Šta je hiperpigmentacija i kako je tretirati?

Hiperpigmentacija nastaje kada na određenim delovima kože dođe do prekomerne proizvodnje melanina.

Najčešće je za hiperpigmentaciju kriva sunčeva svetlost, ali u većini slučajeva, ona ima veze sa vašim hormonima. Otkrivamo sve što treba da znate o hiperpigmentaciji, uključujući i načine na koje možete da je tretirate. 

U suštini, hiperpigmentacija je diskoloracija na licu, koja je uzrokovana preteranom proizvodnjom melanina. Staračke fleke, melazma i tamne tačke koje ostaju na vašem licu čak i kada akna nestane, predstavljaju najčešće forme ove pojave. 

Kako estetičari kažu, postoje dva uzorka hiperpigmetnacije – upalni proces i hormoni. Vrućina, izloženost suncu, preterana eksfolijacija i dodirivanje kože, trudnoća, starenje i anti-bebi pilule su neki od uzroka. Koliko god da je frustrirajuća, hiperpigmentacija je pojava koja se može i sprečiti i lečiti. 

Eksfolijacija je ključna za uklanjanje pigmentisanih ćelija, tako da bilo da volite hemijski ili fizički piling, njegov cilj je da pojača regeneraciju ćelija. To ne mora biti preterano jaki piling, već može biti nešto blago, sa vitaminom B, maksimalno pet puta nedeljno.

Ako želite da sprečite potencijalnu pojavu hiperpigmentacije, svakog dana, bez izuzetka nanosite kremu koja će vas zaštititi od sunca. Neće vam naškoditi ni serum sa vitaminom C. Ono što obavezno morate da uradite, je da se otarasite navike dodirivanja lica, kako biste izbegli pojavu akni.

Najnovije