Harper's Bazaar Srbija

Šminkeri poznatih otkrivaju: 6 trikova da izgledate kao da nemate šminku

Iako nam je beskrajno zabavno da se prisećamo najupečatljivijih makeup look-ova iz 80-ih, a možda ih i rekreiramo za neku specijalnu priliku, u poslednje vreme smo ipak više privrženi prirodnom izgledu koji se može postići sa malo šminke i nekoliko lakih trikova. Doduše, kada kažem “prirodna šminka” uvek se setim mima šta muškarci misle da je “no makeup makeup”, a šta zapravo jeste. Razume se da oni podrazumevaju potpuno odsustvo šminke, ali mi znamo da nam je ipak potrebno par pametnih poteza četkicom da izgledamo kao najbolja verzija “I woke up like this” izgleda. 

Uglavnom, pratili poslednje beauty trendove ili ne, činjenica je da je naš novi ideal lepote look koji podrazumeva da naša koža stvarno izgleda kao naša koža (a možda još i bolje!), a da bismo to postigli, sakupili smo nekoliko saveta celebrity makeup artista koje vam otkrivamo u nastavku.

Baza

Nakon pripreme kože za šminku, prajmerom ili jednostavno omiljenom kremom, počinjemo sa puderom. Tečna formula je najbolja za postizanje prirodnog izgleda, naročito ona blaža, sa manjom pokrivnom moći; potrebna količina je takođe manja i od izuzetne važnosti je dobro blendanje. Setimo se pravila: kada mislite da ste dobro izblendali puder – izblendajte ga još! Kada je reč o aplikatorima, odlučite se za onaj sa kojim se najbolje snalazite – četkica ili beauty blender, nije važno. Zanimljiv trik koji makeup artisti koriste jeste dodavanje vazelina u bazu kako bi celokupan izgled bio prirodno blistav.

Korektor

Dobar korektor je onaj koji dobro prekriva, a ipak ostaje nevidljiv! Kao i u slučaju pudera, izuzetno je važno da pronađete nijansu koja savršeno odgovara vašem tenu, a i u ovom slučaju, tečna formula prirodnije izgleda u odnosu na onu kremastu. Kod korektora važi isto pravilo – blend, blend, blend!

Pročitajte još: Apsurdan trik nanošenja korektora crtanjem naočara oko očiju – zapravo deluje!

Oči

Ten je gotov, prelazimo na oči. Postoji nekoliko ključnih proizvoda koje po želji možete da upotrebite – gel za obrve, braon olovka za oči, nude senka, dobar uvijač trepavica i maskara (braon nijansa je takođe dobar izbor). Gelom (providnim ili u boji) blago začešljajte obrve, da biste im obezbedili prirodan izgled. Nakon nanošenja senke, olovkom istaknite samo spoljašnji ugao oka i prstom ili četkicom blago razmažite. Uvijte trepavice i nanesite samo jedan sloj maskare. Kada je reč o odabiru maskare, potrudite se da ispratite svoje potrebe – ukoliko imate retke trepavice, koristite maskaru za volumen, a ukoliko su vam trepavice kratke, onda onu za izduživanje. 

Pročitajte još: Mogu li veštačke trepavice da izgledaju prirodno? Da, a mi vam otkrivamo kako!

Usne

Želimo da i naše usne izgledaju kao naše usne, ali još bolje. U tom slučaju, biće nam potreban ruž u boji usana, a savet je da se ponovo odlučite za kremastu, sjajniju formulu jer izgleda svežije i prirodnije od suvih, mat. Balzami za usne su takođe obavezni u vašoj makeup torbici, a trik koji makeup artisti često koriste podrazumeva nanošenje balzama, a potom i karmina i to tapkanjem prstom kako bi usne dobile tek prirodnu boju. 

Konturisanje

Iako je mnogo tutorijala koji nas savetuju da konturisanje primenjujemo uvek i svuda, u ovom slučaju možemo i bez njega. Ipak, ako želite da definišete crte lica, upotrebite kremastu formulu koju čak možete pomešati i sa svojim puderom kako biste dobili još suptilniji proizvod. Kremasto rumenilo je takođe opcija, za zdrav, blistav izgled.

Nega

Na kraju, za no makeup makeup ključna je negovana koža. Što ona izgleda zdravije, to će vam biti potrebno manje šminke, a pritom će, i kada je nanesete, izgledati bolje i prirodnije. Zato, negujte se, prijte dovoljno vode, unosite vitamine i slušajte svog deramtologa. 

Foto: Profimedia

Priredila: Ivana Tomić

Najnovije