KONTROLA TEMPERATURE: Rutina nege koja vam je neophodna

Partner koji vas tretira po principu vruće - hladno? Neka hvala. Ali rutina negovanja kože koja radi isto? O, da!

Tretmani ledom, maske koje greju ili krioterapija su samo neki od načina koji se sve više koriste, kako u profesionalnom okruženju tako i kod kuće. Aplikacija niske ili visoke temperature ili njihovo naizmenično korišćenje može povratiti elastičnost, pokrenuti regeneraciju ćelija, smanjiti bore i pigmentaciju i resetovati celokupan izgled kože, čineći je sjajnom i otpornom.

Ovo je zasigurno kul trend koji svojim inovativnim proizvodima podržavaju mnogi beauty brendovi, međutim, da li ima svoje dokazano, naučno delovanje? Zapravo ima. Mnoge ozbiljne profesionalne procedure koriste temperaturne razlike već decenijama unazad, sa proverenim rezultatima. Ali sada, pored pro tretmana poput laserske stimulacije kolagena ili krio terapije (cryotherapy – tretman hladnoćom) lica, “ekstremne” temperature našle su put i do kućne nege u vidu hladnih maski iz frižidera ili gedžeta koji neguju lice zagrevanjem.

HLAĐENJE

Upotrebljavanje ekstremno niskih temperatura počelo je kao profesionalan tretman gde su targetirana problematična mesta u telu kako bi ćelije odumrle na hladnoći i smanjila se inflamacija. Niske temperature izazivaju sužavanje krvnih sudova što rezultira u redukciji upale ili otoka. Postoji već poznat tretman koji tretira akne uz pomoć leda i acetona. Vrlo često se preporučuje umivanje hladnijom vodom ili masiranje cryo masažerima kako bi se koža probudila, tonirala i smirila. A evo konkretnih ideja kako da uvrstite “hladnoću” u vašu rutinu negovanja.

Držite proizvode u frižideru. Sigurno ste na društvenim mrežama videli već gomilu onih neodoljivih mini kozmetičkih frižidera, ali vaš frižider iz kuhinje će odraditi posao. S obzirom da sheet maske deluju mnogo bolje kada su rashlađene, držite ih tamo. Posebno su delotvorne za ona umorna jutra, kada želite da smanjite otečenost lica i brzinski razbudite kožu. Ukoliko imate kristalni roler znate da je on prirodno već hladan, ali za pojačano dejstvo prethodno ga rashladite. I svima poznat metod da se kosa na kraju ispere hladnijom vodom primenite i na umivanje lica!

Foreo UFO uređaj za negu lica koji hladi i greje i Angela Caglia Cold Cryo Facial set masažera

ZAGREVANJE

Kozmetičari kao i obične žene, decenijama unazad znaju za benefite korišćenja vodene pare na koži kako bi se omekšale pore pre ekstrakcije. Zahvaljujući novim tehnologijama, ekspertima su sada na raspolaganju mnogo moćnija rešenja poput – laserskih mašina, radiofrekvencija i ultrazvučnih talasa koji targetiraju kožu iznutra. Toplota prodire u donje slojeve kože, stvara nešto nalik rani i tako pokreće proces stvaranja kolagena. Jedan od vrlo efikasnih tretmana novije generacije je Sofwave koji će zategnuti kožu i smanjiti bore uz pomoć ultrazvučnih talasa. Može se osetiti blaga toplota tokom procedure ali se koriste anestezione kreme te je proces gotovo bezbolan.

Dr. Dennis Gross SpectralLife maska za lice sa LED svetlima (drdennisgross.com)

Svetlosna terapija kod kuće. Sigurno ste videli one hi-tech maske za lice sa ultra crvenim svetlom. One nisu samo zabavne za korišćenje i pravljenje selfija, već i vrlo delotvorne. Crveno svetlo se u koži pretvara u toplotu koje zatim podstiče cirkulaciju, a neka istraživanja kažu da stimuliše i fibroblast ćelije, odgovorne za proizvodnju kolagena. Za početak isprobajte obične maske u maramici koje se zagrevaju u kontaktu sa kožom, a mogu se pronaći u drogerijama. Takođe, kada se umivate pre spavanja, peškir nakvašen toplom vodom pritisnut na lice može pomoći kod efikasnijeg odstranjivanja ostataka nečistoća i šminke i temljenijeg čišćenja pora. Promena temperatura, čak i nagla, vremenom može pozitivno uticati na zdravlje celog organizma, ali u svrhu nege lica je lako primenjiva a benefiti veliki.

Više o uređajima za negu pronađite u štampanom izdanju magazina Harper’s BAZAAR 

 

 

Tekst: Nataša Milošević

Foto: Dasha Yukhymyuk/Unsplash, Pexels, Promo 

Najnovije