Dnevna vs. noćna krema: Otkrijte razliku!

Zašto su nam neophodne obe?

Dnevne i noćne kreme se na prvi pogled ne razlikuju. Pa zašto imati obe? Da li se zaista isplati ulagati u noćnu kremu ako imate dobru dnevnu kremu?

Da li ste se ikada zapitali zašto zapravo postoje različite rutine nege kože za dan i noć? Da li zaista treba da imate dnevnu i noćnu kremu za kožu u svom kozmetičkom arsenalu? Ako to još niste rešili, obratite pažnju! Velika je razlika između dnevne i noćne nege kože. Ako ozbiljno razmišljate o nezi kože, trebalo bi da imate obe. Koristeći pravu negu, odlažete prirodni proces starenja vaše kože, a što pre počnete, to će vas koža više nagraditi u budućnosti.

Kako funkcioniše dnevna krema

Dnevne kreme (aka hidratantne kreme) namenjene su za jutarnju rutinu nege kože. Koži će obezbediti celodnevnu ishranu, hidrataciju i pre svega zaštitu. Kada je napolju svetlo, koža je u odbrambenom režimu. Tokom dana koža je izložena mnogim faktorima koji bi je mogli oštetiti. To uključuje sunčevu svetlost, zagađenje, smog, prašinu, plavo svetlo i još mnogo toga. Dnevne kreme su stoga opremljene UV filterima, antioksidansima, vitaminima… Ukoliko ne zaštitimo kožu, to bi moglo ostaviti posledice u vidu preranog starenja i stvaranja pigmentnih mrlja. U dnevnim kremama se često mogu naći i sastojci koji štite kožu od štetnih vremenskih uticaja. Iz tog razloga je dobro menjati kreme prema godišnjem dobu – leti birajte proizvode svetlije konzistencije, zimi, naprotiv, odaberite gušću kremu.

Iako se dnevna krema ponekad može pohvaliti svojstvima protiv starenja, obično je hidratantna i ima manje aktivnih sastojaka kao što su retinol i razne kiseline. Za ovo postoji jednostavan razlog. Ove supstance su odlične protiv bora i drugih znakova starenja kože, ali s druge strane čine kožu osetljivijom na sunčevu svetlost. Kombinacija ovih supstanci i UV zraka može ostaviti mrlje na koži u vidu osipa, crvenila i slično. Zbog toga bi hidratantne kreme i serumi koje koristite trebalo da sadrže uglavnom antioksidante, kao što je vitamin E, i  jaku hidrataciju i zaštitne materije, kao što je hijaluronska kiselina, koja će ojačati i podržati kožu u borbi protiv spoljašnjih agresora. S druge strane, malo je verovatno da ćete u dnevnim kremama naći glavne aktivne supstance protiv starenja kao što su alfa-hidroksi kiseline, glikolna kiselina i retinol, koji mogu da izazovu iritaciju kože kada su izloženi sunčevoj svetlosti. Što se tiče teksture, većina dnevnih krema je svetlije konzistencije koja se brzo upija u kožu, pa je idealna i kao podloga za šminku.

Kako deluje noćna krema

U poređenju sa dnevnom kremom, noćna obično ima težu, bogatiju, masniju konzistenciju koja se polako upija u kožu. Noću vas nije briga da li vam koža izgleda sjajno ili masno. Uostalom, i zbog toga noćna krema nije baš pogodna kao podloga za šminku. Ali teža, gušća tekstura ima smisla. To je zato što naša koža prirodno gubi vodu preko noći, tako da gušća krema može pomoći u zadržavanju vlage, zajedno sa aktivnim sastojcima koji se postepeno oslobađaju tokom sna, tako da vaša koža ujutro izgleda odmorno i osveženo. Pored toga, gušća konzistencija sprečava isušivanje kože zbog aktivnih supstanci kao što je retinol, koji može imati efekat sušenja kada se koristi prekomerno.

Noću, naša koža više nije izložena štetnim spoljnim faktorima, više nije u odbrambenom režimu, tako da može da se popravi prirodno tokom spavanja. Osim toga, noću se prirodno povećava mikrocirkulacija u koži i kiseonik bolje prodire u ćelije. Tada je koža najotvorenija za primanje neophodnih hranljivih materija. Glavni zadatak noćne kreme je stoga da podstakne regeneraciju i obezbedi koži neophodnu dozu ishrane i hidratacije. Tokom regeneracije, noćna krema pomaže u popravljanju oštećenja ćelija kože izazvanih spoljnim uticajima tokom dana i smanjuje znake starenjai pigmentacija kože.

Noćne kreme obično sadrže veću koncentraciju aktivnih supstanci od dnevnih krema. Osim toga, zahvaljujući činjenici da se noćna krema koristi samo noću, koži mogu pomoći visoko efikasni sastojci za podmlađivanje kože, kao što je posebno retinol, za koji su istraživanja pokazala da stimuliše obnavljanje ćelija i proizvodnju kolagena i čak i poništiti vidljive znake UV oštećenja.

Tekst: S.M.

Foto:Pexels

 

 

Najnovije