Zašto je pranje kose jednom nedeljno loša ideja čak i kada izgleda čisto

Debata o pranju kose je beskonačna, te se nadamo da ćemo je konačno zatvoriti.

Dok neki stručnjaci kažu da je pranje kose jednom nedeljno u redu sve dok koristite dobar šampon i vaša kosa dobro reaguje na tu učestalost, postoji i druga strana medalje. Ako je vaša kosa izuzetno suva i ne pere se dovoljno često, sa godinama može izgubiti prirodnu vlagu.

Kada izgleda čisto, ali zapravo nije

Ako spadate u grupu ljudi koja bi mogla da pere kosu svakog dana, možda zavidite onima koji čitavu nedelju preguraju sa naizgled čistom kosom. Ali, u realnosti stvari su malo drugačije. Iako kosa izgleda čisto, u suštini – nije. Sa najvećim agresorom 21. veka – zagađenim vazduhom, te znojem, duvanskim dimom… kosa postaje zasićena i sve samo ne čista.

Posledice zagađenja (i nedovoljno pranja)

Kada se kosa pere manje od dva puta nedeljno, folikuli se začepljuju i to može izazvati niz problema: perutanje vlasišta, svrab, osetljivost, pa čak i gubitak kose. Ove male čestice, koje su oku nevidljive, sprečavaju da se kosa obogaćuje kiseonikom, zbog čega je preporučljivo da je perete češće, čak i sa gustom, suvom kosom za koju možda ne osećate da joj je potrebno često pranje.

Efekte koje zagađenje ima na kosu proučavao je još 1994. godine Istraživački centar industrijske toksikologije u Laknau. U to vreme se pokazalo da su suspendovane čestice, dim i zagađujući gasovi taloženi na kosi i koži glave, izazivajući upalne i iritativne reakcije koje mogu čak dovesti do gubitka kose.

Zaključak: Perite kosu dva puta nedeljno

Ne postoji univerzalno pravilo za „pravu“ učestalost pranja kose jer, morate voditi računa i o mestu gde živite i načinu života koji vodite (nije isto živeti u gradu sa mnogo zagađenja i živeti na selu). Klima, vožnja motocikla ili automobila, bavljenje sportom, kvalitet vode koja se koristi za pranje… sve takođe igra ulogu. Međutim, čak i kada je kosa suva i gusta, stručnjaci savetuju pranje najmanje dva puta nedeljno kako bi se uklonili svi ostaci koji se mogu nakupiti na koži glave, a koji zasićuju i slabe kosu.

 

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.

Najnovije