Harper's Bazaar Srbija

Umesto retinola: šta je adapalen

Adapalen je retinoid treće generacije. Kao i retinol, koristi se za lečenje nedostataka na koži. Adapalen je sličan svom prethodniku, ali postoje razlike.

Zašto je adapalen koristan?

Iako se adapalen pojavio relativno nedavno, već ima obožavaoce. Prema dermatolozima, on se može nazvati čarobnim štapićem. Adapalen pomaže u uklanjanju hiperpigmentacija, poboljšanju stanja kože i ublažavanju akni. Međutim, on još nije toliko poznat kao retinol, pa njegove funkcije nisu dobro razumljive.

I retinol i adapalen su lokalni retinoidi izvedeni iz vitamina A. Njihove glavne funkcije su slične: oba sastojka povećavaju promet ćelija, zgušnjavaju epiderm – spoljni sloj kože – i pomažu u uklanjanju finih bora. Ali među njima i dalje postoje razlike.

Koja je razlika između retinola i adapalena

Prema Rachel Maiman, dermatologu iz Medicinskog centra Marmur, razlika leži u zabludama o retinoidima. Retinoidi pozitivno utiču na stanje kože, ali imaju i dovoljno neželjenih efekata. Među njima su opekotine i piling.

Adapalen je takođe OTC komponenta, ali ima najveću koncentraciju retinoida među lekovima koji se izdaju bez lekarskog recepta: on iznosi 0,1%. Supstanca se brže nosi sa zadacima od retinola. Međutim, ne može se reći da je to bolje – samo što adapalen ima drugačiji pravac.

Adapalen je potreban osobama sa aknama i rozacejom. Reguliše razmenu ćelija u folikulima i čisti pore od mrtvih čestica kože – zahvaljujući tome se akne pojavljuju ređe, a drugi proizvodi za negu brže prodiru u epiderm.

Retko se koristi kao sredstvo protiv starenja kože. U borbi za mladost, retinol je pogodniji – njegove sposobnosti da izglađuju bore više puta su potvrđene studijama. Adapalen još uvek nije tako dobro proučen. Do sada se stručnjaci slažu da je efikasniji kod akni nego kod pojave starosnih promena. Takođe adapalen može biti koristan za ljude sa osetljivom kožom. 

Njegova upotreba ne dovodi do „retinizacije“ – stanja u kojem se koža isušuje, na njoj se pojavljuju ljuspice i opekotine, uzrokovane kontaktom retinola sa ultraljubičastom svetlošću. Adapalen se može primeniti u bilo koje doba dana, a ne neposredno pre spavanja – ne oksidiše pod uticajem sunčeve svetlosti i ne dovodi do neugodnosti.

Zbog činjenice da je adapalen hemijski stabilan u poređenju sa retinolom, ne mora se čuvati samo u tamnom ormariću. Pored toga, dobro deluje sa kiselim pilinzima, benzoil peroksidom i drugim aktivnim sastojcima. S druge strane, retinol se obično sukobljava sa njima, izazivajući opekotine i suvoću.

Ispostavilo se da je adapalen pogodan za one koji koriste nekoliko jakih preparata u svojoj nezi i žele što pre da se reše akni. Za one koji cene efekat protiv starenja i sposobnost kombinovanja supstance sa manjim elementima, retinol je pogodniji.

Kako se koristi adapalen?

Obično dolazi u obliku gela ili kreme.

Postoji nekoliko kontraindikacija za njegovu upotrebu:

  • trudnoća;
  • prisustvo bolesti kao što je ekcem;
  • alergijska reakcija na retinoide.

Inače, adapalen može da koristi skoro svako. Treba ga primeniti na pogođeno područje jednom dnevno – pre toga, koža mora biti oprana i osušena.

Ostavljajući proizvod na njemu, morate ga lagano utrljati, tako da se brže upije. Nakon nanošenja, ruke treba odmah oprati: adapalen može izazvati iritaciju u dodiru sa očima, nosom i ustima. Tok primene adapalena je 4-8 nedelja.

Ponekad možete primetiti da imate više akni – posebno u prvim danima primene. To je normalno, ali ako situacija traje duže od nedelju dana, prestanite da koristite adapalen.

U redu je ako ste zaboravili da ga nanesete na lice 1-2 dana. U ovom slučaju nemojte povećavati doziranje proizvoda.

Najnovije