Novu Ženu-mačku šminkala je čuvena Pat McGrath

Saznajte koje senke je koristila i kako se pravi savršen cat – eye.

Ženu-mačku u filmovima o najslavnijem (super)heroju Betmenu, tumačile su razne lepotice, a svaka od njih izgledala je onako kako je nalagalo vreme u kojem je nastala. Setite se Earthe Kitt šezdesetih godina, Michelle Pfeifer iz devedesetih, Halle Berry u dvehiljaditim, Anne Hathaway iz Nolanovog filma u 2010. Ali u poslednjem Betmenu, koji se trenutno prikazuje u bioskopima širom sveta, Zoe Kravitz ne igra Ženu-mačku na kakvu smo navikli. Ona nam donosi originalnu priču o Selini Kyle, koja kad ne radi kao seksi konobarica u ozloglašenom noćnom klubu divlja ulicama Gotama kao odlučna osvetnica. Da je savršen izbor za ovu ulogu, jasno je od prvog kadra, kad se u dubokim seksi čizmama, kratkoj mini suknji, paž frizuri i zavodljivoj šminki pojavi pred Betmenom i njegovim neprijateljem Pingvinom. Istovremeno je zavodljiva i samouverena, ranjiva i snažna, a njena šminka, smoky eyes i sjajne usne nije napravio bilo ko, već je zadatak poveren najboljoj od najboljih – Pat McGrath.

U ekskluzivnom interjuu koji je dala za američki Harper’s Bazaar, Pat je otkrila kako je kreirala mejkap izgled Žene-mačke, nadahnuta klupskom scenom Berlina. Mejkap artistkinja otkrila je i svima nama, običnim smrtnicama, kako da kreiramo savršen cat-eye momenat.

– Ceo proces bio je inspirisan sjajnom lepotom Zoe Kravitz i celom ikonografijom Žene-mačke. Takođe, slično pristupu kakav imam kad radim modne revije, dobro sam proučila šta se od mene traži, a onda sam se potrudila da tome dam pečat savršenstva. Proces izgleda kao kad krojite neki model: tu su skice, makete, koncepti, krojevi I na kraju – usavršavanje. Imala sam mnogo materijala na koji sam mogla da se ugledam. Sa Betmenom i Zoinim likom, prvo su mi na pamet pali ajlajneri, a onda i berlinska klupska kultura. Na kraju, dodir slojeva senke i šljokica. Želela sam da njen izgled, za razliku od drugih žena iz DC sveta, bude subverzivan i buntovnički. Zoe ima najsavršeniju kožu na svetu, i od nje smo i krenuli. A što se očiju tiče, dodavali smo sloj po sloj crne, boje rubina i srebrne, kako bi stvorili futuristički, zadimljeni cat-eye. Koristili smo Mothership VI: Midnight Sun i Mother V: Bronze Seduction palete senki, a bilo je pravo zadovoljstvo kreirati izgled za njene dve persone – Selinu Kyle i Ženu-mačku.

Sjaj Zoinog lica postignut je sa dva proizvoda. 

Njena koža je božanstvena. Istakli smo njenu prirodnu lepotu i želela sam da zadržim njen prirodni sjaj pa sam koristila Skin Fetish: Sublime Perfection Foundation korektor i puder za setovanje. Dodatni sjaj postigli smo proizvodom Skin Fetish: Highlighter + Balm Duo, na obraze smo stavljali Skin Fetish: Divine Blush in Desert Orchid. Detalji na očima postignuti su PermaGel Ultra Glide Eye Pencil in Xtreme Black olovkom, kojom smo izvlačili fine linije, za šta smo ponekad koristili i Precision Liquid Eyeliner, a upotrebili smo Dark Star maskaru. Na usne smo stavljali MatteTrance karmin u nijansama 1995 i Christy. Za bolju definiciju PermaGel Ultra Lip Pencil olovke, za strukturu i konturisanje.

Kako je kreirala izgled nove Žene-mačke, intervju sa Pat nije mogao da prođe bez pitanja o tome kako da napravimo savršen cat-eye izgled očiju.

– Prva tehnika koju koristim kad u bekstejdžu kreiram cat-eye jeste kreiranje oblika. Za to upotrebljavam olovku PermaGel Ultra Glide Eye Pencil u crnoj Xtreme Black nijansi. Počinjem u uglu oka i ka spolja iscrtavam “krilo”. Ako napravim neku grešku uklanjem je štapićem za uši umočenim u sredstvo za skidanje šminke. Onda krećem sa preciznom četkicom i blendanjem senke sa olovkom. Intenzitet gradim ajlajnerom, a to je Precision Liquid Eyeliner. Krećem od centra kapka, ka jednom, pa ka drugom uglu oka. Za dobar lifting efekat, postzarajte se da donji deo “krila” bude u ravni sa donjom linijom oka, ali da ide malčice na gore. Cat-eye izgled nikad neće izaći iz mode, večan je, klasik, i kad ga pomenete, odmah vam padnu na pamet lepotice kao što su Audrey Hepburn, Sophia Loren, Jean Shrimpton, pa i Nina Simone i Grace Jones, koje su ga nosile, ali na malo ekstravagantniji način. Moderni cat-eye voli Adele, koja koristi Perma Precision Liquid Eyeliner, a zanimljiv je imala Julia Fox na  poslednjoj Schiaparelli reviji.

Tekst: Jelena M.

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije