Harper's Bazaar Srbija

3 ključna koraka do savršene zimske nege

Važno je da o ovome razmišljate pre prvih znaka dehidracije.

Lice nije jedini deo vašeg tela koji može ostati suv i zategnut tokom zimskih meseci. Telu je takođe potrebno malo više pažnje u vidu kompleksnije nege. Otkrivamo vam 3 ključna koraka za zimsku negu tela, ruku i usana, u nastavku teksta.

NEGA TELA

Nakon tuširanja, još dok vam je koža vlažna, odvojte vreme za masažu uljem za telo pomešanim sa medom. Vlažna koža će lakše apsorbovati vlagu za bolje rezultate. Birajte ulja bogata vitaminima, mineralima i masnim kiselinama jer oživljavaju suvu, zategnutu kožu i istovremeno povećavaju njenu elastičnost. Za dodatno povećanje vlažnosti, kada koža potpuno upije ulje, nanesite svoj omiljeni losion ili mleko za telo. Ulje je lagano i brže će se apsorbovati od većine hidratantnih krema na bazi ulja. 

RUTINA ZA MEKE USNE

Tokom zime svi smo iskusili osećaj ispucalih i suvih usana. To je zato što je koža na usnama posebno tanka i može lako da dehidrira kada je izložena vetru i hladnoći. Pored svakodnevne zaštite balzamima za usne, priuštite im dodatnu negu u vidu pilinga. Ukoliko vam nije pri ruci odgovarajuće sredstvo, med će vam priskočiti u pomoć. Pomešajte jednu kašičicu meda sa kašičicom šećera. Nanesite tanak sloj ovog ukusnog pilinga na usne. Nežno, kružnim pokretima umasirajte smesu u usne. Na kraju, isperite piling toplom vodom.  

BRIGA O RUKAMA

Pored lica, ruke su najizloženiji deo, koža ruku ima manje lojnih žlezda nego neki drugi delovi tela, što je ujedno razlog zbog koga dolazi do lakšeg isušivanja. Ako želite da uvek imate meku i negovanu kožu ruku potrebno je da mislite i na prevenciju, a ne samo na tretmane. Koža ruku je veoma osetljiva, naročito zimi, kada je izložena hladnoći. Zbog toga joj u ovo doba godine potrebna intenzivnija nega. Zimi ruke treba prati mlakom vodom i blagim sapunom, i redovno mazati hranljivim kremama. Najbolji efekat daju one na bazi butera, suncokretovog, maslinovog, avokadovog ili kokosovog ulja. Pčelinji vosak i kakao puter oporavljaju već oštećenu kožu. Važno je kreme koristiti i pre nego što se pojave prvi znaci dehidracije. Tako će se stvorite zaštitni sloj, koji će sprečiti gubitak vlage i prirodnih ulja neophodnih za negovanu i zdravu kožu. Naravno, rukavice se podrazumevaju, kao obavezna zaštita.

Foto: Unsplash, Profimedia

Tekst: S.M.

Najnovije