5 beauty trikova koje smo naučile od naših majki

Prve lekcije o kosi, koži i parfemima dale su nam one...

“Kada nanosim ruž setim se bake i majke, koje su karminisale usta pre odlaska u crkvu.  Ta slika u glavi za mene je dragocena jer predstavlja ženstvenost”, izjavila je jednom prilikom Monica Belluci, rezumirajući nešto što je iskusila skoro svaka od nas.

Da, prve lekcije o lepoti naučile smo od njih. Trikove kako da održavamo kožu lepom, kosu zanosnom i kako da na pravi način apliciramo parfem, pokazale su nam naše majke. Nekada rečima a nekada i delima upijale smo male tajne naših heroina, koje su postale kamen temeljac naše beauty rutine.

“Stavi malo parfema i na kosu (I ne parfemiši se obučena)”

Ne znamo da li su naše majke bile svesne, ali ovu tajnu strogo sprovode i Francuskinje. Posebno onaj deo o parfemisanju pre oblačenja, kako bi izbegle fleke na garderobi. Takođe, parfem u kosi zadržaće se mnogo duže nego na odeći.

“O nezi kože nogu treba brinuti tokom čitave godine (ne samo leti)”

Mnoge od nas su odrastale posmatrajući majke kako mažu anticelulit kreme tokom čitave godine, a veoma često su obavljale i pilinge (eksfolijaciju) pre toga. Iako su mnoge od nas lenje i ovo radimo isključivo pred leto, možda bi trebalo da razmislimo još jednom o ovom maminom savetu.

“Ne preteruj sa tuširanjem”

Da, savet da ne preterujemo sa penušavim kupkama kako ne bi isušile i iziritirale kožu mnoge od nas nisu ozbiljno shvatile. Ipak, danas I dermatolozi potvrđuju da čestom upotrebom agresivnih sredstva za tuširanje možemo oštetiti lipidni sloj kože.

“Ne depiliraj i ne čupaj obrve sama”

Da, generacija naših majki je svojevremeno depilirala i tanjila obrve pa i te kako znaju kakav je proces ponovnog rasta dlake. Koliko su samo bile u pravu kada su nas upozoravale da ne čupamo obrve same kako im ne bi pokvarile oblik ili ih previse istanjile. Svaka od nas se bar jednom oglušila o ovaj savet i praktično uništila svoj prirodni oblik. Zato je najbolje potražiti stručnu (ili pak maminu) pomoć pri prvom oblikovanju.

“Manje je više”

Naše majke su uvek bile negovane, ali to za njih nije značilo – upotreba prevelikog broja proizvoda za lepotu. Manje je više. U njihovoj dnevnoj rutini nije bilo previse krema, kao ni seruma. I to nam govori puno toga. Najjednostavnija rutina daje najviše efekta jer je najlakša za praćenje i održavanje.

 

Foto: Profimedia, Instagram

Pripremila: T. Mišović

Najnovije