revitalizaciju, dubinsko hranjenje kose. Tretmani keratinom su polutrajno rešenje za neurednu, neukrotivu kosu. Ukoliko vam je kosa suva, sklona pucanju, beživotna, bez sjaja, vlasi slabe strukture, ovaj tretman je pravo rešenje. 

KERATIN U KOSI SE TROŠI

Keratin je glavni protein koji se prirodno nalazi u našoj kosi, koži i noktima. Takođe se često nalazi u proizvodima za oblikovanje koji pomažu u jačanju kose. Deluje kao spoljni zaštitni i unutrašnji strukturni protein koji štiti kosu i održava je zdravom. Prirodni keratin je osnova zdrave kose. Nažalost, usled izloženosti kose spoljnim faktorima poput sunca, vetra, hladnoće, zagađenja ili hemikalija, keratin se vremenom troši i nestaje, što dovodi do neželjenih posledica. A kako bi suvu, oštećenu, beživotnu kosu vratili u život, potrebno je keratin nadomestiti iz drugih izvora.

KAKO IZGLEDA TRETMAN KERATINOM

Kosa se pere posebnim šamponom koji će otvoriti kutikulu dlake, kako bi keratin lakše prodro u samo jezgro vlasi. Nanosi se celom dužinom po sličnom sistemu kao kad farbamo kosu. Nakon toga potrebno je kosu dobro raščešljati i isfenirati. Za sam kraj tretmana koristi se pegla za kosu koja omogućava preparatu da što dublje prodre u dlaku.

REGENERACIJA VLASIŠTA

Kod tretmana koji sadrži samo keratin za kosu, ovaj protein se koristi da popuni dlaku, čineći je jačom i čvršćom. Na taj način kosa se oporavlja, vlasi se revitalizuju, postaju čvršće, gušće i sjajnije. Kako bi tretman imao pun efekat, veoma je važno da vam to uradi iskusan frizer. 

ISPRAVLJANJE KOSE

Spas za sve one žene koje provode sate kod frizera ili same muku muče sa feniranjem u želji da im kosa bude ravna. Prilikom tretmana za ispravljanje kose koristi se kombinaciju keratina i formaldehida, između kojih dolazi do hemijske veze zahvaljujući kojoj kosa ostaje prava i gotovo da se više uopšte ne kovrdža do narednog keratinskog tretmana. Keratinski tretman za kovrdžavu kosu, tj. metod ispravljanja kose je intenzivniji nego tretman za revitalizaciju. Postoje razne studije o neželjenim efektima hemijskog sastojka formaldehida, tako da se dobro raspitajte u kom salonu ćete uraditi željenu proceduru ispravljanja.

NEGA POSLE TRETMANA 

Klonite se svega što skida keratin sa kose. Koristite šampon i regenerator bez sulfata, izbegavajte bazene i slanu vodu i ne belite kosu. Ukoliko se budete pridržavali ovih saveta, efekat keratinskog tretmana trajaće četiri meseca.

Foto: Unsplash 

Najnovije