Harper's Bazaar Srbija

Otkrijte sastojak koji nudi savršenu hidrataciju i sjajnu kožu

Hijaluronska kiselina je ključ trenutnog smanjenja finih bora i učiniće vašu kožu blistavom.

Može se naći u mnogo različitih proizvoda i tekstura, od seruma do maski i od dnevnih krema do injekcionih tretmana. Hijaluronska kiselina je najbolja opcija protiv starenja i apsolutno je neophodno za vašu rutinu lepote.  

Šta je HA?

Hijaluronska kiselina (HA) je polisaharid koji se prirodno nalazi u koži i zadržava vodu, održavajući je hidriranom i viskoznom. Ono po čemu se ističe je to što ima sposobnost da „zadrži“ hiljadu puta veću težinu od svoje u vodi. Ovo ne samo da zadržava svu ovu hidrataciju u koži i zglobovima, već sprečava njeno isparavanje. Baš kao kolagen i elastin, količina hijaluronske kiseline koja se prirodno javlja u telu smanjuje se kako započinje proces starenja. Postoje, međutim, načini koji pomažu da se stimuliše proizvodnja, pri čemu ishrana igra vrlo važnu ulogu. Na primer, konzumiranje voća i povrća sa puno antioksidanata štiti kožu od upale i na taj način omogućava joj da duže zadržava hijaluronsku kiselinu.

Jedinstvena hidratantna krema

Kada se koristi u proizvodima za negu kože, kao što su kreme i serumi, hijaluronska kiselina stvara hidrataciju na površini kože. Zbog svoje sposobnosti zadržavanja vode, može se koristiti kao hidratantna krema. Vaša koža će početi da izgleda sjajnije nego ikad.

Ne morate koristiti više proizvoda

U hemijskom pogledu, ona se slaže sa većinom sastojaka koji se koriste u standardnim kremama i možda su jedini izuzetak kiseline sa niskim nivoom pH, poput glikolne kiseline, jer mogu da razgrade HA i učine je neefikasnom. Zbog toga će vam odabir pravog proizvoda pružiti idealne rezultate.

Hijaluronska kiselina, za razliku od retinola i vitamina C, ima različitu molekularnu težinu. Koji je efikasniji? Odgovor je hijaluronska kiselina male molekularne težine. Prema istraživanjima, što je manja težina, to je bolja propusnost molekula i samim tim veća hidratacija.

Izbegavanje suprotnih rezultata

Nepravilno korišćena hijaluronska kiselina takođe može dehidrirati vašu kožu. Molekulu je potrebna voda da se akumulira, ali bez hidratacije na površini vaše kože, povući će vodu iz dubljih tkiva. Zbog toga je važno naneti serum na blago vlažnu kožu, a zatim „zaključati“ rezultat kremom. Za one koji žele idealne rezultate, hidratantna krema će pružiti savršen rezultat jer će zarobiti efekte kiseline.

Za „ključ“ birajte kompozicije koje nisu na bazi ulja, jer – u suprotnom – možete pogoršati probleme sa aknama.

Najnovije