Da li šminka dodaje godine?

Podmladite vaše lice uz lagane teksture i posebne tehnike aplikacije šminke

Šminka ima moć da naglasi prirodnu lepotu – popunjavanjem usana, naglašavanjem očiju, dodavanjem boje na obraze i isticanjem kontura lica. S druge strane, lice sa mnogo šminke zaista može da doda godine, posebno ako je loše aplicirana – smatra Charlotte Tilbury, poznata britanska šminkerka. Naravno,  to ne znači da ne smete da koristite karmin, već da imate dobru strategiju prilikom nanošenju.

POPRAVITE TEN

Lagani tečni puderi su pogodni za svaki tip kože, ali veoma malo doprinose kako bi popravili pigmentaciju, pokrili crvenilo, proširene pore i lošu teksturu kože. Za baršunast mat izgled nadogradite pokrivnu moć sa puderom srednje prekrivne moći kao što je L’Oreal Paris True Match. Da bi puder efikasno zagladio kožu mora da ima potrebnu gustinu. A kada govorimo o korektoru, birajte formule sa visokom pokrivnom moći. Biće vam potrebna veoma mala količina.

LAGANO NAPUDERIŠITE

Mnoge žene preteruju sa puderom, uzmu veliku četku i razmašu se njom kao sa metlom preko celog lica. Čestice pudera onda završe i na mestima gde nisu poželjne, natalože se u boricama, što kožu čini suvom i, naravno, dodaje godine. Odaberite laganu formulu i nanesite je samo na T zonu. Potom, uzmite hajlajter i stavite ga preko jagodičnih kostiju i malo preko obraza. Taj sjaj će oživeti celo lice.

POVRATITE SJAJ

Kako koža stari, gubi prirodno rumenilo i ten dobija sivkastiji podton koji treba nadomestiti šminkom. To ne znači da odaberete drečavu boju, već nijansu koja će savršeno pristajati vašem tenu. Mali trik je da boja bude slična boji vaše donje usne. Kako bi rumenilo duže stajalo, koristite prvo rumenilo u stiku, pa potom ovlaš setujte rumenilom u kamenu, koje ima sjaj.

OKRENITE SE NUDE BOJAMA

Kako starimo, sve gubi volumen, pa i naše usne, nažalost. Tamne boje ih mogu vizuelno učiniti još tanjim, zato birajte nijanse koje će samo pojačati boju i dati efekat zagriženih  usana. Koristite karmine kremastih tekstura ili pigmentovanije sjajeve. A kada precrtavate usne, to uradite samo na sredini usana i onda olovku prevlačite prema spolja do vaše prirodne ivice. Dobićete punoću usana na prirodan način.

ISTAKNITE LINIJU TREPAVICA

Debele i pune trepavice čine vaše oči krupnijim. Nažalost, kako starimo, kosa je sklona tanjenju, kao i naše trepavice. Kako bi imitirali tu punu liniju trepavica, a da ona izgleda prirodno, uzmite ajlajner tankog vrha i utisnite ga u šupljine između pojedinačnih vlasi trepavica. Posle toga, olovkom popunite gornju vodenu liniju, uvijte trepavice i nanesite sloj maskare koja ne slepljuje dlačice.

Priredila: Nataša Milošević

Foto: Profimedia

Najnovije