Harper's Bazaar Srbija

How to: Vodič za čišćenje četkica za šminku

Ponekad zaboravljamo na naš make – up neseser. U njemu se talože olovke za oči koje su davno otupele, potrošeni ruževi, ostaci od rezača i tragovi razbijenog hajlajtera – a treba nam ogromna snaga volje da izdvojimo sat vremena da ga dovedemo u red. Zaboravljamo da i o higijeni naše šminke moramo da vodimo računa, pa samim tim o četkicama koje svaki dan nanosimo na naše čisto (i osetljivo) lice. Njima je potrebna naša pažnja, ne samo da bi dugo trajale već da ne bi našem licu napravile problem koji nam pored svega ostalog, zaista nije potreban. Zato, u nastavku pročitajte kako da se na najbolji način brinete o vašim četkicama za šminku.

Koliko često treba da ih čistite?

Zavisi koliko ih često koristite. Šminkerima je to deo dnevne rutine, ali vama je dovoljno da jednom nedeljno izdvojite 15 minuta da operete četkice, pogotovo one kojima nanosite tečni puder ili ostale tečne proizvode.  One se prljaju mnogo brže, pa samim tim mogu biti i izvor bakterija koje će stvoriti upalu na vašem licu. Takođe je bitno da vam budu čiste četkice kojima šminkate oči, jer one prilaze najosetljivijem delu našeg lica. Pritom, ukoliko koristite šminku koja je na bazi ulja, čišćenje četkica nije samo preporuka, već i imperative.

Koje sredstvo za čišćenje je najbolje?

Dobro izaberite sapun kojim ćete oprati četkice. Najbolje bi bilo da kupite onaj koji je namenjen baš za pranje četkica, jer onda nećete morati da brinete o hemikalijama koje su u njegovom sastavu. Da bi vam četkice što duže trajale, sapun mora biti nežan, pa to onda može biti i antibakterijski sapun ili bebi šampon jer on u sebi ne sadrži silikon. Ukoliko imate vremena, trebalo bi da razdvojite četkice sa sintetičkom dlakom od onih sa prirodnom. Sapun je bolji za sintentičku dlaku jer može lepo da ukloni čak i najupornije ostatke, dok je nežni šampon odličan izbor za prirodnu dlaku.

Kako da ih temeljno očistim?

U posudu sipajte mlaku vodu, pa potom stavite sredstvo za čišćenje za koje ste se odlučili. Stavite četkice u posudu (uspravno) i zatim jednu po jednu nežno istrljajte prstima kako biste napravili penu koja će je dobro očistiti. Kada završite, stavite ih jednu po jednu pod mlaz mlake vode dokle god ne budete sigurni da na njima nema više nimalo pene. Pazite da vam voda ne uđe u dršku od četkica, jer vam se može desiti da se lepak spere ili da vam drška (ako je drvena) istruli.

Sušenje je bitno koliko i čišćenje

Pored samog čišćenja, jako je bitan i process sušenja. Poređajte ih na peškiru od mikrovlakana tako da on upije sav višak vlage. Budući da nećete moći da ih koristite taj dan, najbolje bi bilo da ih opete uveče, pa ostavite preko noći da se suše. Drugačije se ponaša prirodna i sintetička dlaka, pa ćete prirodnu dlaku dok je mokra morati malo da preoblikujete nakon pranja. Budite sigurni da je sva vlaga izašla iz velikih četkica, jer ako se ne osuše dobro mogu ostati plesni.

Tekst: Tamara Mladenović
Fotografije: Pexels, Shutterstock

Najnovije