Unshaved – nekonvencionalni izazov beauty stereotipima

Plus 10 poznatih ličnosti koje su dovele u pitanje beauty standarde pokazujući svoje neobrijane pazuhe.

Čini se neverovatno, ali do pre 100 godina uklanjanje dlačica nije bio deo svakodnevne aktivnosti žena. U zapadnom svetu, sve se promenilo kada je 1915. godine američki Harper’s Bazaar u majskom broju objavio članak o potrebi obrijanih pazuha, kada žena želi da obuče haljinu bez rukava. Od tada, kako je odeća sve više otkrivala telo, uklanjanje dlaka je zauvek ušlo u život žena.

Osporavanje stereotipa o lepoti

U zlatno doba starog Holivuda, Sophia Lauren je redefinisala koncept lepote prikazujući dlačice ispod pazuha, ispod haljine. Madonna je pokazala istu sliku nekonvencionalne lepote 1980-ih. Skoro dvadeset godina kasnije, aprila 1998. na premijeri Notting Hill-a, Julia Roberts je ušla u istoriju: nosila je blistavo crvenu haljinu, glumica je podigla ruku kako bi pozdravila svoje obožavaoce, otkrivši neobrijane pazuhe. Njen primer, htele ili ne, imitirale su druge zvezde u sledećoj deceniji, uključujući Britney Spears i Drew Barrymore.

Internet aktivizam

“Revolucija” je nastavila sa kineskom aktivistkinjom za ženska prava i jednakost. Xiao Meil je pozvala – sa velikim uspehom – žene korisnice platforme Weibo – da postave svoje fotografije sa neobrijanim pazuhama. “Ovim takmičenjem želim izazvati debatu o utvrđenoj ženskoj lepoti”, rekla je 26-godišnjakinja. “Želim pokrenuti pitanje da žensko telo pripada ženi i sama bi trebalo da odluči o tome kakvo će biti. Svrha konkursa je promeniti percepciju da žena ima dlake na telu.”

Jedan od najnovijih pokušaja da se redefiniše debata o ženstvenosti dogodio se od strane Emily Ratajkowski, prilikom fotografisanja za američki Harper’s Bazaar.

“Da li ću odlučiti da obrijem pazuhe ili ostavim dlačice, na meni je. Za mene su dlačice na telu još jedna prilika da žene iskoriste svoje pravo izbora – izbor zasnovan na tome kako se žele osećati. Obično volim da ih uklonim, ali ponekad puštajući dlačice da rastu, osećam se seksi”, rekla je ona.

“Ako je ovo moj izbor, onda je to ispravno. Na kraju, identitet i seksualnost osobe zavise od nje i od nikoga više”, dodala je Emily Ratajkowski.

Zaključno, posuđujući reči modela, najvažnija stvar je “pružiti ženama mogućnost da budu ono što žele.“

To znači da bi svaka žena u 2020. godini trebalo da ima pravo da sama bira, kako u načinu oblačenja, tako i u načinu postupanja prema sebi, bez obzira na standarde lepote koje joj nameće društvo.

Evo 10 poznatih ličnosti koje su osporile stereotipe o lepoti ostavljajući svoje pazuhe neobrijanim:

 

harpersbazaar.gr

Najnovije