Harper's Bazaar Srbija

Hajde da pričamo o… MENOPAUZI

Brend Vichy sa linijom NEOVADIOL, razvijenom u saradnji s dermatolozima i ginekolozima, stručnjak je za negu kože u menopauzi već 30 godina

Redovnom upotrebom Neovadiol MENO 5 BI-seruma, već posle mesec dana koža je preporođena

Menopauza je individualno iskustvo, i svaka žena ga doživljava na svoj način. Međutim, ona može uticati na kvalitet života, raspoloženje, stanje kože lica i tela, kao i opšteg zdravlja. To ipak ne treba da vas obeshrabri, jer danas postoje razna rešenja i olakšice, a Vichy će vam pomoći da taj period pregurate što lakše i bezbolnije.

Sa ranim znacima menopauze, koji se najpre primete na koži, godišnje se suoči oko 25 miliona žena, a istraživanja pokazuju da će do kraja 2025. godine oko 1,2 milijarde njih biti u razdoblju postmenopauze. Ipak, od samog ulaska u taj period, kao i simptoma starenja, čak polovini žena mnogo teže pada ideja otvorenog razgovora sa partnerom i porodicom na temu perimenopauze i postmenopauze, kao i toga šta ona sa sobom nosi.

#NEMAPAUZEUMENOPAUZI

Brend Vichy, kao lider u oblasti nege zrele kože kreirao je snažnu kampanju pod nazivom #menopositivity čime ističe koliko je važno da se svaka žena oseća udobno u sopstvenoj koži. U sklopu kampanje kreirane su i Facebook grupe #NemaPauze u menopauzi, za sve žene u ovom razdoblju života, gde brojne članice dele svoja iskustva, pronalaze savete stručnjaka, te su podrška jedne drugima.

Pored Facebook grupe, brend Vichy sada već tradicionalno putem svoje web stranice MenoTalks otvoreno govori o temi koja je vrlo važna za svaku ženu, a o kojoj se nedovoljno priča. Menopauza je period u životu svake žene i zahteva podršku kako bi se prebrodile krize, prihvatile promene i prevazišli potencijalni problemi. Pristup je potpuno holistički jer Vichy shvata koliko je važno da se žene dobro osećaju u svom telu u ovom izrazito osetljivom životnom dobu. Upravo zato Vichy okuplja niz stručnjaka poput dermatologa, ginekologa, nutricionista, a u novoj kampanji njihovom timu se pridružuju i farmaceuti, kao stručnjaci koji ženama mogu dati jako bitne savete vezano za negu kože.

Vichy Neovadiol Meno 5 Bi-serum i dnevne kreme za negu kože u perimenopauzi i postmenopauzi

 

DOKAZANA EFIKASNOST

Efikasnost preparata Neovadiol ogleda se u povraćaju izgleda punije kože, željenih kontura i zdravog sjaja lica, a njegova delotvornost dokazana je i kroz kliničku studiju u koju je bilo uključeno više od stotinu žena različitih fototipova kože u različitim fazama ciklusa menopauze. Za samo mesec dana redovne primene Neovadiol MENO 5 BI-seruma, nivo lipida u površinskim slojevima kože korisnica porastao je i do 61%*  uz 14%** više prirodnog sjaja. Dodatna dermatološka ispitivanja pokazala su i da se za samo dva meseca nakon korišćenja ovog proizvoda bore u predelu lica i dekoltea smanjuju za 12%, koža je do 11%  manje opuštena, a staračke pege su i do 22%  manje vidljive.

Kako bi nega kože u menopauzi bila potpuna, sledite Vichyjev protokol: nakon nanošenja nekoliko kapi Neovadiol MENO 5 BI-seruma za kožu u peri i postmenopauzi, nanesite Neovadiol negu za područje oko očiju i usana, koja sada ima poboljšanu formulu, a potom Neovadiol dnevnu negu.

Više informacija o Neovadiol liniji za negu kože u menopauzi potražite na vichy.rs

***

MENOPAUZA I VAŠA KOŽA

Priznata farmaceutkinja odgovara na neka od gorućih pitanja koja muče žene u vezi sa menopauzom. 

Jelena Milojković iz ugla stručnjaka sa višedecenijskim iskustvom, otkriva sa čime se najčešće susreće u svakodnevnoj praksi i daje rešenja damama u menopauzi koja će poboljšati njihovo zdravlje, kvalitet kože, ali i stanje duha.

Koje simptome menopauze žene najčešće ističu i za koje traže savet od farmaceuta?

Postoji velik broj simptoma sa kojima se susrećem u svakodnevnoj praksi i na koje žene traže odgovore. Najčešće su pre svega promene u telesnoj težini, zatim promene u raspoloženju, depresija, razdražljivost i nesanica, a takođe i vizuelne promene, pre svega suvoća kože lica i tela.

Da li su žene svesne različitih faza menopauze?

Postoje dve faze menopauze. To su perimenopauza i postmenopauza. Perimenopauza se javlja ulaskom u 40. godine i traje do poslednjeg menstrualnog ciklusa, a postmenopauza počinje godinu dana nakon izostanka poslednje menstruacije. Žene najčešće nisu svesne da postoje ove dve faze. Moja uloga kao farmaceuta u apoteci je da im razgraničim probleme koji mogu da se dese i da im ukažem na adekvatnu negu kako lica i tela, tako i fizičkog stanja tokom ovih faza.

Žele li žene da razgovaraju o tome ili se menopauza još uvek smatra tabu temom?

Zadivljujuće je koliko sve više žena zaista želi da razgovara sa farmaceutom u apoteci o ovim problemima. Do pre nekoliko godina to je bila tabu tema. Danas one razgovaraju i sa farmaceutima, sa svojim lekarima, a vrlo često i preko društvenih mreža mogu da dobiju odgovore na pitanja koja ih muče.

Kakva su vaša iskustva sa menopauzom?

Kao i kod svake druge žene u ovom životnom periodu simptomi menopauze nisu ni mene zaobišli. Javljali su se na početku sporadično, pre svega valunzi praćeni znojenjem, promena telesne težine, povremena nesanica i naravno suva koža lica i tela. To su mi bili jasni pokazatelji da se u mom organizmu nešto dešava i da je potrebno da preuzmem korake da kvalitet života poboljšam. Uz adekvatnu fizičku aktivnost i ishranu, negu kože i kose, uspela sam da te probleme prevaziđem na najbolji mogući način.

Šta savetujete ženama koje su u menopauzi?

Da uživate u životu. Da dišete punim plućima i okrenete se sebi i svojim navikama. Da promenite životne navike, bavite se fizičkom aktivnošću i svaki dan učinite sebi još lepšim i boljim. Za sve ostalo što vam je potrebno možete uvek doći kod svog farmaceuta u apoteku da dobijete adekvatne savete o nezi, suplementaciji i svemu ostalom što vas brine u vezi ovog najlepšeg životnog doba.

* Formula sa lipidima koji nadoknađuju smanjenu količinu sebuma tokom menopauze.

** Kliničko ocenjivanje sprovedeno na 42 žene posle 2 meseca.

Fotografije: Promo 

Najnovije