Novi efektni trikovi: Kako se rešiti podočnjaka i kesica ispod očiju?

Kako prikriti podočnjake, kako se istih rešiti i da li je isto moguće primeniti na kesicama ispod očiju?

Koliko god trendova da se smeni, godina – decenija da prođe, kozmetički proizvodi evoluiraju i procesi u proizvodnji šminke i proizvoda za negu se maksimalno razviju, ovo je pitanje koje se i dalje najčešće postavlja svakom šminkeru na planeti.

I razumljivo je zašto je tako, naši podočnjaci su prirodno tamniji od ostatka kože našeg lica, jer je koža tanja sa mnogo krvih sudova. Takođe, ovo je najosetljiviji deo našeg lica, što ga čini sklonim nadutosti nakon kasnih noćnih sesija Netflixa.

Srećom, rešenja postoje. Ne konačna i potpuna, ali postoje. Kesice čaja od kamilice, kriške krastavca ili kockice leda. Postoji pregršt načina da smanjite nadutost i ublažite tamne kolutove u ovom predelu lica, ali sve su to rešenja za koje je potrebno vreme, koje uglavnom nemamo. Ono što imamo jeste šminka i profesionalne šminkere da nam otkriju tajne svog zanata, evo šta je najnovije šta su sa nama podelili, a šta su otkrili u poslednjih nekoliko godina rada.

Pripremite kožu

Ne, ne misli se na prajmer, već zaista pripremite kožu – za svu onu šminku koja je čeka ukoliko ste ozbiljni i odlučni u nameri prikrivanja podočnjaka. Hidratantna krema je ono što vam treba kao podloga. Nanesite kap kreme za oči na vrh domalog prsta (koji ima najlakši dodir) i lagano je utapkajte duž područja ispod očiju. Obavezno koristite isključivo kremu za području nege oko očiju, ne običnu hidratantnu kremu za lice. Ove kreme su posebno formulisane za negu osetljive i tanke kože koja se nalazi ispod očiju. Krema za oči čini da koža u tom predelu izgleda jedrije, a vene i kapilari da izgledaju manje vidljivo. Probajte i neku od krema iste formulacije ali sa pigmentima koji reflektuju svetlost, da biste dodatno posvetlili područje, te sa kofeinom koji utiču na pojavu krvnih sudova u koži, a tu je i nežan sastojak za osvetljivanje kože – vitamin K.

Ukoliko je veći problem nadutost, a ne tamna boja podočnjaka, onda možete da probate sa hladnim gelovima (hladni valjak takođe radi posao). Držite ih u frižideru najmanje 15 minuta, a zatim ih stvaite ispod očiju za trenutni efekta hlađenja i uklanjanja oticanja.

Počnite da koristite kolor korektor

Podočnjaci su često praćeni hiperpigmentacijom zbog nakupljanja krvi u tom području, koje može izgledati ljubičasto ili plavo. Ukoliko nemate podočnjake preskočite ovaj korak i pređite na sledeći.

Ukoliko kao podlogu pre običnog korektora koristite onaj u boji, dobićete značajno bolji efekat prikrivanja. Dakle, probajte kolor korektor komplementarnih tonova i nakon kreme nanesite ga na podočnjake. Prajmerisanje ovog područja kolor korektorom neutralisaće bilo koju nesavršenost koju želite da sakrijete. Koristite komplementarne boje (one koje su suprotne u krugu boja) ne bi li poništile jedna drugu. Dakle, trebalo bi da posegnete za toplim nijansama breskve, žute i narandžaste.

Konturišite kesice ispod očiju

Da, dobro ste pročitali. Šta vam je potrebno nešto čvršći korektor dve do tri nijanse svetliji od tona vaše kože, koji ćete naneti na samo dno vaših podočnjaka. Zašto ispod a na preko? Šminkeri maju vrlo logično objašnjenje: Ovaj trik stvara iluziju podizanja, baš kao što to čini konturisanje na vašim jagodicama. Ovaj vizuelni trik podići će okolnu kožu i učiniti da se povuku svi nabori koji nastaju zbog nadutosti.

Tekst: M.B.

Foto: Pexels

 

Najnovije